Dit is hem dan mijn eerste column voor column x. Ik had tot een paar jaar geleden nooit gedacht dat ik een column zou kunnen schrijven. Om tot deze gedachte te komen lagen een paar waanbeelden ten grondslag. Het eerste waren mijn resultaten die ik behaalde tijden de dictees op de lager school. Ik kan nog steeds geen zin op schrijven zonder deze in gedeeltes in mijn hoofd rond te laten gaan. De resultaten waren niet om over naar huis te schrijven, het leek meer op de toto gelijk. Ik zag de Nederlandse taal als een stug instituut vol moeilijke regels van stam plus t tot gebeerherontver en het kofschip vol geladen met het fokschaap.

Deze situatie werd veranderd gedurende mijn middelbare schooltijd. In de bovenbouw kregen wij les van een man die ons de lol van de Nederlandse taal bijbracht. Hij leerde ons niet alleen de regels maar ook de geintjes die je met de taal uit kon halen. Hij vond het belangrijker dat je begreep wat er stond dan dat je foutloos teksten kon over schrijven of de mening van een ander over een boek kon reproduceren.

Het andere waanbeeld was dat ik dacht dat columns alleen geschreven werden door heel slimme mensen die daar voor gestudeerd hadden. Ik dacht altijd dat een column de lezers tot denken moest aanzetten en om maatschappelijke zaken aan den kaak te stellen. Na het lezen van columns van meneer van het Hek, meneer Bral en mevrouw van Dongen ben ik er achter dat een column vermakelijk mag zijn.
Na deze ontdekkingen heb ik voorzichtig mijn eerste gedachtespinsels aan het papier gaan toe vertrouwen. Eerst nog voorzichtig van een woordje door naar een hele zin. Van die zin ging het wankel door naar de eerste alinea. Voor ik het wist was mijn eerste stukje een feit. (Het was een stuk over het wc papier aan boord van de schepen.)

Nu schrijf ik regelmatig in een blad dat gemaakt word door marinemensen en familieleden van. Door de positieve reacties ben ik schrijven nog leuker gaan vinden. Een van die reacties was waarom schrijf je ook niet voor column x? Het idee vond ik wel eng om voor en groot kritisch publiek te schrijven. Hoe zouden mijn stukjes ontvangen worden en is het wel leuk of interessant genoeg voor column x ? Aan de andere kant zou ik ook kritiek krijgen waarmee ik mijn stukjes kan verbeteren en verbetering is goed.

Zwet

[i]Dus dit is hem dan het eerste stukje, de ontmaagding op column x is een feit. Kom maar op met de kritiek ik ben er klaar voor. Ik zal de kritiek zeker meenemen in de vervolg stukjes. Pepe bedankt voor het zetje dat ik nodig had.[/i]


12 reacties

wendy77 · 9 december 2005 op 11:34

Volgens de boksring zit er op ColumnX maar 1 slimmerik hoor, dus je bent meer dan welkom 😀
Ben benieuwd naar je volgende column!

pepe · 9 december 2005 op 11:38

[quote]Pepe bedankt voor het zetje dat ik nodig had.[/quote]

Mijn eerste indruk is: Wie is die Zwet of Jeroen? Wanneer en waar heb ik een zetje gegeven?

Die ken ik dus echt niet en ik heb dan ook geen zetje gegeven. Dat bleek na wat onderzoek te kloppen.
Ik ben er inmiddels achter dat het CX-virus zich wereldwijd aan het verspreiden is. Kareltje is verantwoordelijk voor de besmeting van deze Zwet.

Welkom en ik ben benieuwd naar je eerste echte column.

WritersBlocq · 9 december 2005 op 11:38

Hoi Zwet, goeie zet! Welkom op CX.
[quote]gebeerherontver [/quote]wasdattan?
[quote](Het was een stuk over het wc papier aan boord van de schepen.)[/quote] Laat maar lezen, ben benieuwd.
Leuke binnenkomer, met passende titel.

Trukie · 9 december 2005 op 11:46

Welkom Zwet,
Een leuke binnenkomer.
Deze manier van voorstellen maakt me heel nieuwschierig naar dat WC-papier en andere belevenissen van je.

klungel · 9 december 2005 op 12:56

Welkom 🙂

melady · 9 december 2005 op 13:14

[quote]voor de besmeting van deze Zwet.[/quote]

Stiekem Zwetjes zetjes geven
En dan ook nog iemand besmeten
Pepe je mag het weten
Ik ga er helemaal van Zwet(en):-D 😀

[quote]Ik zag de Nederlandse taal als een stug instituut vol moeilijke regels van stam plus t tot gebeerherontver en het kofschip vol geladen met het fokschaap.[/quote]

Leuke vondst.
Welkom.

DriekOplopers · 9 december 2005 op 18:27

Dat doe je goed, Zwet. Even wat uitgebreider voorstellen. Hulde!

Ik heb dat minder goed gedaan. Ik ben gewoon begonnen, columns bij columnx in te dienen, zonder een vriendelijk woord vooraf aan mijn mede-columnisten…

Dat hoop ik hierbij nog even goed te maken. U, columnisten en lezers, bent namelijk buitengewoon aangenaam gezelschap. En ik hoop dat ik daar een bijdrage aan kan leveren!

En Zwet: je hebt een marine-achtergrond? Dan hoop ik, dat ik je niet heb beledigd met mijn kritiek op de sky-line van Den Helder :red:

Groet,

Driek

bert · 11 december 2005 op 01:07

Welkom Zwet,

Mooie entree op deze manier. Gewoon schrijven. 🙂

Mup · 11 december 2005 op 04:56

Zeg, ken ik jou niet ergens van?

Welkom, groet Mup.

Ma3anne · 11 december 2005 op 05:41

Zorrug, dat je dur bijjjjjjjj komt![img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon29.gif[/img]
Welkom.

Troy · 11 december 2005 op 15:14

Dit is inderdaad een leuke manier om op cx voor de dag te komen. Aangenaam, Zwet 🙂

zwet · 16 december 2005 op 18:27

Thanks voor de reacties ik zal zeker vaker stukjes gaan schrijven. Wel gek ben ik van mijn rookverslaving af word ik verslaaft aan column x. Oja gebeherontver was het rijtje wat vroeger uit mijn hooft moest leren. Dat waren de begincombinaties van de voltooide deelwoorden, ge-be-er-her-ont-ver.

Jeroen

Geef een reactie

Avatar plaatshouder