Msn is voor de meeste mensen eigenlijk een conversationele dwangbuis. En dan tel ik niet eens deze redenen mee: verveling, tijddoding, afleiding, amusement (is het grappig? Kennelijk wel), anonimiteit, kansloosheid, wanhopigheid, goedkope manier van bellen en zo heb je nog duizenden redenen. Maar ineens kreeg ik een ingeving, een fietslamp, het licht aan het eind van de gang. Wist je, dat wanneer je een gesprek begint op msn, net zolang moet door reutelen totdat de ander gaat slapen of weer iets anders gaat doen en dus off line moet gaan? Daarom mijn benaming “dwangbuis”. Al gooi je jezelf erin, kom je er niet zo makkelijk meer uit.

Want wat doe je als je een gesprek wil beeindigen met iemand, terwijl je gewoon on line blijft? Dat is nog eens een goede vraag. Of je moet met één of andere lul- of kutsmoes aan komen zetten óf je blockt degene gewoon met de woorden dat je off line gaat of last but not least: je verteld de waarheid. En de waarheid is nu juist het probleem. Mensen zijn niet bepaald dol op afwijzingen, afzeikopmerkingen, teleurstelling en dergelijke fratsen, dus je zult altijd gezeik krijgen wanneer je hen gewoon subtiel of niet subtiel probeert duidelijk te maken dat je 1: hem ( elke hem kan ook een haar zijn trouwens ) ontiegelijk slaapverwekkend vindt 2: je ontiegelijk aan hem irriteert 3: dat je geen ene fuck weet te zeggen, omdat je de stilte niet kunt verbeteren of dat je weet dat wat je zegt de ander toch niets boeit 4: dat wat de ander zegt jou totaal niets interesseert.

5: omdat je moe bent en daarom niet veel onzin meer kan verdragen 6: omdat je gewoon geen zin meer hebt in die persoon of meerdere personen 7: omdat je de ander een dodelijke ziekte toewenst op dat moment en daarom minstens de rest van de dag niets meer naar degene wilt typen 8: omdat je hebt gezegd wat je wilde zeggen en er verder niets meer verder valt te bespreken 9: omdat je geen zin meer hebt om wat nieuws te verzinnen om te bepraten 10: omdat de ander je begint te vervelen 11: omdat je de ander zo snel mogelijk onder de grond wenst 12: omdat je degene ook persoonlijk kent en verliefd begint te worden en een relatie probeert te vermijden en zo heb je nog duizenden redenen.

Het meest makkelijkste is gewoon om niet meer te reageren. Met normaal logisch nadenken zou de ander dan kunnen begrijpen dat je om één of andere reden geen zin/tijd/energie meer hebt om nog verder te converseren. Maar zoiets zou te teleurstellend zijn voor hen en daarom denken ze daar niet direct aan. Allereerst gaan ze zich allerlei andere dingen afvragen: “Waarom reageert hij niet meer? Is hij wat anders aan het doen? In slaap gevallen?” Enzovoorts. Als allerlaatste kan degene zich pas bedenken dat het ook aan hem zelf kan liggen, omdat hij een verkeerde indruk maakt zoals: irritant, oppervlakkig, onnozel, vervelend, saai, agressief, moordzuchtig, slijmerig of wat dan ook.

Maar dat kan de ander zich meestal niet voorstellen, omdat niemand zo naar zichzelf kijkt. Uit frustratie of lichtelijke irritatie herhaalt degene dan bijvoorbeeld steeds dingen als: “ben je er nog? Hallo? Helleu? Neuken?” en dergelijke vragen. Nu kun je die vragen ook nog wel negeren, maar zo laat je een slechte indruk van jezelf achter en dat wil je natuurlijk niet, dus dan reageer je wel weer met een smoes. Alles beter dan: “ja sorry, maar ik vind je zo’n verschrikkelijk dom figuur / arrogante geest / zieke geest / slijmkwal / irritante mug / leeghoofd / fantasieloze zak / ( eigen invulling ), dat ik absoluut geen seconde langer met je wil converseren.”

Maar het is ook vrijwel onmogelijk om constant te blijven doorgaan net zolang totdat je ogen uit je kassen rollen, je één of andere nutteloze verplichting hebt of honger krijgt of wat dan ook. Natuurlijk komt het vaak voor, omdat geen mens teveel vrije tijd heeft als degene niet werkloos is, in de ziektewet zit of vakantie heeft of andere redenen. Maar je hebt wel eens van die dagen dat je uren achter je pc zit, omdat je even geen zin hebt in hersenvernietigende tv zenders of te langdradige films, inhoudloze, oninteressante, humorloze vrienden of eventuele partner die enkel maar kan zeiken. En dan is het haast onmogelijk om urenlang met één en dezelfde persoon te converseren, want vroeg of laat begin je je te irriteren, vervelen, storen, moe te worden, ruzie te maken, vallen er stiltes, komt er teveel onzin uit of wat dan ook.

Want stel jezelf eens de vraag: hoeveel gesprekken heb je langer vol gehouden dan pakweg drie uur? Zeer weinig vermoed ik. Natuurlijk zijn sommige mensen wel in staat om urenlang met dezelfde persoon continu te praten, of het nu op msn is of in het echt, dat is me om het even. Maar het niveau wordt dan of steeds lager of het gaat richting roddels en/of seks. Hoe vaak kom je nu iemand tegen die uitermate interessant is? Interessant genoeg om daar je volle aandacht urenlang bij te houden? Simpele mensen vinden snel genoeg iets van hun gading, maar wat complexere mensen kunnen hoog en laag en opzij springen, maar dan nog vinden ze nog niets interessants.

Hoe maak jij iemand subtiel doch eerlijk duidelijk dat je geen zin meer in degene hebt als in interesse, zin om verder te praten of verder contact? Stel je bent iemand na een uur wel even zat voor die dag of misschien wel voorgoed. Grote kans dat je dan trager gaat reageren, degene tijdelijk blockt, met een smoes aan komt zetten of gewoon wat anders gaat doen. En hoe doe je dat in het echt? Het mooiste zou zijn als je gewoon zonder een woord te zeggen weg zou kunnen lopen. De ander in verbazing en hulpkreten achterlatend. Of eerst iets totaal onzinnigs eruit gooien en vervolgens weglopen. Zoiets als “ik ga even mijn augurken van de waslijn halen, val dood” en vervolgens loop je weg.

Want als je na wat tijd je interesse verliest of je verstand of je hart voor mijn part dan zie je de ander waarschijnlijk tot niet meer terug, dus kun je net zo goed de ander dood wensen. Het maakt niets uit, want weerzien zal toch niet meer gebeuren. Dus in dit geval heb je niets te verliezen en hoef je je al helemaal niet druk te maken om wat voor indruk je bij de ander hebt achtergelaten. Waarom zou je je daar in JezusofGodesnaam druk om maken als je degene nooit weerziet? Hetzelfde geld voor msn. Als je eenmaal je interesse kwijt bent, dan het is tijd om de persoon zo snel mogelijk te verwijderen. Blocken en verwijderen wel te verstaan anders zit je nog steeds met dat blok aan je nek.

Als je eenmaal je interesse bent verloren is de kans verwaarloosbaar klein dat je hem ooit nog terug zult vinden en dus is het meest verstandige om de persoon te verwijderen of jezelf van die persoon te verwijderen om verdere tijdverspilling, irritatie of ongeluk te vermijden. Dus je bent gewaarschuwd: mochten er stiltes vallen zonder enige aanleiding of reden dan weet je zeker dat het einde in zicht is. Laat je niet verassen en maak er zelf een eind aan, voordat er één of andere idioot een einde aan jou maakt. Of je blijft dat betonblok aan je pink houden. Het irriteert je en vroeg of laat valt je pink eraf ofwel je humeur.

Als ik je nog eens zie: tot weerziens. Zo niet: val dood.


5 reacties

arta · 9 november 2006 op 09:17

Hij is weer goed geschreven, al had ie voor mij wat compacter gekund!
Ik hou mijn msn-lijst erg kort, met alleen maar mensen, waarvan ik denk, dat ik ze af en toe wat te melden heb, of zij mij!
🙂

pally · 9 november 2006 op 12:07

Er zitten leuke dingen in, Shit, maar sorry, een vierde van de tekst zou voor mij meer dan zat zijn geweest.
Ik heb het idee dat je steeds dezelfde dingen in allerlei toonaarden herhaalt.
Als je dat op MSN doet bem je zo van een hoop mensen af of bedoel je dat?
Pally 🙁 🙁

klapdoos · 9 november 2006 op 12:26

Meer dan de helft zou genoeg voor jouw ellenlange verhaal over het msn gedoe zijn. Een azijnzeiker is er niets bij..Als je zo tegen dat msn bent, (en zo kom je dus over in dit oeverloos gelul verhaal) waarom begin je er dan aan?? Ik zit soms wel een uur met mensen te tokkelen die mij en ik heb iets te zeggen hebben, op volwassen niveau…Maar daar zal het verschil in ztten denk ik…en dat shit gedoe is nu doodvallen geworden?
Weer es wat anders… 😕 🙁 🙁

DriekOplopers · 9 november 2006 op 19:02

Kijk, Shit, dat is precies de reden dat ik geen msn heb. Ik mail gewoon. Met veel plezier overigens. En als ik of die ander een keertje niet zoveel te melden heb/heeft, dan is er niets aan de hand. Dan is er geen mail. Maar met iemand die er écht toe doet heb je altijd wel wat te bespreken, natuurlijk. Soms heel diepgaand, over bij voorbeeld gevoel en liefde, en soms over koetjes en kalfjes. In orde dus.

Leve e-mail. Dé beste methode voor virtuele communicatie!

Groeten,

Driek

Shitonya · 10 november 2006 op 12:20

Een uur is ook nog realistisch, maar ik had het over úren. Waarom ik dan msn heb? Om niet langer dan pakweg een uurtje of 2 met iemand te praten, als goedkope telefoon en dergelijke. Daar ging het ook niet om in dit verhaal. Het ging erom hoe je een msn gesprek afkapt als je niets meer weet te zeggen bijvoorbeeld.

En ja, achteraf gezien had het wel wat korter gekund..en ja email is wel beter, maar je moet langer wachten op reactie, dat is het enige nadeel.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder