Gwen McCrae voelt bij het indrukken van de wekker al dat zingen vandaag niet lukt. Haar keel is pijnlijk en als ze haar man George wil wekken, komt er nauwelijks geluid uit haar mond. Hij is bezorgd. Wat nu? Deze sessie kan ze niet afzeggen, want producer Harry wil het nummer dat voor haar klaar ligt, ook wel zelf inzingen. Als Gwen niet komt opdagen, zou deze kans op een hit voor haar zijn verkeken. En een hit heeft ze hard nodig, want haar carrière als soulzangeres verloopt moeizaam. Het publiek wil geen hartverscheurende soulballads meer horen, maar vrolijke, dansbare nummers. Dan krijgt George ineens een idee. Als hij nou naar de studio zou gaan? Hij heeft in de jaren ’60 ook een paar platen gemaakt en zelfs samen met Gwen een aantal duetten opgenomen. Het werden geen hits, maar hij weet wel wat er van hem verlangd wordt als hij in de studio is. Hij stelt het aan Gwen voor. Ze aarzelt, want ze wil het nummer liever zelf inzingen, maar ze begrijpt ook wel dat Harry de dure studioruimte niet kan afzeggen. En ach, ze gunt George ook wel een succesje. Hij heeft destijds zijn zangcarrière voor haar opgeofferd om haar manager te kunnen worden. Ze stemt daarom toe.

George is dolblij. Ineens krijgt hij er zin in. Dit is zijn kans om een hit te scoren! Daar droomde hij al van toen hij nog glazenwasser was. Hij kleedt zich snel aan en rijdt in zijn oude Ford Taunus naar de studio in Miami. Harry is verbaasd dat hij en niet Gwen de deur binnenkomt. Maar de opnames verlopen voorspoedig en als George ’s avonds naar huis rijdt, zit het nummer nog steeds in zijn hoofd. De tekst – ‘neem me in je armen en knuffel me maar even’ – is weliswaar wat vreemd voor een man om te zingen, maar hij is blij met het resultaat. Misschien wordt deze single wel zijn doorbraak als zanger. Dat zou sneu voor Gwen zijn. Maar wat maakt het uit? Het geld zou toch in hetzelfde huishouden blijven?

Een paar maanden later wordt hij gebeld door Harry. Heb je de nieuwe Billboard lijst al gezien? ‘Rock your baby’ staat op nummer 1! George kan het niet geloven. Hij rent naar Gwen om haar het goede nieuws te vertellen. Die is een stuk minder enthousiast dan hij had gedacht. Ze zet de stofzuiger aan en loopt de woonkamer uit. George pakt snel zijn koffers en stapt even later in het vliegtuig om ‘Rock your baby’ in de rest van wereld te promoten. Gwen blijft thuis en als George nog steeds op reis is, scoort ze met ‘Rockin’ Chair’ zelf een hit. Niet lang daarna breekt producer Harry Wayne Casey door met de naar zichzelf vernoemde KC & the Sunshine Band. ‘That’s the way I like it’ komt wereldwijd op nummer 1. Een nieuwe muziekstroming is geboren. Van Miami tot München danst de jeugd op muziek die ‘disco’ is gaan heten.

Het huwelijk tussen Gwen en George McCrae houdt geen stand en als de jaren ’80 aanbreken, treedt George in steeds kleinere zaaltjes op. Als hij voor de zoveelste keer ‘Rock your baby’ zingt, valt zijn oog in een Nederlands casino op een vrouwelijke croupier. Hij trouwt met haar en vestigt zich in het zuiden van ons land. Gwen maakt naam als soulzangeres en scoort in de jaren ’80 zelfs twee grote clubhits, ‘Funky sensation’ en ‘Keep the fire burning’. Precies 30 jaar na de opnames van ‘Rock your baby’ in de te kleine TK studio in Miami schitteren de muzikanten die toen aanwezig waren op de nieuwe cd van soulsensatie Joss Stone. Voor een luttel bedrag kun je George tegenwoordig inhuren op je verjaardagsfeestje. Dan lapt hij niet je ramen, maar zingt hij de megahit die hij kreeg omdat zijn vrouw last had van een verkoudheidje.
[img]http://www.georgemccrae.com/geocart-3.jpg[/img]


5 reacties

Mup · 31 oktober 2004 op 22:36

Zonde dat hij de ramen niet komt doen, die kunnen wel wat schoon water gebruiken.

Mooi hoe je altijd die achtergrondinformatie weet over te brengen, het is duidelijk dat muziek een grote rol in je leven speelt. Je weet de ‘sterren’ menselijk neer te zetten,

Groet Mup.

Eddy Kielema · 1 november 2004 op 15:23

Een andere versie van het verhaal is trouwens dat de dochter van George en Gwen, [url=http://www.feestbands.nl/leahmccrae.htm]Leah[/url] (inmiddels ook zangeres), ziek zou zijn en dat Gwen op haar moest passen. Maar deze versie lijkt me erg onwaarschijnlijk, want George lijkt me geen onsympathieke vent en onbaatzuchtig als hij is, zou hij dan ongetwijfeld op de kleine Leah hebben gepast. Of wilde hij toch koste wat kost die hit hebben, desnoods ten koste van zijn vrouw, omdat hij nooit meer als glazenwasser op een ladder wilde staan…??? Zie het artikel in de [url=http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1997/08/30/Ap/02.html]NRC[/url]

Mup · 1 november 2004 op 21:28

Dank je, ik geef dan ook de voorkeur aan de eerste, ‘zieke’ uitleg,

Groet Mup.

sally · 1 november 2004 op 23:32

Mooi verhaal Eddy.
Sally

Eddy Kielema · 2 november 2004 op 10:29

Dank je!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder