Wat was er nu eigenlijk eerst, de kip of het ei? Deze vraag bestaat al zo ontzettend lang en sinds kort heb ik kennis gemaakt met een totaal nieuwe, absurde variant op dit fenomeen. Want hoe los je problemen op als de oplossing door het probleem in de weg wordt gestaan? Wat nu als je graag zou willen werken om schulden af te lossen, maar niet aan de bak komt omdat een werkgever jou plaatst in een risicogroep? Is iemand met schulden dan echt sneller geneigd om te stelen of juist meer gemotiveerd om zijn of haar baan te houden? De conclusie van het bedrijf dat mij afwees om mijn financiële situatie is ronduit schokkend! Zonder enige toestemming of overleg werd mijn persoonlijke misère opengetrokken en kreeg ik mijn financiën voorgeschoteld, als ware het een zonde dat ik mijn hoofd niet boven water had kunnen houden in tijden van crisis.

Ja, ik heb schulden en nee, het is geen staatsgeheim. Ja, ik hang het niet aan de grote klok en nee, ik ben er ook zeker niet trots op. Waar ik wel trots op ben is dat ik de hoop nog niet heb opgegeven en dat ik keihard wil werken om mijn problemen zelf op te lossen. Maar als mijn problemen ongevraagd worden opgevraagd en vervolgens als excuus worden gebruikt om mij de kans niet te bieden op een betere toekomst, voel ik mij wel behoorlijk gediscrimineerd!

Is iemand zonder schulden dan wel zo betrouwbaar? Zal iemand met een royaal inkomen dan echt nooit iets stelen? Er zijn zat voorbeelden van vermogende bandieten die hun eigen portemonnee spekken over de rug van armlastigen, maar mensen met schulden worden in een hokje geplaatst en zonder pardon bestempeld als dieven.
Wat was er eerst, de schuld of de werkeloosheid?

Hoe kan een eerlijk mens zijn schulden nog aflossen als de maatschappij ze daardoor als paria behandeld en hoe kan een mens nog eerlijk blijven als gewoon hard werken niet wordt beloond?

Categorieën: Maatschappij

Fem

"Today is a gift, that is why it is called the present"

11 reacties

DriekOplopers · 14 mei 2010 op 18:20

Huh? Sinds wanneer is een werkgever gerechtigd, zonder toestemming vooraf iemands financiele handel en wandel door te lichten?

Of betrof het een baan waarbij financiele zorgen een risicofactor zijn?

Hoe dan ook: ik kan me voorstellen, dat het pijn doet.

LouisP · 14 mei 2010 op 21:49

Fem,

lastig…sterkte ermee..en succes,

groet,

Louis

Fem · 15 mei 2010 op 07:15

Ik ben voornamelijk boos over de gang van zaken en zie het vooral als een gemiste kans voor dat bedrijf!

Het ging hier overigens om een part-time baan bij een tankstation. Een paar uurtjes kassa draaien en broodjes smeren. Zeker 80% elektronische betalingen en een kascontrole na elke dienst. Ik zie het risico persoonlijk niet zo… :eh:

Chi_Dragon · 15 mei 2010 op 08:27

Kansloos zo’n bedrijf.

en inderdaad Fem, een gemiste kans voor hun.

Sterkte!!

Dees · 15 mei 2010 op 10:29

Nooit eerder gehoord zoiets. Eigenlijk zou je er een zaak van moeten maken, want dit is schandalig en gebeurt mss wel vaker. En het mag niet!

Chucky · 15 mei 2010 op 11:48

Je weet hoe ik erover denk Fem, en mede door mijn verontwaardiging ben je er zelf denk ik ook dieper over na gaan denken. Laat het er niet bij zitten en ik hoor je wel hoe het afloopt 😉

arta · 15 mei 2010 op 12:56

Echt te gek voor woorden!

Ik hoop dat je volgende werkgever je wel op de juiste waarde weet te schatten!

sylvia1 · 15 mei 2010 op 13:08

‘t is gewoon discriminatie lijkt me. Schandalig. Het zou me niet verbazen als een dergelijke aanpak juist criminaliteit veroorzaakt. En daar bedoel ik jou niet mee he Fem, jij bent er in geslaagd het in een mooie column te verwoorden.

Chucky · 17 mei 2010 op 10:17

Stel voor dat wij columnx aanhangers dat benzinestation aan de a12 bij Zoetermeer voortaan maar links laten liggen :hammer: 😉 😆

Fem · 17 mei 2010 op 10:52

Hahaha! Dat gaat wel lastig worden want het ligt aan de rechterkant van de weg 😆

*jullie kunnen natuurlijk altijd even omkeren van uit Den Haag en gelijk een bakkie komen doen in Zoetermeer… 😉

Chucky · 17 mei 2010 op 16:24

Zou de naam Knorrestein zijn omdat er overduidelijk varkens werken 😆

Geef een antwoord