Zoals we geloofden dat de wereld op onze hoofd zou vallen zo geloofden we ook dat tovenaars bestonden. Zo werden tovenaars magiërs, magiërs werden satanskinderen en satanskinderen werden goochelaars. Rond de tijd van de goochelaars en de illusionisten wisten we dat alles wat ze deden een truc was. De nieuwe trickplayer op de markt anno 2009 is; de Mentalist… Vorig jaar was Uri met zijn rekruten al stevig aan de weg aan het timmeren maar dit jaar kan niemand er meer omheen, de Mentalist is hot! Behalve dan als hij over gloeiende kolen loopt, dan is hij ijzig koud. Ikzelf ben elke week weer enorm fan van ‘de vampier’ die op wonderbaarlijke wijze de grote Uri op het kookniveau krijgt. Hij steekt de stoel van Uri niet in brand, hij heeft geen tijgerbalsem op Uri’s scrotum gesmeerd en toch vliegt Uri elke week uit zijn stoel wanneer deze vampier zijn trucje heeft gedaan.

Als je zelfs de grootmeester Uri zo in de ban kan krijgen dan moet je wel een hele goede [d]tovenaar[/d]…uh…mentalist zijn. Zijn mentalisten de nieuwe tovenaars of illusionisten? Komen we over 20 jaar erachter dat het kiezen van ‘een veilige kleur’ door een onbekende niets meer en minder is dan pure geeststuring en we eigenlijk net zo goed een sticker op een blauwe handschoen kunnen plakken met de tekst: [i]“hier niet op slaan, hier zit mijn hand in…”[/i]

Zolang de wetenschap blijft groeien en de mensheid meer kennis vergaart zal het ongeloof in de mentalisten groeien. Nu zijn er al genoeg mensen die denken dat alles een truc is maar waren dat niet dezelfde mensen die honderden jaren geleden dachten: [i]“zal Satan echt verdwijnen als we die vrouw verbranden of raddraaien?”[/i] En is door de groeiende kennis die groep niet veel groter geworden door de jaren heen?

Als ze gelijk krijgen dan kijken we over 20 jaar allemaal naar “Uri Ontmaskerd” op SBS6. Zal dan over 100 jaar “God ontmaskerd” op televisie zijn? Ongeacht of het allemaal een truc is of dat het echt ‘magie’ is, gaat het er niet om dat je verbaasd bent? Gaat het niet om het grote entertainmentgehalte van de mentalisten?

Het is mijn mening maar ik denk dat het een arrogante gedachte is dat wij alleen leven in dit universum. God is ook nooit verklaard en mensen zijn er ook heilig van overtuigd dat hij heeft bestaan of nog steeds bestaat. Of het nou geloof is of de waarheid, heel veel mensen vinden rust bij het idee dat God bestaat. En wie zijn wij dan om te zeggen dat God niet bestaat, die mensen worden gelukkig van de gedachte.

Voor die mensen is God de waarheid, en zo is voor sommige mensen ook de Mentalist de waarheid. En als over 20 jaar nou blijkt dat het trucage was dan hebben we er nog 20 jaar plezier van gehad. Het belangrijkste is dat je rust en geluk vindt in wat je gelooft. Er bestaat dus niet [b]de[/b] waarheid maar wel [b]jouw[/b] waarheid…

Categorieën: Media

10 reacties

phoebe · 16 februari 2009 op 17:32

Ik ben wel erg benieuwd naar ‘Avalon ontmaskerd..’

Wanneer komt dat op tv? 😀

u-queen · 16 februari 2009 op 21:29

Al klinkt God ontmaskerd ook wel erg interessant 😀

Mosje · 16 februari 2009 op 22:52

God was een goochelaar.

KawaSutra · 16 februari 2009 op 23:20

Jouw conclusie is helemaal zo slecht nog niet: ieder heeft zijn eigen waarheid. En daar wordt met volle overtuiging voor gevochten op alle niveaus.

arta · 17 februari 2009 op 15:29

[quote]Er bestaat dus niet de waarheid maar wel jouw waarheid…[/quote]
Helemaal waar! Daar zijn zoveel voorbeelden van…

doemaar88 · 17 februari 2009 op 16:13

Een goed geschreven stuk, met een krachtige uitsmijter. En die Uri… Tsja, ik weet het niet 😉

Mien · 17 februari 2009 op 16:49

Gelukkig geloof ik alleen in m’n eigen gezeik.
Uri spoel ik altijd door het Urinoir!

Mien

maurick · 17 februari 2009 op 17:43

hmmm..
Ja, mensen iets wijsmaken, daar is Hij goed in.
Knevel en zijn vriendjes doen niet voor Hem onder, dat niet.

Ik vind het allemaal best, van mij mag iedereen geloven wat hij/zij wil. Geloof brengt hoop, en wie zijn wij om te zeggen dat het onzin is?
Zolang ik maar kan geloven in mijn Godin; een sexy blondine van een jaar of 18 met iets te grote rondingen 😀

Waarom?
Gewoon, omdat het kan en mag! 😆

Avalon · 18 februari 2009 op 00:31

Phoebe is 21 hoor… niet 18…

phoebe · 18 februari 2009 op 10:08

Go get ’em Avalon… 😀

Geef een antwoord