Voetbal is een mooie sport vol met passie. Iedereen is bekend met de zondagavond-7-uur-bord-op-schoot-mentaliteit. Heerlijk naar een topper kijken of naar een saai middenmoot duel kijken. Soms lijkt het zelfs alsof wedstrijden als Willem II-NEC vier keer per jaar worden gespeeld. Dat terzijde. Ook zijn er de emoties die loskomen. Een goal in de laatste minuut tegen of juist voor. Op doelsaldo geen kampioen worden. Veldoverwicht niet kunnen omzetten in punten. Alles is mogelijk en niets dient uitgesloten te worden.

Rommelende en louche directeuren en andere bobo’s die clubs naar de rand van de afgrond duwen. Welgestelde fans die dan met een zak met duiten komen en die bobo’s dan weer even uit de verdoemenis halen. In voetbal kan het allemaal.

Niemand zal de verhalen van Khalid Boulahrouz en Alfred Schreuder vergeten. Zij werden een hart onder de riem gestoken na problemen in de gezinssituatie.

De voetbalwereld kan ook kanonhard zijn. De voorbeelden hiervan worden echter zo snel mogelijk vergeten. De voetbalwereld werd opgeschrikt door de zelfmoord van Robert Enke. Geen geweldige keeper in het buitenland, uitgescholden en belachelijk gemaakt bij zijn buitenlandse clubs. Verloor zijn dochter maar voor hem geen knuffelbeertjes op het veld.

Robert Enke vond zijn rust in Hannover. Begon weer aardig te keepen, werd door lezers van Kicker zelfs tweemaal uitgeroepen tot beste doelman van de Bundesliga. Hij kwam in aanmerking voor Die Mannschaft. Hij werd echter ziek en verdween weer uit beeld. Hij pleegde zelfmoord en zal waarschijnlijk snel vergeten worden.

Voetballers plegen geen zelfmoord. Dat past niet in de zondagavond-7-uur-bord-op-schoot-mentaliteit. Maar het gebeurd. Neem bijvoorbeeld Justin Fishanu, Robert Enke en Gianluca Pessotto. Geen onbekende spelers in hun tijd.

Voetballers hebben het financieel goed, soms te goed. Sommigen kunnen daar niet mee omgaan. Kijk naar de drank- en drugsproblemen van de beste voetballers. Het maakt de voetbalwereld niet uit zolang ze maar presteren.

Clubs zitten niet te wachten op problemen en houden hun spelers steeds strakker. Dit heeft er weer toe geleid dat voetballers alleen maar politiek correcte antwoorden geven en gelijk spijt betuigen van domme acties (Twitterincident).

Het maakt de gemiddelde voetbalsupporter niets uit als hij op zondagavond met zijn bord op schoot maar lekker naar Willem II-NEC kan kijken.

Categorieën: Sport

2 reacties

LouisP · 29 december 2009 op 11:34

Flans,
‘n voetbalsupporter pur sang…..mooi man, en je haalt niet alleen de mooie gebeurtenissen aan…
‘k heb ‘t graag gelezen en kijk uit naar je volgende…

groet,

Louis

KawaSutra · 30 december 2009 op 01:56

Voetbal is een harde sport. Het leven is dat soms ook.

Geef een antwoord