Men neme een brede houten plank, schroeft aan de vier hoekpunten een houten balkje van ongeveer 70 centimeter lang en ziedaar: men heeft de meest simpele, knullige tafel die er bestaat. In feite is het zo fantasieloos als het maar kan en elk kind kan zo iets in miniatuur maken met zijn blokkendoos. Men noemt dit Design. Hoe herkent men design producten? Aan de gepeperde prijzen en aan de rechte en vierkante vormgeving. Als er in feite helemaal geen design is, dan noemt men het design en er zijn heel wat mensen die graag hun zuurverdiende geld voor die troep in het water gooien. Heeft u wel eens een design stoel gezien? De zitting is recht, de rugleuning is recht, er zit helemaal geen vorm aan en wie een avond op zo’n stoel heeft gezeten, slaat hem vloekend van ellende in elkaar en loopt twee weken later nog met rugklachten rond. Wie een gast op die stoel laat zitten, kan er van op aan dat die gast nooit weer komt. Het kan wel wezen dat hij u graag nog eens zou bezoeken, maar hij moet aan zijn gezondheid denken. Wel jammer, want die stoel kostte wel €1100,- , dat is geen kattenpis.

Gisteren zag ik in een krant een reclamefoto van een meubelzaak. Ik dacht eerst dat het een afbeelding van een soort verhuiskist was of een grote houten box om op zolder de rotzooi in op te bergen, maar het bleek een dressoir te zijn. Kosten €1395,- Ja, het lijkt nog niet eens zo verschrikkelijk duur, want met de euro lijkt alles goedkoper, wat veel mensen financieel aan de rand van de afgrond helpt, maar het is wel bijna 3100 gulden. Zelf zou ik dat spuuglelijke ding nog niet gratis in mijn huiskamer willen hebben en voor dat geld kan ik een koelkast, een wasmachine, een eethoek en een bankstel kopen.

‘Mensen hechten steeds meer waarde aan een goede vormgeving’, hoorde ik een designontwerper eens zeggen. Ik denk dat mensen die dergelijk brandhout kopen helemaal niet aan een goede vormgeving hechten, want dan zouden ze veel beter naar een woonwarenhuis kunnen gaan en daar meubels kopen die tien keer zo goedkoop zijn.
Wat ze willen is: apart en artistiek doen. Ze willen zich onderscheiden van de gewone burger en dat ze daarbij een dief zijn van hun eigen geld, dat hebben ze er graag voor over.

Verder leutert die ontwerper nog wat over ‘soberheid’ en ‘puurheid’.
Ook allemaal onzin. Wie van soberheid houdt, koopt zulke dure nepkunst niet. Het is alles ijdelheid en najagen van wind.

Categorieën: Diversen

18 reacties

Stanislaus · 22 juli 2005 op 20:32

En zo is het!

Mosje · 22 juli 2005 op 20:53

Schrijf een stukje, van laten we zeggen drie a vierhonderd woorden, en stuur het naar een uitgever onder het mom van literatuur.
Onderteken dan niet als designontwerper, maar als writeschrijver.
Man, jij hebt een gat in de markt ontdekt!

bert · 22 juli 2005 op 20:54

Voor elk wat wils, geef mij maar pils. 🙂

Ma3anne · 22 juli 2005 op 21:10

Ik houd van mooie simpele vormgeving, maar ben allergisch voor het woord ‘design’. Krijg altijd acute huiduitslag als ik dat woord en de prijzen hoor.

Louise · 23 juli 2005 op 08:24

Ik ga ook liever gewoon voor waaibomenhout 😀

champagne · 23 juli 2005 op 09:44

Doe mij ook maar ‘gewoon’ik ben al gek genoeg 😛
Leuk stukje, writeschrijver (wat kost dat nou?)

Outsider · 23 juli 2005 op 10:16

[quote]Man, jij hebt een gat in de markt ontdekt![/quote]

Sorry, Mosje, het is misschien niet zo snugger van mij, maar ik begrijp deze reactie niet. Bedoel je dat ik net moet doen of mijn stukjes heel wat voorstellen en er dan veel geld voor vragen?

Mosje · 23 juli 2005 op 10:55

[quote]Bedoel je dat ik net moet doen of mijn stukjes heel wat voorstellen en er dan veel geld voor vragen?[/quote]Precies.
En een writeschrijver is zoiets als een designontwerper. Een pleonasme dus.

Outsider · 23 juli 2005 op 11:12

Ik voel me wel vereerd, Mosje, als je serieus meent dat ik wel geld voor mijn stukjes zou kunnen vragen. Ik begin er echter niet aan. Ik heb vroeger jarenlang gewerkt als parttime pakjesbesteller met daarnaast een gedeeltelijke uitkering. Deze twee inkomens opgeteld leverden nog minder op dan een bijstandsuitkering. Het kwam er dus op neer, dat ik wel werkte, maar er financiëel minder van werd. Zou ik nu wat bijverdienen met een verhaaltje of met iets anders, dan krijg ik al dat gedoe met de uitkeringsinstantie weer opnieuw.
Mocht een tijdschrift belangstelling hebben voor mijn stukjes, dan kunnen ze die wel gratis krijgen.

Raindog · 23 juli 2005 op 12:20

Beste Outsider,

Steeds vermoed dat er een prediker in je school….

😉

Outsider · 23 juli 2005 op 12:42

[quote]Steeds vermoed dat er een prediker in je school….[/quote]

Aanvankelijk begreep ik niet wat je bedoelde, Raindog, tot mij te binnen schoot dat de laatste zin in mijn stukje een citaat is van de Prediker in de bijbel. Overigens hoop ik wel dat ik niet te veel moraliseer in mijn stukjes, want dat is niet de bedoeling. Ik schrijf niet om ‘de mensen aan het denken te zetten’. Het is meer om mezelf aan het denken te zetten.

Bakema_NL · 23 juli 2005 op 19:41

Designmeubels zijn net als kunst, hoe interessanter er door de maker en liefhebbers over geluld kan worden, zonder verder veel te zeggen, hoe duurder het prijskaartje, want je moet er maar instinken.

Ik ontdekte tot mijn afgrijzen dat mijn wederhelft een Jan des Bouvierlamp had gekocht….bij de blokker nota bene…….word dat ook al design genoemd eigenlijk…blokker. Nou ja, maakt niet uit, dat ding is gewoon een witte rechthoek met 4 zeer kleine pootjes waar het op staat….daar zal vast enorm veel tijd in zijn gaan zitten aan de tekentafel van die Bouvier.

Outsider · 23 juli 2005 op 20:02

Heb je de Jan des Bouvrie telefoon wel eens gezien, heer Bakema? Een lompe, vierkante bak is het, je hebt nog nooit zo’n lelijke telefoon gezien. Mijn dochter heeft een Jan des Bouvrie wandklok. Die is niet eens zo heel lelijk, maar het is wel een dusdanig simpel ontwerp, dat ieder tienjarig kind het ook bedenken kan.

sally · 23 juli 2005 op 22:42

wij hadden een brillenwinkel in groningen.
“onze naam”design.
In Groningen betekend: Ik wil “die sain”
Ik wil je zien.
Toepasselijker inderdaad dan de meeste designs.
Jan de Bouvrie is wat mij betreft een op en top zakenman. Maakt veel geld met z`n naam.
Als mensen daar in trappen moeten zij dat weten.
Zijn brilmonturen zijn allemaal copieen van andere merken met ietwat pittiger prijsje.
Verder vind ik dat er designers zijn die zeker hun geld waard zijn.
De keus is aan je zelf.Toch?
Trouwens die telefoon vind ik toevallig wel erg mooi.Heb `m zelfs.
groet
Sally 😛

melady · 24 juli 2005 op 00:22

‘Jan de bouvierstoel’ Sally, dat is die sain.:-D

[quote]Zelf zou ik dat spuuglelijke ding nog niet gratis in mijn huiskamer willen hebben en voor dat geld kan ik een koelkast, een wasmachine, een eethoek en een bankstel kopen. [/quote]

In guldens neem ik aan?

Outsider · 24 juli 2005 op 08:21

[quote]Trouwens die telefoon vind ik toevallig wel erg mooi.Heb `m zelfs.[/quote]

Sorry, Sally, ik wilde je niet voor het hoofd stoten.

Outsider · 24 juli 2005 op 08:41

[quote]In guldens neem ik aan?[/quote]

Nee, Melady, het kan ook echt wel in euro’s.
Ik heb wat reclamefoldertjes van deze week nagekeken.
Eethoek Karwei €115
Wasmachine Scheer & Foppen €349
Koelkast EP €298
Bankstel Seats and Sofas €249
Totaal €1011

Ik moet toegeven dat dit niet zo’n erg mooi bankstel is, maar ik noem een bedrag van €1395, dus men heeft nog €384 over om een duurdere te kopen.

klungel · 24 juli 2005 op 19:37

Sjee, zit ik me al jaren te eten van een design tafel zonder dat ik t weet. Gemaakt van oude vloerplanken en gewoon een paar poten er aan geschroeft.

Wie wil em kopen voor Euro 1000,–

😀

Leuk geschreven man 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder