Gefascineerd volgen mijn buurvrouw en ik al drie dagen de nieuwe koning van ons plein: Een grote machine met een vervaarlijke happer. Stoer trotseert hij de puinhopen alsof het een geplaveide weg is. Met een allesoverheersende honger hapt hij dierbare herinneringen weg. Regelmatig lopen we een stukje langs het hek. “Kijk daar, dat bloemetjesbehang. Dat is uit de huiskamer van opa Smarties.” Onze overbuurman heeft na vijftig jaar verplicht zijn huisje moeten verlaten. Zijn vrouw is twee maanden na de ontworteling overleden en hijzelf is sindsdien compleet de draad kwijt. Het bejaardenpakhuis doet niet elk mens goed.

Even valt er een stilte, terwijl de machine onverbiddelijk met veel lawaai dooreet.

Elke vallende steen heeft zijn eigen verhaal. De lavendelkleurige stenen zijn van Fatima. Ze verloochende haar afkomst niet en had van haar piepkleine woninkje een Portugees paradijs gemaakt. Haar balkon is snoeihard in de tuin van haar onderburen gevallen. Waarschijnlijk heeft het alle tuinkabouters geplet.

“Het is tijd.” Buurvrouw kijkt ernstig. Onze blik verplaatst zich naar de moordzuchtige dictator. Hij strekt zijn lange arm, opent zijn bek en beweegt hem gracieus heen en weer alsof hij op zoek is naar het allerlekkerste hapje. De rupsbanden bewegen langzaam richting de weinige overgebleven huizen en hij…bijt. Allebei krimpen we ineen. Drie dagen hebben we op dit moment gewacht. Zonder enkele schaamte heeft hij zich in haar eerste echte eigen woning gevreten. De woning waarin ze lang geleden getrouwd is, waar haar kinderen geboren zijn. Het huis dat ze een aantal jaren geleden omgeruild heeft voor een plaats aan de overkant. De kant die niet gesloopt wordt.

“Dat is mijn slaapkamer,” hoor ik bedrukt naast me. Krakend vallen de tussenmuren. De ziel van de woning wordt even zichtbaar om vervolgens met een donderend geraas voor eeuwig verborgen te worden. Het ratelend geluid van de machine laat de buurvrouw meeratelen. Over haar werk, de hond die ze had en vooral over de mooie momenten die ze in het huis beleefd heeft. Ik zeg niets.
“Dat is mijn behang daar in de gang! Ik ben daar al tien jaar weg. Daar wil ik ook een stukje van.”
“Ook?”
Blozend bekent ze me gisteravond het nummer van de huisdeur gestolen te hebben. Nummer 67. Haar huis.

Als de hele woning plat ligt en de werkmensen pauze hebben scoort ze haar stuk behang. Als toegift neemt ze op de terugweg nog een steen mee. Breed lachend kijkt ze me aan. “Het is gebeurd, maar ik heb in ieder geval nog mijn aandenkens.” Zonder elkaar gedag te zeggen lopen we elk ons eigen huis in.

Onafgesproken treffen we elkaar na het avondeten weer op het bankje. Stilzwijgend gaan we op in onze eigen gedachten. De blauw met roze gebatikte lucht valt over de puinhopen neer en kleurt ze uiteindelijk donkergrijs. Overal zien we lampen aangaan, die nooit eerder zichtbaar waren. De gevallen hoekstenen van ons plein hebben ons ‘dorp’ in de stad doen opgaan.

[i](Dit stukje is geschreven nav een kunstproject over de sloop van ons halve plein. Het is ook [url=http://www.slagerijhetpelske.nl/slagerijhetpelske.html][b][u] hier[/u] onder het kopje ‘geschiedenis’ [/b][/url]te vinden(verhaal van Leyla), in combinatie met een foto-gedicht.)[/i]

Categorieën: Column van de maand

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

21 reacties

Neuskleuter · 23 mei 2008 op 10:14

Wat mooi beschreven. Het huis in Utrecht waar ik met mijn huisgenoot heb gezeten destijds, gaat er ook af. Hij is zelf al verhuisd, maar het is nog even wachten op “een grote machine met een vervaarlijke happer.”

[quote]Als toegift neemt ze op de terugweg nog een steen mee. [/quote]
Dit vind ik ook weer zo’n mooie. Ondanks je grappige vertelstijl, is het treurige toch voelbaar.

Wat een mooie site is dat trouwens. Ik heb je gedicht ook even gelezen, maar ik bleef ook hangen bij die grappige voordeuren met verhalen van bewoners daar achter.

champagne · 23 mei 2008 op 11:59

Ik vind dat je die sloop prachtig verwoord hebt! Ik heb het dan ook met veel plezier gelezen.

lisa-marie · 23 mei 2008 op 13:42

Het is gewoon weg fascinerend hoe die machines te werk gaan.
Daar kan ik dus uren naar kijken.
De rest van vermaak kan de deur uit die heb je dan toch niet meer nodig 😀
Ook niet te vergeten al die mensen die dan even komen kijken,kan je ook van genieten :hammer:

Zowel het verhaal als het gedicht op de site zijn prachtig en invoelend geworden.

…en straks als ze weer gaan bouwen dan wordt je weer gefascineerd. 🙂

SIMBA · 23 mei 2008 op 15:29

Zo zie je maar dat de sloop van huizen een emotioneel gebeuren is; nieuwbouw daarintegen helemaal niet, daar moet je nog een band mee krijgen.

Prlwytskovsky · 23 mei 2008 op 18:14

[quote]lopen we elk ons eigen huis in. [/quote]

Wat is tegenwoordig nog “eigen”?
Treffend geschreven Arta. :duimop:

WritersBlocq · 24 mei 2008 op 19:32

Hoi Ley, ik heb echt geboeid je verhaal gelezen. Het raakt, is tastbaar. Erg goed geschreven. En het foto-gedicht is ook zo pakkend zoals niet veel mensen het kunnen beschrijven en neerzetten – maar jij wel.
Dikke Paulinekus, en sterkte met het stof dat het nog wel even doet opwaaien. Want leuk, dat is het niet, zo’n sloop 🙁

arta · 25 mei 2008 op 10:52

Heel erg bedankt voor de positieve reacties!

@ NK: Jaa, leuk, he, die site? Tegen die voordeuren heb ik jaren aangekeken en de verhalen achter de meeste deuren, (waarachter kleurenfoto’s zitten) ken ik dus al, maar het blijft leuk ze af en toe na te lezen…
@ Champagne: Dank je wel!!!
@ Lisa M: Inderdaad, geweldig om te zien!
@ Sim: Klopt!
@ Plwyt: Weinig… Zelfs al denk je een eigen huis te hebben, wanneer een snelweg gepland wordt, trek je toch aan het kortste eind…
@ WB: Eigenlijk vind ik die sloop helemaal geweldig. Buurvrouw had het er logischerwijze wel moeilijk mee en dat was intrigerend om te mogen volgen. De huizen die er stonden waren enkelmuurs, zonder verwarming en dubbele beglazing. De fundering kon die aanpassingen niet aan. Aan de buitenkant zagen ze er lief uit, maar daarbinnen zaten mensen in de winter te verrekken van de kou (om het over de andere tekortkomingen maar niet te hebben)! Tijd dus voor het opbouwen van nieuwe herinneringen in een prettigere leefomgeving! Dank je voor je reactie, doet goed!
🙂

Dees · 25 mei 2008 op 11:07

Had ik dit bijna gemist. Erg mooi geschreven. Zo’n sloop kan inderdaad fascinerend zijn, een beetje zoals een hele hevige storm dat ook kan zijn. Maar ik vind het mooi dat je juist de nostalgie uit de brokstukken op papier hebt gezet, ik vind dit een van je mooiere stukjes!

pepe · 25 mei 2008 op 17:33

Dit verhaal leeft en geeft beelden die op een netvlies vast klemmen.

Prachtig geschreven en wat leuk dat het verhaal en gedicht zijn samengevoegd.

*De gevallen hoekstenen van ons plein hebben ons ‘dorp’ in de stad doen opgaan. *

En het wordt nooit meer hetzelfde als toen. Maar de herinneringen blijven.

arta · 25 mei 2008 op 21:21

@ Dees en Peep: Ook jullie bedankt voor de reacties! Daar wordt ik echt helemaal blij van!:-)

SIMBA · 26 mei 2008 op 08:22

:oeps: Ik zie nu pas de titel….. :stom:
Geweldige titel!!

Dees · 1 juni 2008 op 04:33

Hey LeyLies,

Weer een maandje in de schijnwerpers en terecht! Mooie Cvdm. Dikke kus van Dees

pepe · 1 juni 2008 op 10:10

Supergaaf en gefeliciteerd met de CvdM.
Echt een pareltje deze!!

:kus:

Neuskleuter · 1 juni 2008 op 12:41

Gefeliciteerd!

Leuk, ik kom deze maand nog wel eens langs om het opnieuw te lezen 😀

pally · 1 juni 2008 op 15:59

Proficiat, Ley! Heel erg terecht, ik vond hem meteen al prachtig, een van je besten, absoluut!

Dikke kus, Pally

arta · 1 juni 2008 op 20:26

Jeetje, ik ben echt verbaasd, maar wel superleuk!
Dank jullie wel voor de felies!
:kus:

SIMBA · 1 juni 2008 op 20:53

Proficiat! Prima column op een prima plekkie!

WritersBlocq · 1 juni 2008 op 22:58

Het had ook niet anders gekund dan dat jij een maand bovenaan staat met dit verhaal. Prachtig, en dik [b]vet[/b] verdiend!

Voor jou mijn ReactievandeMaand (en misschien wel langer)
:kus: :kus: Pauline

KawaSutra · 5 juni 2008 op 01:03

Ik ben er best trots op om even een maandje naast jou te mogen staan. Een simpel alledaags gegeven (er wordt heel wat gesloopt bij ons tegenwoordig) maar zo invoelend neergezet dat ik direct heb kennis gemaakt met de wereld achter die verdwenen voordeuren. Het blijft toch altijd indruk maken hoe zo’n leefgemeenschap uit elkaar getrokken wordt waarna elders weer nieuwe verbanden worden gelegd.

lisa-marie · 5 juni 2008 op 18:32

:ballon: Proost :pint:
Gefeliciteerd het is echt een kunstwerkje :kus:

arta · 9 juni 2008 op 16:24

Wow, dank jullie wel!
@ Kawa: Die trots is absoluut wederzijds!:-)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder