Het is een rustige zaterdagmiddag. Een kille winterdag is het, maar het zonnetje schijnt lekker door mijn raam in m’n gezicht. Een beetje zoeken op het web naar leuke muziek is mijn bezigheid totdat ik het volgende nummer tegenkom: Lange Frans en Baas B met Kamervragen. Het nummer gaat over vragen aan de Tweede Kamer. Over ‘vuile’ praktijken van de Kamer. Bijvoorbeeld de AP-23-mijnen. Een mijn die misschien de oorzaak is van de vuurwerkramp in Enschede. Het was dus misschien niet de schuld van SE Fireworks. Misschien was het gewoon de regering. Het kan geen toeval zijn dat ik juist op dit nummer uitkom. Mijn gedachten gaan terug naar eerder deze week. Woensdag tijdens een geschiedenisles ging het over de Franse Revolutie. ‘Wat heeft de Franse Revolutie nu weer te maken met de Tweede Kamer in de 21e eeuw?’ is een vraag die sommige door hun hersenen zullen laten lopen. Als eerste de tijd voor de Franse Revolutie. Er was corruptie, er was een absolute macht die alleen verantwoording aan ‘Le Dieu’, God, moest afleggen. Opzich wil ik het dan niet hebben over de alleenheerschappij van de koning (Lodewijk de Zestiende, koning tijden quatorze juillet 1789) , maar meer over de corrupte praktijken. Want dat die bestonden is zeker. De koning met de adel speelden een stiekem spelletje om de burger en het volk zo min mogelijk het licht in de ogen te gunnen. Je kon, als je geld had, een politieke functie afkopen.

Ik begin een beetje te lijken op een geschiedenisdocent na alweer een stuk met een politiek tintje en een vleugje geschiedenis, maar ik zie dit als een essentieel recept wat mensen van mijn leeftijd horen te weten. Misschien zit er ook wel een korreltje maatschappijleer bij voor de smaak.
Na wat culinaire schrijversinzicht ga ik verder met mijn onderwerp: Corruptie en smerige spelletjes.

Eén van de doelen was om de mens gelijke rechten te geven. We kregen de grondwet, of tenminste een voorloper van de grondwetindustrie die in West-Europa is. Maar zijn we daadwerkelijk iets met de Franse Revolutie opgeschoten. Ok, we hebben regels , we hebben wetten en als je je daar niet aan houdt kom je de ‘Men in Blue’ tegen. Alleen we moeten verder kijken, dieper graven met onze scheppen. Niet alleen de bovenste laag van de grond willen zien, maar dieper kijken.

Want er is praktisch gezien niks veranderd. Theoretisch gezien wel, daar kan ik allerlei dingen omgaan gaan verzinnen om dat onderuit te halen, maar dat is gewoon een feit. Alleen de praktijk is anders. Er zijn nog steeds ongeschreven regels. De arme wordt steeds armer en de rijke wordt steeds rijker, doordat hij mensen om kan kopen, waardoor de regering/ambtenarenapparaat vergunningen, toestemmingen en andere toestanden geeft aan de rijke, zodat die die kleine omkoopinvestering er zo uit heeft gehaald.

We zeggen wel dat dat alleen in Amerika kan of Rusland en andere (vroegere) communistische staten, maar in het klein gebeuren ook dingen die absoluut niet in de media mogen komen. Sommige Nederlanders volgen wel een debat van de Tweede Kamer, maar we weten niet wat er in die kleine kamertjes gebeurd. Daar worden echt wel dingen besproken waarvan de buitenwereld niks mag weten.
Zo ook bijvoorbeeld de affaire over de AP-23 mijnen. Iets wat absoluut in de doofpot moest blijven zitten. Eén persoon , de heer Spijkers, weigerde mee te werken. Onderzoeksjournalist Alexander Nijeboer werd bedreigd, omdat hij onderzoek deed naar ‘verkeerde’ AP-23 mijnen. Ik ben geen mijndeskundige, geen politicus, alleen ik ben wel zo helder om te weten dat dit zaakje stinkt. Dat er , zoals ik eerder al aangaf, meer is dan alleen de vuurwerkramp. Minister van Defensie, lagen uw mijnen daar?

Corruptie, smerige zaakjes. Ze gebeuren overal. Ze gebeuren op school. Er gaan verhalen in de wandelgangen dat leraren omgekocht worden om de leerling een hoger cijfer te geven. Ik kan dat niet bewijzen, maar voor mij geldt het spreekwoord: ‘Waar rook is, is vuur’.
Die regering ziet het liefst geen rook. Niet van een sigaret, maar al helemaal niet van onjuiste praktijken. De vuurwerkramp was het letterlijke en figuurlijke vuur wat naar buiten kwam. Een vuur dat ruim 15 miljoen inwoners konden zien. Een vuur wat eigenlijk in de Doofpot had moeten blijven.


3 reacties

DACS1973 · 28 oktober 2011 op 12:26

Dat je misstanden aan de kaak wilt stellen siert je. Aan dit stuk kan nog wel wat verbeterd worden. Je snijdt veel te veel onderwerpen in één verhaal aan. Pik er één ding uit en haal er niet de complete wereldgeschiedenis bij. Nu zwabbert je betoog alle kanten op. Van de ‘ik weet precies hoe het allemaal zit’-toon krijgen je lezers op den duur de kriebels. Een beetje bescheidenheid kan geen kwaad. 😉

Libelle · 29 oktober 2011 op 09:42

Ik dacht, weet je wat ik dacht?
Ik dacht, stel dat TeeChiko evenveel informatie had gelezen als ik, over gebouw no 7, dat op 11 september 2001 naast de “Twin Towers” implodeerde, terwijl er geen vliegtuig aan te pas kwam. Wat zou hij daar dan over schrijven en hoe zou hij dat doen? En hoelang zou het duren voordat hij stinkende zaakjes terzijde gaat schuiven vanwege een volle agenda met al dat bridgen en golfen van tegenwoordig.
Of staat hier een echte journalist op?
Eentje die nog werkt op droog brood en waarheidsvinding.
De tijd zal het leren, maar ik blijf je lezen!

arta · 29 oktober 2011 op 17:19

Ik kan bovenstaande reacties wel onderschrijven. Eén onderwerp meer uitdiepen zonder er andere onderwerpen bij de haren bij te slepen maakt jouw punt duidelijker.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder