De Belgische kardinaal Danneels heeft opnieuw een pleidooi tegen euthanasie gehouden. Maar John de Mol heeft in een Volkskrant-interview over het kwaliteitsprogramma Big Brother op zijn kwaliteitszender Talpa juist gesteld dat euthanasie op tv wat hem betreft helemaal geen taboe is. De kerken lopen leeg, maar het publiek van Talpa is nou ook niet echt enorm groot te noemen. Maar het doet er ook niet toe, want beide heren zijn het spoor totaal bijster, namelijk… Danneels joeg iedereen in de gordijnen omdat hij wil dat mensen die bij hun volle verstand om euthanasie hadden gevraagd voor de dag dat hun verstand weg zou zijn, die levensbeëindiging wordt ontzegd als het zover is. Hoe haalt ‘ie het in zijn hoofd om zo te beschikken over andere mensen! Maar ja, je kunt natuurlijk weinig zinnigs verwachten uit de mond van een vertegenwoordiger van De Kerk Van Rome. Een kerk met een Paus die jaren als een levend wrak heeft voortgeploeterd, want een verlossend spuitje mag niet van God. En zeg nou zelf, uitspraken van mannen met een paarse jurk aan dienen sowieso met een flinke korrel zout te worden genomen. Wat zeg ik? Korrel? Een heel pak!

Maar dan John de Mol. Weer een schoolvoorbeeld van hoe ernstig iemand kan afglijden. Vijftien jaar geleden maakte hij prachtige programma’s. Als jonge knul zat ik aan de tv gekluisterd als Medisch Centrum West werd uitgezonden. Maar sindsdien heeft hij menig uitglijer op zijn geweten. Een dieptepunt is wel Big Brother, een belediging aan het adres van de schrijver van het gelijknamige prachtige boek. Big Brother. Laat zien wat er gebeurt als je een stel idioten opsluit in een hok met camera’s. Kun je lekker gluren. Hoe ze knuffelen en vals gitaar spelen. Hoe ze ruzie maken over een rechtvaardige verdeling van de laatste 28 doperwtjes. Hoe ze spetteren in een badje. Hoe ze in de schemering wippen voor het oog der natie. En zelfs hoe ze een kind krijgen.

John de Mol heeft op een of andere Gooise Matras blijkbaar ernstige syfilis opgelopen. Het schijnt dat je hersens daar stuk van gaan. Bij hem in ieder geval wel, dus. Want euthanasie op tv is bespreekbaar voor John. Want dat was ook al in Medisch Centrum West te zien. Knettergek is ‘ie. Want bij Medisch Centrum West wist je dat het acteurs waren: een foute dokter die eigenlijk de Gluurder van de Zeedijk is. Een andere dokter was geen arts, maar iemand die zich later nog zou verlagen tot lullige televisiespotjes voor leningoplichter Frisia. En een derde dokter die in het najaar altijd denkt dat ‘ie Sinterklaas is… Dus iedereen wist, dat de patiënt niet écht het loodje legde.

En wat krijgen we de volgende jaren in Big Brother nog te zien, als het aan Jonh de Mol (“is niets te dol”) ligt? De eerste live-verkrachting? De eerste live-zelfmoordaanslag? De eerste snuff-movie rechtstreeks op tv? Misschien moeten ze die John zélf maar opsluiten in een hok. Zonder eten, en met een kilo morfinepleisters. En zonder camera, graag.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

28 reacties

Mosje · 5 januari 2006 op 10:23

De meeste van je stukjes zijn erg leuk, deze is wat minder. Als je tegenwicht wilt bieden aan de miljoenen die met plezier naar zoiets als Big Brother kijken, dan moet je meer schrijven dan dat jijzelf er niets aan vindt, ook al doe je dat op een van leertrekkende manier.

wendy77 · 5 januari 2006 op 10:32

Ik vind deze ook ff wat minder dan we van je gewend zijn Driek, maar kijk weer uit naar de volgende. 😉

Dees · 5 januari 2006 op 10:43

Als we nou de Mol en Danneels in het Big Brother huis stoppen en dan eens kijken of de Mol eerst gaat bidden om vergiffenis voor al die jaren slechte tv (MCW vond ik ook niks, sorry), of dat Danneels nog eerder gaat smeken om euthanasie. Of allebei tegelijk!

Lijkt me machtig mooie tv.

Ik vond het wel een goede column trouwens, de Mol, Danneels en Leen van Frisia, tsja, ik houd wel van onverwachte mixjes.

WritersBlocq · 5 januari 2006 op 11:37

Ik geloofde het gewoon niet, maar Google bracht mij het nieuws dat De Mol er idd niet afkerig van is om met een dooie de boel nieuw leven in te blazen.

Goeie column, over dingen die ‘we’ willen zien, want anders waren ‘ze’ er toch niet…..

Outsider · 5 januari 2006 op 11:52

[quote]Laat zien wat er gebeurt als je een stel idioten opsluit in een hok met camera’s. [/quote]

Om de bewoners van het Big Brotherhuis af te doen als een stel idioten is mij wat te gemakkelijk. Het zijn heel gewone mensen als u en ik. De laatste jaren kijk ik bijna nooit meer, maar in de beginjaren vond ik het wel een leuk programma. Er waren hele aardige sympathieke mensen bij zoals bijvoorbeeld Ruud en Bianca.
Ook het gekritiseer op De Mol en in een vorig stuk op Patty Brard staat mij helemaal niet aan.
(Maar goed, deze opmerkingen van mij zal men ook wel weer spuugzat zijn, want flink kankeren en afzeiken van bekende Nederlanders valt hier in veel betere aarde.)

DriekOplopers · 5 januari 2006 op 12:07

Okee, Outsider. Deze handschoen neem ik op 🙂

Ik zal eens een poging doen om iets aardigs te schijven over een bekende Nederlander. Ben overigens in het verleden ook weleens aardig geweest.

Wacht af.

Wordt dus vervolgd 😀

Groeten,

Driek

Outsider · 5 januari 2006 op 12:20

Okee, Driek, ik ben blij dat je het zo sportief opvat, want het was beslist niet mijn bedoeling om je voor het hoofd te stoten.

Trukie · 5 januari 2006 op 12:54

Waar TE voor staat, is meestal niet goed.
Beide heren krijgen van mij geen genade.
Danneels handelt dan nog vanuit een overtuiging.
Die Talpa-alpinist zoekt en kan maar niet vinden. Uit nood gaat hij andermans lot misbruiken. Triest hoor.
Het zal mij benieuwen of hij er wel een kandidaat voor weet te vinden. Zo ja, wat is er dan met ons aan de hand.

Driek, ik lees liever dit dan dat sensationele misbruik van andermans bekendheid.

Troy · 5 januari 2006 op 13:04

Na de reacties te hebben gelezen en daarna je column, kom ik tot de conclusie dat ik dit zeker geen “mindere” column van je vind. Je hebt helemaal gelijk in wat je zegt en ook ik vraag me af waar dit heen gaat leiden. John de Mol verkoopt als het ware zijn ziel voor kijkcijfers. Hoe ziek ben je zelf als je ook maar de gedachte hebt dat het ok is om een terminaal ziek persoon in een huis te plaatsen ter wille van kijkcijfers??

En die type’s in zo’n big brotherhuis zijn vaak toch ook wel aandachtsgeile leeghoofden. Niet allemaal, maar veel wel…

DriekOplopers · 5 januari 2006 op 15:07

O nee hoor, Outsider. Wees niet gerust. Ik heb me geen moment aangevallen gevoeld ofzoiets.

Ik pak mensen zelf hard aan, maar kan zelf ook tegen een stootje. Ik heb een klerehekel aan mensen die zelf wel een grote bek hebben, maar zelf nergens tegen kunnen. (Sjongesjonge, hoe krijg ik het voor elkaar: twee zinnen, vier keer het woord “zelf” 🙁 )

Professioneel ben ik nogal een bijtertje, maar ach, in het echte leven ben ik gewoon een lieve, zachte, begripvolle man. Bijna een soort watje dus 😀

En ik probeer in de meeste columns een mengelmoes te hanteren van enerzijds een duidelijk afkeurende mening over iets of iemand, en anderzijds vileine humor…

Groeten maar weer,

Driek

Outsider · 5 januari 2006 op 16:54

[quote]Professioneel ben ik nogal een bijtertje, maar ach, in het echte leven ben ik gewoon een lieve, zachte, begripvolle man.[/quote]

Ik geloof dat dit voor veel columnisten geldt, dat ze in het gewone leven heel vriendelijk zijn maar in hun columns minder vriendelijk of zelfs vijandig.
Een goed voorbeeld daarvan is columnist Jan Blokker ,die jaren geleden voetballer Frank de Boer in een column ‘een chagrijnige rotkop’ noemde. Als hij De Boer zou tegenkomen, zou hij dat nooit tegen hem zeggen, maar waarom dan wel in een column? Hoe komt het toch dat iemand in een column opeens anders is als in het gewone leven? Dan klopt er toch iets niet? In het gewone leven vriendelijk en aardig en in een column vijandig, dat komt mij voor als een dubbele moraal en meten met twee maten.

Ma3anne · 5 januari 2006 op 17:27

Jouw schrijfstijl waardeer ik zeer. Wat mij betreft zijn jouw columns schoolvoorbeelden van wat columns nu eigenlijk (zouden moeten/kunnen?) zijn.

De ‘vileine’ (ow wat is dat toch een mooi woord!) humor die je er altijd inbakt is om te smullen! En dat sommigen die niet vatten, dat is niet jouw probleem. 😉

Outsider · 5 januari 2006 op 18:20

[quote]De ‘vileine’ (ow wat is dat toch een mooi woord!) humor die je er altijd inbakt is om te smullen! En dat sommigen die niet vatten, dat is niet jouw probleem. [/quote]

Misschien vatten ‘sommigen’ de humor wel maar zijn ze toch niet vilein genoeg om er net zo van te smullen als Ma3.

Mup · 5 januari 2006 op 18:28

Eigenlijk mag ik geen oordeel vellen over talpa, ik weet namelijk niet wat het inhoud, maar begrijp uit de meeste stukken daarover geschreven, dat het behoorlijk inhoudsloos is, dus mis ik niets. Toch genoten van je stuk 😀

Groet Mup.

DriekOplopers · 5 januari 2006 op 18:46

Ik vind het jammer om te zien dat sommige columnisten elkaar nu bijna in de haren vliegen. Dát is natuurlijk niet de bedoeling.

Outsider: je zegt dat er met twee maten wordt gemeten. Daar wil ik graag iets tegenin brengen: ik heb een grote mond, maar ben zelf ook bereid om ongezouten kritiek te slikken. Dat is een prima voorbeeld van met één maat meten!

En ach, qua afkraken en qua watje: mijn beste vriend en ik maken elkaar regelmatig glimlachend uit voor rotte vis, op zeer vileine wijze. Schelden is een kunst. Ook ambtshalve houd ik mij bezig met waar nodig neersabelen van mijn opponent, in woord en geschrift. Maar thuis op de bank: een watje. En dat heeft niets te maken met twee maten meten. Want:

Een hardloper rent thuis ook geen rondjes om de salontafel.

Een politieagent slaat thuis ook geen mensen in de boeien.

Eh… althans, de meeste politiemensen niet 😀 .

Graag zou ik willen eindigen met een hartelijk:

Peace, man 🙄

Driek

Trukie · 5 januari 2006 op 18:57

Dat is hybride denken 😀

Outsider · 5 januari 2006 op 19:53

[quote]Outsider: je zegt dat er met twee maten wordt gemeten. Daar wil ik graag iets tegenin brengen: ik heb een grote mond, maar ben zelf ook bereid om ongezouten kritiek te slikken. Dat is een prima voorbeeld van met één maat meten![/quote]
Ja, dit voorbeeld heb je uiteraard gelijk in.
Ik bedoelde wat anders, nl. dat een columnist in zijn columns dezelfde mens zou moeten zijn als in de rest van zijn leven. Maar misschien zie ik het wel verkeerd. Ik presenteer het ook niet als een feit waar niet aan te tornen valt. Daarom schreef ik ook: ‘het komt mij voor’. En ik bedoelde het ook niet persoonlijk maar meer in het algemeen.
Je moet het zien als een overdenking. In het botsen van de meningen komt de waarheid boven tafel, nietwaar.

Moderator-Jr · 5 januari 2006 op 20:15

@ Outsider,

Met het plaatsen van een reactie bij een column is het de bedoeling dat er inhoudelijk wordt ingegaan op het geschreven stuk. Dat betekent dat ‘op de man spelen’ op
Column X [u]niet getolereerd[/u] wordt. Je kunt dit allemaal teruglezen in de [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=45&forum=3&0]gebruiksvoorwaarden.[/url] Eerdere verwensingen en onheuse bejegeningen naar medeschrijvers waren al uit den boze. Column X is een columnsite waar weliswaar meningen mogen botsen, maar in dien verstande dat dit met een wederzijds respect plaatsvindt.

[b]Reageren mag dus, mits inhoudelijk en zonder aanzien des persoons.[/b]

Outsider · 5 januari 2006 op 20:33

Sorry, Mr. Moderator, ik speel volgens mezelf helemaal niet op de man.

Moderator-Jr · 5 januari 2006 op 20:39

[quote]Sorry, Mr. Moderator, ik speel volgens mezelf helemaal niet op de man.[/quote]

[b]Prima…
Zolang de redactie en de moderatoren dit maar met je eens zijn.[/b] 😎

Mr. Moderator · 5 januari 2006 op 20:58

Volgens mij bedoelt mijn collega deze zin:
[quote](Maar goed, deze opmerkingen van mij zal men ook wel weer spuugzat zijn, want flink kankeren en afzeiken van bekende Nederlanders valt hier in veel betere aarde.)[/quote]
Die is onnodig, offtopic en gaat richting sfeerverziekend.

Excuses aan Driekoplopers voor dit offtopic-gaan van de moderatoren onder zijn column. 😀

Outsider · 5 januari 2006 op 21:31

[quote]Die is onnodig, offtopic en gaat richting sfeerverziekend.[/quote]

Ik doelde met deze opmerking niet in het bijzonder op DriekOplopers, want dan zijn er wel erger dan Driek. Maar het valt mij wel op, dat hoe meer bekende Nederlanders in columns worden beledigd hoe mooier men het vaak vindt blijkens de reacties. Wat mij betreft is dat sfeerverziekend. Ik vind het totaal niet leuk als bijvoorbeeld premier Balkenende voor kutbek, mongool, randdebiel enz. wordt uitgemaakt. Als men het heeft over respect en niet op de man spelen dan moet men zulke dingen ook niet schrijven, lijkt mij.

DriekOplopers · 5 januari 2006 op 22:20

Wellicht ten overvloede: ik heb mij op geen enkel moment persoonlijk angevallen gevoeld, geschoffeerd of anderszins. Dat de discussie er stevig aan toe ging, kan ik wel hebben. Want inderdaad: bij botsende tafels komt de discussie naar boven, of zoiets 😀 .

En nog even inhoudelijk: sommige wel-of-niet-bekende Nederlanders smeken gewoon om een schriftelijk pak slaag, lijkt het wel 😉 .

En mijn beledigingen in columns zijn zo snoeihard, dat daardoor weer duidelijk wordt dat het bij opmerkingen als overboord kieperen van personen niet letterlijk dient te worden genomen.

Gek, ik realiseer me trouwens dat ik de hardste dingen opschrijf in een column, en de liefste in een brief…

En qua vriendenkring: ik heb meer dan twee maten 😛 .

Zo. Bedtijd.

Groet,

Driek

Fred · 5 januari 2006 op 22:29

Ach nog even off topic… (sorry redactie)
Maar Outsider op het moment dat je je kop boven het maaiveld uitsteekt ben je een doelwit voor columnisten en daar is (vind ik) niks mis mee. Of je nu hier kritiek krijgt op je column of als premier van een land, verschil is er niet.
Je geeft je bloot dus je kop mag er af. Dat is het risico van bekend zijn en moet je maar mee omgaan, de kans dat iedereen het met je eens is, is verdomd klein.

Raindog · 5 januari 2006 op 23:34

Ach nog even off topic… (sorry redactie)
Er is niets mis met het afzeiken van John de Mol. Heel Nederland doet het toch? Ik heb er in ieder geval een oudejaarsavond ruimschoots mee gevuld gezien bij de publieken, van Koefnoen tot Youp. Nog even en de wereld gaat inzien dat John de Mol de huidige legitimatie is voor de Nederlandse publieke omroep. En niemand die daar een vriendelijk dankjewel voor over heeft. Immers, zou men ophouden van (af)zeiken, dan zou er tenminste 1 publiek net opgeheven kunnen worden als je het restant dat dan over zou blijven wat efficiënter zou ordenen. En dat is natuurlijk wel het laatste dat we willen. We kunnen maar beter blijven zeiken denk ik persoonlijk.

Kees Schilder · 6 januari 2006 op 10:46

Om terug te komen op de column- ik weet het;detail- ik vind het smullen.Strak neergezet en inhoudelijk juist, zij het dat je vergat te melden dat John de M nog een format op stapel heeft staan waarin Ayaan Hirsi ritueel door een neerdalende verlosser uit haar lijden wordt verlost 😀

Chantal · 6 januari 2006 op 14:00

Ik vond je column leuk en verassend als altijd.

[quote]John de Mol heeft op een of andere Gooise Matras blijkbaar ernstige syfilis opgelopen.[/quote] :laugh: :laugh:

sally · 6 januari 2006 op 21:15

Of ik het overal mee eens ben is een tweede…

Maar lekker leesbare column met je eigen mening zoals het hoort in een column net als ma3anne al zei.

groetjes
Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder