Je hebt mannen, in al hun variaties, en je hebt de MAN.
Buurman N. is een MAN.
Buurman N. heeft zijn schaapjes op het droge. Vliegt de wereld over als piloot. Postuur ‘Jerommeke’, aardige hond en een ‘hem behagende’ vrouw. Zijn vrouw begrijpt hem goed: een man van zijn allure kun je niet lastigvallen met zoiets triviaals als het archiveren en kuisen van de huisraad. Weinig verrassend is het dan ook dat buurman N. geheel volgens de protocollen het proces naar zijn 40ste verjaardag heeft afgelegd. Daar waar de gemiddelde man genoegen neemt met een M, gaat buurman N. voor de XL. Zijn expansiedrift zorgde voor de XL-aanbouw aan en op het huis, de XL-auto, XL vakanties, enz.
Maar zijn ultieme droom werd pas werkelijkheid op zijn verjaardag: een motor…jawel, de XL onder de motoren: een Harley. (inclusief de onmisbare accessoires als kekke helm, leren motorjack, bijbehorende laarzen en stoer mondlapje).
Afijn, de lente kwam eraan en zoals het een goede buur betaamt, wenste ik hem veel plezierige ritten toe. Dat zijn de geneugten des Harleys, dácht ik. Maar niets bleek minder waar te zijn.
Buurman N. zet nu dagelijks zijn Harley onder zijn (XL-) carport. Dan pakt hij een krukje en zijn vrouw brengt hem een cappuccino . Vervolgens begint hij aan zijn dagtaak; met een zacht doekje poetst hij liefkozend en met minutieuze beweginkjes zijn Harley, met de gedrevenheid en precisie van een chirurg.
In een visioen zie ik mijn lieve oma haar tafelzilver poetsen. En na de gedane arbeid diezelfde blik van voldoening : zichzelf streeploos kunnen aanschouwen in het gepoetste zilver.
Soms krijgt buurman N. Harleyvrienden op bezoek, het zal je inmiddels niet verbazen wat ze dan doen: ZE POETSEN SAMEN !!
Ik ben weer een illusie armer: wat een getut, zo’n ‘tough’ rider.
Het leermoment: Harleymannen hebben ruime poetservaring.


6 reacties

pally · 16 september 2009 op 18:34

Heel grappig, deze column, Petra! Werkt XL-buurman nu bij jou halve dagen in de huishouding? 😆 😆

groet van Pally

SIMBA · 16 september 2009 op 18:59

Leuk!
Maar wat ik me afvraag; hoeft Buurman nu niet meer de wereld over te vliegen….hij is toch, hoop ik, niet op zijn 40ste al binnen? 😕

Welkom hier Petra!

DreamOn · 16 september 2009 op 19:31

Welkom op CX, Petra! En met een heel leuk debuut, ik vind het een leuke column, goed geschreven, en de vergelijking met je oma die zilver poetst vond ik erg grappig!

😀

Saya_Surya · 16 september 2009 op 20:24

Niets dan lof!

“kekke helm” 😆

Fem · 16 september 2009 op 21:33

:hammer: Errrrug leuk!

En toch vraag ik me dan af of e buurman ook ter compensatie poetst… :eh:

Mien · 9 februari 2010 op 14:49

Beetje late reactie van een 40plusser.

Ach er zijn vreemdere manieren om de plaat te poetsen als man.

Mien Pooooeeeecht

Geef een reactie

Avatar plaatshouder