Soms geloof je je ogen niet als je het nieuws leest. Zo maar een paar grepen.

De kleinzoon van dictator Stalin heeft een rechtszaak aangespannen wegens smaad omdat opa’s eer zou zijn aangetast door een krant die beweert dat Stalin persoonlijk doodvonnissen tekende. Stalin’s slachtoffers is heel wat meer aangetast dan hun eer… Je moet maar durven. De Italiaanse ijdeltuit, miljonair, mediatycoon, politicus en salonfascist Berlusconi vindt zichzelf de meest vervolgde persoon in de wereld nadat zijn juridische onschendbaarheid is opgeheven. Deze blaaskaak denkt écht dat hij de Italiaanse Zonnekoning is die boven de wet staat! Hij zegt dat-ie meer dan 200 miljoen euro (200.000.000) aan rechtszaken kwijt is. Dat is natuurlijk maar een klein deel van zijn bezit, dus moet hij onnoemelijk veel bij elkaar gesnaaid en gegraaid hebben! Een goede mop zou ik zeggen als het niet zo misdadig was…

Jan-Peter Balkenende wordt misschien ooit president van Europa. Wat hebben we in vredesnaam toch misdaan dat we zó gestraft worden!? De AOW leeftijd willen ze naar 67, terwijl iemand van 44 die solliciteert al hoort dat hij of zij te oud is… In feite wordt de WW of de bijstand voor velen met twee jaar verlengd. Met alle ellende van dien. Zelf komen de hoge pieten lekker weg met hun grote salarissen, bonussen, toelagen, feestjes, reisjes, aandelen en wat dies meer zij… En de toelage van dat meedogenloos rijke Duitse vorstenhuis in de kleur van het Nederlands Elftal gaat gewoon omhoog en de bouw van een gigantisch vakantiehuis (dat u en ik dus betalen) in het straatarme Mozambique ook. De grond hebben ze er meteen maar bij genomen volgens oud koloniaal gebruik.
Oudere mensen hier verkommeren in verzorgingshuizen omdat er geen geld zou zijn voor meer hulp. Maar ze kopen gewoon die peperdure straaljagers voor een kleine 34 miljard… Hoeveel verzorgenden kunnen daarvoor worden opgeleid!? Hoeveel armoede bestreden? Hoeveel honger gestild? Mopperen, schreeuwen, schelden, schrijven – het helpt kennelijk niet. De wereld is nu toch echt gek geworden.

© Jan Bontje 2009

Categorieën: Maatschappij

6 reacties

DACS1973 · 14 oktober 2009 op 10:16

Het is een variatie op een bekend thema (“Ze kunnen mensen op de maan zetten, maar de hongersnood in Afrika bestaat nog steeds”), maar het leest lekker weg. En het is helemaal niet verkeerd om er nog eens de aandacht op te vestigen hoe krom de wereld eigenlijk in elkaar zit.

Dees · 14 oktober 2009 op 10:38

Wanneer was de wereld voor het laatst normaal eigenlijk?

Een paar onderwerpen zouden geheel eigen columns kunnen vormen, maar ik begrijp dat eea je even boven het hoofd groeide 😉

Leuk stuk. Ik vind alleen een uitdrukking als ‘hoge pieten’ niet heel sterk, op de een of andere manier denk ik dan vrij associerened al snel ‘salonsocialist’. Geen idee waarom.

Floor Janse · 14 oktober 2009 op 10:45

Alles goed en wel maar zou u zich met het “salarisje” van menig politicus in verhouding tot artiesten, sportlui, zakenlui e.d. werkelijk een “hoge Piet” durven noemen?

lisa-marie · 14 oktober 2009 op 18:42

de wereld lijkt toch echt de weg kwijt.
Ga er nog even verder over denken.

pally · 14 oktober 2009 op 22:40

Een thema, dat altijd actueel blijft en misschien daardoor ook nooit versleten raakt. Een droeve klassieker dus eigenlijk, Jan. Het kan nooit te vaak worden opgeschreven.

groet van Pally

PeterP · 15 oktober 2009 op 22:18

Een krachtige column; je punt is duidelijk gemaakt, Jan. Mijn complimenten.
Sterk detail vind ik de opmerking over de kleur van het koningshuis: i.p.v. dat het Nederlands elftal genoemd is naar ‘de kleur van ons land’ zijn de koninklijke oranjes genoemd naar de voetballers.
😆

Puntje van kritiek heb ik op de titel van je column; deze is te voorspelbaar. Doordat ik als eerste lees dat de wereld gek geworden is weet ik direct dat er een keihard standpunt ingenomen wordt t.a.v. wantoestanden. Liever laat ik mij verrassen door een titel die een andere kant opwijst. Door in de aanhef juist de andere kant te benoemen, de gevolgen van de geldsmijterij van al die idioten. In dit geval misschien beginnen met: Verpleegopleiding. Of: Een volle buik.
Maar ja, dat is mijn mening. :blabla:En mijn mening is niet heilig, hoor!

Geef een antwoord