In de nacht dat onze kroonprinses jarig was, het jaar 1952; trof een storm van windkracht negen, over de oceaan, bij springvloed de dijken en 1800 mensen zijn verdronken. Ons land en onze regering heeft gezegd nee! Dit nooit meer! We danken ons land aan de zee en leven door de zee, de zee heeft ons groot gemaakt en we hebben altijd kunnen leven met de zee, de zee zal onze mensen niet maar van ons wegnemen. Dat waren de dagen van de wederopbouw toen het ons voor de wind ging en Drees in een humaan klimaat de sociale zekerheid heeft opgebouwd Zoals iedere Nederlander weet zijn de Zuiderzee werken datgene waar je als burger trots op mag zijn. Dit betekend veel meer dan de windmolens , die Leeghwater bedacht en de gemalen mogelijk maakten. Dit is; dit Nederland ons Nederland, wat tot op de Vaalserberg verborgen is met Zeeland. Luctor et emergo. Deze 1800 slachtoffers waren de prijs om ons weer te laten voelen, wat Nederland is en ons een symbool van nationale trots te schenken.

Ik vraag mij af hoeveel Nederlanders, die heel goed weten wat de zee voor ons heeft betekend heeft, de naam Cornelis Corneliszn kennen. Deze man uit de tijd van Leeghwater had de Paltrok zaagmolen ontworpen. De eerste windmolen die de kracht van de wieken in een machinale beweging omzette. Hij heeft, wegens de arrogantie van Leeghwater, 16 jaar moeten wachten voor hij zijn uitvinding kon gebruiken. Tijdens het leven van Leeghwater; weerhield diens octrooi hem er van iets te doen dat gebruik maakte van Leeghwaters uitvinding. De prijs van de oudere man voor gebruik was heel simpel: Je hoeft me alleen maar met rust te laten, tast mijn reputatie niet aan!

Deze zaagmolen heeft het maken van schepen vele malen sneller, goedkoper en nauwkeuriger gemaakt. In korte tijd heeft Nederland hier zijn marine en koopvaardijvloot aan overgehouden. Dit is de reden dat een klein land het rampjaar kon doorstaan, de slag bij Kijkduin gewonnen is, de VOC bestond en we de gouden eeuw beleefd hebben. Ruim 100 jaar later kwam er een Engelsman hierheen, die lands verraad pleegde tegen Nederland en Engeland. Hij heeft de paltrok molen goed bekeken en de techniek gebruikt voor een hydraulisch aangestuurd weefgetouw waarmee hij in Belgie zijn bedrijfje Cockerill begonnen is.

Namen als; Willem van Oranje, Willem Drees, Michiel de Ruyter en zovele anderen zouden, als ze nooit geleefd hadden, door een willekeurige andere vervangen kunnen worden. Zouden we zonder Cornelis Corneliszn, zelfs maar een geschiedenis gekend hebben? laat staan een land zijn?

In 1904 heeft Kamerlingh Onnes, Nederlander, de Nobelprijs gewonnen voor de ontdekking van de supergeleiding. In 1986 Bednorz en Muller voor hoge temperatuur supergeleiding. In 1992 een Chinees onderzoeker voor het eerste materiaal dat bij vloeibaar stikstof supergeleidend is. In hetzelfde jaar fabriceerde IBM, in haar New York laboratorium, een supergeleidende computer. De wetenschap heeft geleerd, van veelvuldig misbruik, van haar research uit zuivere motieven. Van het begin af aan is de aandacht voor het publiek getrokken met zweeftreinen van 400 km per uur. Maar het echte leuke ligt binnen handbereik.

Stel nu eens dat hoogspanningskabels supergeleidend worden gemaakt. Geen 80% rendement meer, maar 100%. Als er een breuk is raakt niemand gewond want de koeling valt weg en binnen een seconde is de kabel doorgebrand. Op 5 cm van de kabels kun je een ei bakken, maar op een meter is helemaal geen magnetisme meer: geen leukemie of epilepsie in kinderen die vlakbij opgroeien. De klap op de vuurpijl is voor de wind. Gebruik windmolens om op volle kracht te draaien tijdens een orkaan en je kunt de stroom in een simpele stroomkring oneindig lang bewaren voor een windstille dag.

De dagen van de wederopbouw zijn voorbij, nu gaat het erom alles stelselmatig af te breken. Het humane klimaat is voorbij, we hebben fascisten als leiders. En wat betekend de wind? Het moet voor de wind gaan! De hoge heren vergeten maar al te graag waar ze vandaan komen. Als het een groot spektakel is kunnen de Zuiderzee werken er komen. Gaat het om energievoorziening dan houden ze onze prinses Beatrix, die inmiddels koningin is, liever te vriend. Tenslotte is ze groot aandeelhouder van Shell. Het wordt tijd dat de regering eens voor de belangen van de bevolking opkomt in plaats van haar rotaryclub. Voor mij blijft het bij knoflook rijke maaltijden. Het wachten is op een frisse wind!

Categorieën: Maatschappij

6 reacties

Mosje · 9 april 2006 op 11:21

Jeetje, je hebt wel een hele lange omweg nodig om bij je conclusie te komen: de regering moet opkomen voor de belangen van de bevolking. Een omweg met allerlei zijpaden die je ook nog eens vrolijk bewandelt.
De wind als metafoor gebruiken voor zaken die op dit moment in ons landje spelen is wel aardig bedacht, maar om nou de hele vaderlandse geschiedenis erbij te slepen……

Neuskleuter · 9 april 2006 op 11:43

Zo, dat was een hele les geschiedenis! Je kan het sterker maken door alleen de laatste 2 alinea’s te gebruiken en die 2 verder uit te breiden. De rest is wel interessant, maar niet voor een column. Je maakt op het eind een goed statement, daar wil ik best meer over lezen!

P.s. let een beetje op je spelling (betekend = betekent) Sommige zinnen lopen ook niet helemaal, dat kan je voorkomen door het voor jezelf hardop voor te lezen. Laatste taaltip: de “;” gebruik je ten onrechte. Schijnt een studentikoos foutje te zijn, vertelde mijn docent me laatst 😉

KawaSutra · 9 april 2006 op 12:49

Boeiende column, jammer van de verwarrende zinnen. Ook een beetje slordig geschreven, is niet nodig.
[quote]Dit is; dit Nederland ons Nederland, wat tot op de Vaalserberg verborgen is met Zeeland.[/quote] 😕
[quote]Gebruik windmolens om op volle kracht te draaien tijdens een orkaan….[/quote] Geweldig idee, en nu maar wachten op een orkaan! 😀

emaessen · 9 april 2006 op 18:20

@mosje: Ik hoop stiekum dat de heer Balkenende dit onder ogen krijgt, hoeft de arme man zijn schoolgeld niet terug te vragen.

@neus: Mijn vormtechnisch normbesef dient inderdaad bijgeschaafd te worden, ik zal u dan ook rijkelijk met geleuter gaan vervelen.

@kawa: Leest morgen de krant vriend, ergens staat een natuur fenomeen te gebeuren.

Eric, die voorts als Nr 5 door het leven wenst te gaan.

Troy · 11 april 2006 op 09:18

Pittig stukje om te lezen. Geen hap-slik-weg-column, maar dat vind ik voor de verandering ook wel eens aardig.

emaessen · 8 oktober 2016 op 21:17

Ik ben van plan weer te gaan schrijven en dan doe ik hier mijn huiswerk. Ik denk dat mijn debuut er wel aan zit te komen. Onder mijn eigen naam. Nu loop ik alles na of er iets ontbreekt zo ja dan post ik dat alsnog, ik begrijp dat ze door een strenge keuring moeten maar met dit in gedachten zullen ze wel soepel zijn.

Terecht krijg ik dat stukken beter worden zonder de zijnsporen. Het NRC is de enige krant die de achtergrond meeneemt dus ik doe dit met die optie open. Dat stuk “mobieltjes van Congo” is opgepikt door LLink dus het kan wel (ze hebben me zelf de starttrap gegeven, coltan)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder