De lente geeft de laatste dagen een uitbundige ouverture en ik zit midden in de zaal, op een van de beste plekken; een stukje grond aan de rand van het bos. Er zit een prikkeling in de lucht, het ruikt naar tintels en frissigheid  en buitelingen. Zo af en toe zweeft er een heel licht lauw briesje tussen de late wintervlagen door. Het zijn de eerste tekenen voor wie er zijn neus niet voor ophaalt , maar de vleugels wijd open zet. Aan de overkant van het slootje achter onze lenteresidentie kreunen de iepen in de zuidenwind. Het is een machtig kreunen van kracht en souplesse, geen gekerm van wanhoop of treurnis dat uit de bomen komt. Ik verbeeld me dat ze zich verheugen op de naderende warmte. Het bos rekt zich uit en de sappen die het nieuwe bladerdek gaan voeden beginnen aarzelend vanuit stam en wortels naar de takken te stromen. Steeds meer vogels voegen zich bij het symfoniekorkest dat ’s morgens vroeg en tegen de avond de eerste uitvoeringen ten beste geeft. Het feest kan beginnen. We hebben er zin an!

Ooit heb ik jarenlang een moestuin gehad en nu we door gelukkige omstandigheden opnieuw de beschikking over een akkertje kregen, merkte ik dat de magie van het zaaien en kiemen nog steeds haar sporen in me had achtergelaten.
Maar, ik ga de gangbare methode van moestuinieren afzweren. Teveel werk zeker in de zware klei waaruit dit stukje woeste grond bestaat. Spitten , frasen, bedden maken, paden aanleggen, onkruid wieden, schoffelen, bewateren. En in oogsttijd zoveel producten die tegelijk klaar zijn, dat kennissen en vrienden ramen en deuren sluiten als je alweer met een emmer boontjes aan komt zetten.

‘Square foot gardening’, de makkelijke moestuin,gaat ervan uit dat plant en planter het best gedijen in een overzichtelijke tuin, die oplevert wat je nodig hebt, die er aantrekkelijk uitziet en waar de kans op koolvlieg, rups, slak ,luis, en zaadpikkerij door onze gevederde vrienden zo klein mogelijk is.
Houten Bakken van 1 bij 1.20 verdeeld in identieke vierkante vakken waar telkens een groente of kruid naast haar beste buren wordt neergepoot. Want wortels doen het nu eenmaal beter in de buurt van uien, net als de aardbei die het liefst een lekkere krop andijvie naast zich heeft staan. En geef haar eens ongelijk! Geen steriele rijen meer in Noord Koreaans gelid, maar speelse bakken vol multi culti lekkernijen,rond en sappig.
Een prachtwijk, zeg maar.

Bij Intratuin die de nieuwe trend ook ontdekt heeft kun je de bakken kant en klaar kopen. Vier planken en keurig gelakte latjes voor de vlakverdeling à raison van €29,95 per bak. Maar dat is voor een Hendrik Jan uit de tijd van de Biologisch Dynamische zaaikalender van Rudolf Steiner en de recepten van Mellie Uyldert ( De Klazien uit Zalk van de 60’er jaren) geen uitdaging.

Dat timmeren we zelf en ook nog eens van ôad hôat.
Fluitje van een cent..

( wordt vervolgd)

Categorieën: Thema column

8 reacties

champagne · 27 maart 2012 op 18:42

Met plezier gelezen! Met name de eerste twee alinea’s vind ik erg mooi geschreven.

Boukje · 27 maart 2012 op 23:09

Heerlijke lente column!
Met genoegen tot mij genomen en inderdaad, die eerste twee alinea’s, Prachtig!
😀

BlogBoy · 28 maart 2012 op 06:27

Weer smakelijk lezen met trawant! Alsof je een columnair hoostandje krijgt voorgeschoteld.

Mien · 28 maart 2012 op 08:34

Laat Messi maar zitten.
Mooie themacolumn Trawant.

[quote]Aan de overkant van het slootje achter onze lenteresidentie kreunen de iepen in de zuidenwind.[/quote]

:duimop: :duimop:

[b][url=http://img.ehowcdn.co.uk/article-new/ehow/images/a08/4j/fi/wind-resistant-tolerant-trees-800×800.jpg]Mien Elm[/url][/b]

arta · 29 maart 2012 op 08:21

Goed geschreven, ook mij kon het eerste stuk het meest bekoren.
@Mien: Messi zit natuurlijk in het vervolg!:-D

pally · 29 maart 2012 op 22:03

Heel mooi eerste stukje, Trawant. Beetje jammer van het twee maal ‘zit’ achter elkaar in de 1e alinea. Kleinigheid. Een lyrisch werkje blijft het, soepel overgaand in een pleidooi voor praktisch met bakken tuinieren.
Leuk idee, trouwens!

groet van Pally

trawant · 30 maart 2012 op 01:10

Lees ‘ hangt’ voor tweede ‘ zit’, heel precies gelezen, Pally dank daarvoor..
En ook de andere reageerders natuurlijk!
Altijd benieuwd naar reacties..

Mien · 30 maart 2012 op 08:33

Midden in de zaal hangen kan natuurlijk ook. 😀
Maakt het wat surrealistisch. :hammer:

Mien zweeft

p.s.
Off topic:
Zou Johnny hieronder met Evelyn aan het songfestival meedoen?
Dan maakt NL helemaal geen kans meer.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder