Elke winkel, elke internetpagina, elke school, elke werkplek….Overal waar ik kom struikel ik erover en word ik ermee geconfronteerd. Vroeger konden we allemaal zonder, tenminste ik zag vroeger nooit mensen die het zómaar ergens deden. Op school in ieder geval nooit. Of buiten school gewoon even eentje van je vrienden, of op werk van je collega’s. Vroeger was het één keer per jaar. Je pakte je koffers in en één ding was al standaard in de koffer geïnstalleerd. HET FOTOTOESTEL! Hadden we aan 4 rolletjes van 36 toen meer dan genoeg. Nu maken we die 144 foto’s al bijna per dag, en dan zijn we niet eens op vakantie. Misschien snap ik het niet hoor en is het net zoals het hebben van een kind. Als je er geen één hebt weet je niet wat het is om vader, moeder of digitale camera-eigenaar te zijn. Eerlijk gezegd was ik de eerste jaren ook fel tegen ‘de mobiele telefoon’. Nu eigenlijk nog steeds, maar af en toe is ie handig. Ik haat vooral mensen, ja sorry ben nu in een goede ‘ik-haat-alles-bui’, die niet zonder menen te kunnen. Gelukkig kan ik heel goed zonder….die mensen. Daar gaat het mij dus eigenlijk om: de gebruiker, lees: misbruiker van het apparaat! Hun leven staat constant in het teken van die bliep of tril, het ontvangen van die felbegeerde SMS. Nog mooier klinkt het geluid van hun nieuwste ringtone. De adrenaline giert door hun lichaam wanneer er weer een nieuwe hippe ringtone op TV verschijnt.

De Crazyfrog stond wekenlang op één in Engeland, zo erg is het gesteld met de smaak van de ‘normale’ medemens. Denk even na. Dat leuke grappige irritante poppetje is een of ander stom computergeanimeerd poppetje en daarbij heeft iemand in een microfoon serieus de volgende woorden ingesproken: Memm, memm, bibabedemm, bedemmmm. Tot mijn grote spijt kan ik de rest van deze ingenieuze tekst niet meer meezingen, mijn verontschuldigingen voor deze incomplete songtekst.

Ik dwaal af, want die ringtone zit op een telefoon en op/ in/ tussen die telefoon zit…jawel een fotocamera. Ineens worden van de meest stomme momenten foto’s gemaakt. “Joost doe eens zo!”. ‘Klik’. Op een regenachtige dag …’klik’. Op straat ‘klik’. Gelukkig kan Gerard tijdens één van de vele doodbloedende dialogen met zijn collega zijn laatste kostbare plaatjes laten zien. “Kijk, dit ben ik met Joost…een vriend van me. En hier liep ik in de regen, mooie druppel hè?”

Waar is de tijd gebleven van dat grote fotoboek? Als ik nu iemand vraag waar zijn vakantiefoto’s zijn, dan moet eerst zijn Pentium I opgestart worden. Wat dus betekent dat we in ieder geval een kwartier verder zijn. “In welke ‘map’ stonden die foto’s ook al weer, hoor ik hem knarsetanden. Oh nee, ze staan gewoon nog in mijn mobiel of in mijn digitale camera.” Dan maar kijken vanaf dat kleine K*T schermpje! We proppen samen onze hoofden voor het schermpje: “Dat ben ik met de kleine en hier zie je …oh, dit is dezelfde foto eigenlijk maar hier draait ze net haar hoofd naar links…oh en op deze naar rechts”

Op te vreten zit ik me! Vol weemoed denk ik terug aan al die jaren ervoor. Al snel kom ik tot de conclusie dat die tijd ook niet zo een ‘goeie ouwe’ was. ‘Vroeger zijn we namelijk op een andere manier getergd. Tante Ria, Oom Kees, zelfs buurvrouw Neeltje, allemaal dachten ze dat het wel leuk zou zijn. Die stickers, je weet wel! Humorvakantiestickers, mijn spellingscontrole zet er gelukkig zelf al een rode streep onder. Het woord bestaat namelijk niet! Het is immers niet leuk om ‘blooper’, ‘macho’, ‘de bink’, ‘vakantieliefde’, ‘nummer 1’, ‘foutje bedankt’ en ‘het is hier fantastisch’ in elk fotoalbum terug te vinden. Misschien komt dat wel doordat er bij mijn foto’s altijd ‘supernerd’, ‘puddingtarzan’ en ander soortgelijke stickers geplakt werden.

In de winkel kijk ik nog even rond en leg de humorvakantiestickers weg. “Dus met deze mobiele telefoon kun je ook foto’s maken?……”


13 reacties

Trukie · 7 september 2005 op 17:29

Fotografie is nog nooit zo populair geweest als nu.
Maar kunnen de pappen en mammen van nu over pakweg 25 jaar nog aan hun kleinkinderen laten zien hoe HUN baby er uit heeft gezien?
Is die klik er dan ook nog?

Een rake column met een goede titel.

Bakema_NL · 7 september 2005 op 18:27

Bijkomend voordeel is dan wel weer dat je je meest intieme privefoto’s niet meer door de fotohandel hoeft te laten ontwikkelen….de medewerkers aldaar hebben het dan wel weer minder spannend……nou ja, elk voordeel heb zijn nadeel zei een minder onderlegd taaltalent ooit eens. 😛

Dees · 7 september 2005 op 18:34

Vroeger was het al tergend om 100 vakantiefoto’s te bekijken, nu kun je achter andermans peecee een paar uurtjes zoet zijn met al die foto’s van kids voor de kerk, kids op het strand, op het terras, voor de tent, in de tent.. Brrr. Leuk geschreven. Alleen zo’n tussenzinnetje waarin je jezelf verontschuldigt, haalt de vaart er een beetje uit. Tier maar lekker door 😉

Geertje · 7 september 2005 op 19:52

[quote]“Dus met deze mobiele telefoon kun je ook foto’s maken?……”[/quote]

Klik!:-D

Met plezier gelezen. 🙂

Troy · 7 september 2005 op 20:39

Ik had deze column al in de previeuw gelezen en ik had al zo’n vermoeden dat hij van jou afkomstig was. Geweldig leuke column en heerlijke humor. Wat mij betreft een van je beste.

Troy

sally · 7 september 2005 op 21:05

Helemaal mee eens.
Had het niet beter kunnen beschrijven!
Maar wel weer leuk als straks de foto`s van de meeting weer op de site staan.Mosje van voren, mosje van achteren, mosje van de zijkant, mosje van onderen en mosje van boven…(zoiets)

liefs
Sally

KawaSutra · 7 september 2005 op 21:26

Leuke column! 😀

ietje · 7 september 2005 op 21:35

vroeger waren de fotorolletjes bijna net zo duur als de digitale camera’s nu! Wat dat betreft dus wel een positieve ontwikkeling. Ik vond je column leuk en raak. Mocht het je echt zo storen: ga met bejaarden werken, die hebben nog heeeeeel veel albums en maken zelden foto’s met hun digitaaltje (als ze dat al hebben!) Enige nadeel is dat hun telefoons meestal een hele HARDE ringtone hebben!

Li · 7 september 2005 op 22:15

[quote]ga met bejaarden werken [/quote]

Dat is een gevaarlijke tip Ietje. Vooral als je ze in bad moet doen. 😀

[quote]Eerlijk gezegd was ik de eerste jaren ook fel tegen ‘de mobiele telefoon’. Nu eigenlijk nog steeds,[/quote]

Eindelijk een medestander. 😉

Li

WritersBlocq · 8 september 2005 op 00:08

Alleen de titel al! Gave column! Ik heb net een digitale spiegelreflex aangeschaft waar ik helemaal blijerig van ben…… Nu moet ik nog leren hoe ik de horizon (zie avatar) recht krijg door de foto te bewerken op de pc. Mijn vaste analoge hand is omgetoverd in digitale losse handjes!

bert · 8 september 2005 op 08:14

Het is wel goed dat fotografie voor het brede publiek bereikbaar is. Fotografie en het maken van foto’s is echter niet het zelfde.
Zelf hoop ik dat iedereen nu ook beter leert kijken.
Leuke column. 🙂 🙂 🙂

klungel · 8 september 2005 op 13:10

Ik bel en klik wat af 😀
Mijn PC is daar op afgestemd dus lang wachten is er niet bij.

Leuk geschreven.

melady · 9 september 2005 op 12:40

[quote]Vroeger zijn we namelijk op een andere manier getergd. Tante Ria, Oom Kees, zelfs buurvrouw Neeltje[/quote]

Dacht even dat je het over dia-voorstellingen zou hebben, maar dat was nog weer verder vroeger.

Een lekkere raascolumn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder