De avond is gehuld in een hemelsblauw schemerduister met roze strepen, optrekkend vanaf de aarde. Een lichte trilling in de lucht maakt de voorbije hete dag zichtbaar. Op mijn knieën zit ik op de bank. Ellebogen op de vensterbank en vuisten onder mijn kin. Bijna gehypnotiseerd volg ik elke beweging in de atmosfeer. Van achter de huizen zie ik ineens een enorme hoeveelheid licht omhoog komen. Pas na de tweede lichtuitbarsting herken ik de hand van Donar. Met ingehouden adem wacht ik op regen en donder. Ik ruik de klam wordende droogte en voel de stilte in de lucht. Na een kwartier is echter nog geen druppel gevallen, heeft geen enkel geluid de rust verstoord.

Het ‘doe-lijstje’ in mijn achterhoofd begint te zeuren en zuchtend sta ik op. Was, afwas, alles staat nog op me te wachten. Twee passen verwijderd van het raam wordt ineens mijn gehele woonkamer verlicht. Het hout van de vensterbank zucht onder de grote lome druppels die plots op hem vallen. In de verte, nauwelijks hoorbaar, klinkt gerommel. Vlug neem ik mijn plekje aan het open raam weer in en wacht op het geweld dat komen gaat.

Als een één-trommelige fanfare rukt de dondergod op richting mijn woonplaats. In enkele seconden is de kleurrijke schemer veranderd in een inktzwarte nacht. Vaag verlicht door de maan, afgewisseld met felle lichtkanonnen. De donder zwelt aan tot een oorverdovend tromgeroffel. Donar’s hamer lijkt onverbiddelijk. Tellen tussen licht en knal is onmogelijk.

Eindelijk krijg ik waar ik op wacht. Hij gooit een traditionele bliksemflits. Het donker wordt doorkliefd door een lichtsnelweg met talloze zijweggetjes. Onbewust buig ik even mijn hoofd. Met open mond zie ik de tweede ‘echte’ bliksem achter de maan vandaan komen. Hij davert met enorme kracht naar beneden om uiteindelijk bijna teder op een lantaarnpaal te blijven rusten. Een seconde gaan de twee lichtpunten de oneerlijke strijd met elkaar aan. Dan spuit er vuurwerk uit de lantaarn. Hij dooft. Donar’s overwinningskreet ebt langzaam weg.

Tot minuten lang na de laatste regendruppel zijn mijn ogen aan de hemel gekleefd. Voorzichtig week ik ze los, laat dagelijkse gedachten weer toe. Mijn ‘doe-lijstje’ dringt weer op de voorgrond. Ongeïnteresseerd pak ik het op en slinger het in het donkerste ‘mañana-hoekje’ van mijn brein.

Morgen is er weer een dag. Donderdag.

Categorieën: Verhalen

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

17 reacties

pepe · 24 augustus 2008 op 10:22

Heerlijk die donderdagen, en jij hebt het hier weer mooi beschreven. :wave:
Het constant veranderen van de natuur is de mooiste film, die je ook nog eens gratis kan bekijken, je hoeft geen kabel of antenne te hebben hiervoor.

KingArthur · 24 augustus 2008 op 11:08

Fuck die afwas of andere huishoudelijke klusjes. Sommige dingen zijn de moeite waard om even de tijd voor te nemen en te aanschouwen. En dan nog beschrijven. Het licht voor een storm kan ook mooi surrealistisch overkomen, die spanning heb je mooi beschreven.

pally · 24 augustus 2008 op 11:39

[quote]Hij davert met enorme kracht naar beneden om uiteindelijk bijna teder op een lantaarnpaal te blijven rusten[/quote]

Om met deze prachtige quote even te beginnen, Arta, ik vind het een heel mooi stukje natuur( verschijnsel)waar je door betoverd wordt en die betovering laat je ook voelen bij je lezer. :wave:

groet van Pally

SIMBA · 24 augustus 2008 op 12:14

Ja mooi! Zowel dit stukje als onweer en bliksem.
12 jaar geleden hebben we blikseminslag gehad, dat zoiets facinerends zo destructief kan zijn…ongelooflijk!
Dat mañana-hoekje in je brein is het belangrijkste hoekje wat er is, wist je dat?! 😀

champagne · 24 augustus 2008 op 12:21

Ik ben dol op dat natuurgeweld! En jij hebt het prachtig verwoord!

Mup · 24 augustus 2008 op 18:15

Dat ‘doe-lijstje’ja… grrrr, daar mag van mij echt de bliksem in slaan, met korstluiting tot gevolg.

Shit, het is nu alweer bijna maandag :stom:

Groet Mup.

lisa-marie · 24 augustus 2008 op 20:37

Gewoon ontzettend mooi , ik geniet nog even na :kus:

weathergir · 24 augustus 2008 op 22:34

Soeoepaah! :wave:

Nimrod1979 · 24 augustus 2008 op 23:58

Echt mooi omschreven! Genoten.

KawaSutra · 25 augustus 2008 op 00:36

Zodra het begint te rommelen snel ik in een euforische stemming naar het raam, stiekem hopend op het zwaarste onweer dat ik nog beleven mag.
Tja, ’t is gek, want de schade en schande wil je natuurlijk niet meemaken.
Maar je hebt het wel heel creatief beschreven, die obsessieve belangstelling voor het noodlot in scherp contrast met ons nietig bestaan.

Fem · 25 augustus 2008 op 10:33

…meestal verban ik noodzakelijk kwaad op een mooie zomerdag maar dit natuurgeweld schept wel een erg mooi excuus om mijn lijstje vandaag ook eens een dagje vrij te geven…

Dees · 25 augustus 2008 op 10:49

Wowowow. Schitterend geschreven. Fantastisch, onweer en evenzo fantastisch hoe je dat hebt verwoord. Dit is misschien wel mijn favoriete stukje van jouw hand. Maar daar ga ik nog even over nadenken 😀

Grtz,

Dees

Edit, nog ff doorslijmen, want van dit soort quotes:

[quote]Ongeïnteresseerd pak ik het op en slinger het in het donkerste ‘mañana-hoekje’ van mijn brein. [/quote]

word ik verliefd. Niet op jou, nou ja, een beetje dan :-D, maar op taal en de mooie dingen die je ermee kunt doen.

arta · 25 augustus 2008 op 12:31

Wow, wat fijn, zulke reacties.
Onweer, het blijft fascineren. Op het moment dat ik maar denk dat ik een flits zie, zit ik al voor het raam!
Allemaal heel erg bedankt!
(ik wist trouwens niet dat er zoveel bliksem-liefhebbers waren!!)
🙂
@ Dees: :love2: 😀

Prlwytskovsky · 25 augustus 2008 op 18:58

[quote]zie ik de tweede ‘echte’ bliksem achter de maan vandaan komen[/quote]

Dus daar zitten ze? 😕

arta · 25 augustus 2008 op 19:46

@ Prlwyt: Nou en offie! Na een uitgebreid onderzoek onder twee planeten, de maan en een wolk ben ik er achter!:-D

WritersBlocq · 26 augustus 2008 op 07:54

Mij heb je plat. Niet beschrijven, maar tonen…. en dat doe je zalig!!

😀

DreamOn · 26 augustus 2008 op 14:36

Donders mooi! 😀

Liefs DO.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder