Voetbal betekent voor veel mensen veel. Hééél veel zelfs. Bij een rangorde van gespreksonderwerpen op verjaardagen, in de stamkroegen, in de media, overal “scoort” (om terzake te blijven) voetbal goed.Waarom wordt en zo nadrukkelijk over Talpa gepraat (of moet ik zeggen geklaagd) ? Juist ja, omdat het over voetbal gaat en ieder daar zijn mening over heeft. Die mening wordt nogal eens tot het absurde doorgetrokken. Dat uit zich vooral als topclubs elkaar ontmoeten, als aanhangers van die clubs in elkaars nabijheid zijn. “Supporters” noemen zij zich, die fanatieke aanhangers die er niet voor terugdeinzen om andermans lijf en goed als doelwit te kiezen voor hun frustraties als het met “hun cluppie” niet zo is gegaan als zij altijd maar willen: winnen, winnen en nog eens winnen en zo mogelijk nog met ruime cijfers ook, “afdrogen” zogezegd.

Voetbal, de televisie staat er bol van. Commercie en omroeporganisaties doen hun uiterste best om ons te verblijden met nog meer live-wedstrijden, samenvattingen, praatprogramma’s, terugblikken, je kunt het zo gek niet noemen, alles mag en wordt eindeloos opnieuw op de buis gebracht.

Veel mensen heulen met de geopperde meningen mee. Die hoor je niet over de absurde bedragen die met het voetbal gepaard gaan. Die al die miljoenen welke de clubs opslokken voor lief nemen. Miljoenen die u en ik op moeten brengen in de vorm van de prijzen voor producten die worden aangeprezen, in de vorm van belastingen als de overheid weer eens moet bijspringen om een zowat failliete club weer een poosje op de been te houden. Om van de kosten van inzet van ordediensten, van vernielingen achteraf, maar te zwijgen.

Nee, alles wordt geslikt en goed gevonden als het over voetbal gaat. Dat er spelers, trainers, voetbalmakelaars, miljoenen aan het voetbal “verdienen”, het zal ze een zorg zijn. Spelers die net wat beter tegen een balletje kunnen trappen dan anderen worden gefêteerd met ruime salarissen, luxe auto’s en andere extraatjes, inkomsten uit nevenactiviteiten enz. Dat mag allemaal. Maar o wee als mensen op andere gebieden in de samenleving kunnen worden bekritiseerd. Dan zijn politici, mensen uit het bedrijfsleven, zorg en noem maar op “zakkenvullers”, Terwijl hun portemonnee per jaar veelal nog niet bevat wat die van de voetbalbevoorrechten per maand of nog korter al mogen opstrijken !!!

En dan is er een voetballer wiens wieg in een ander continent heeft gestaan. Uiteraard kan hij er wat van en daarom komt hij naar Europa. Het zit hem mee, hij vindt een topclub en een medespeler. Over en weer bieden zij elkaar de gelegenheid tot scoren. Het geld lonkt, bij de speler zelf uiteraard, bij de club (transfergelden), bij de voetbalslavenhandelaren (aandelen in contracten). Dat grote geld valt waarschijnlijk alleen te halen aan de overzijde van de plas, want daar zijn rijke Russen die met miljoenen strooien om hun toch al volle reservebanken met nog meer spelers te vullen, al was het alleen maar om te voorkomen dat zij hun kunsten bij de rivalen zouden kunnen vertonen. Maar dan moet je wel europeaan zijn, en geen ivoriaan. Geen nood, maak hem dan europeaan en sleep daarbij het aanstaande tournooi, waarbij uitgemaakt gaat worden welk land het beste het balletje kan trappen. De media werken mee, stof tot discussie immers, en ze laten al gauw blijken aan welke kant ze staan . De “baas” van de oranjevoetballers laat zich in een onbewaakt ogenblik ontvallen dat die speler zeker bij de groep zou moeten behoren en kan dit premature standpunt uiteraard later met het oog op gezichtverlies moeilijk laten vallen.

Er is in de regelgeving van ons land een figuur die een doorslaggevende rol speelt in het verlenen van de nederlandse nationaliteit aan buitenlanders. Mevrouw Rita Verdonk. Er zijn regels waar zij zich aan moet houden. Die heeft zij niet zelf verzonnen, die waren er al toen zij dit baantje op zich nam en die regels hebben de goedkeuring van ons parlement. En zij houdt zich aan die regels. Geen gesjoemel er mee. Als je moet laten blijken voldoende ingeburgerd te zijn om Nederlander te worden, dan geldt dat ook voor Salomon Kalou. Na geruime tijd al hier te zijn heeft hij nog niet laten blijken daar druk doende mee te zijn. Zelfs de rechter wordt er bij gesleept. Die zegt: “Rita, bekijk het nog een zorgvuldig opnieuw”. Let wel: die heeft niet gezegd: “Minister je hebt het fout gedaan!” Velen leggen die uitspraak wel zo uit !
De situatie is, zoals te verwachten was, nauwelijks veranderd. Mevrouw Verdonk wil geen gezichtsverlies en houdt, wat mij betreft gelukkig maar, voet bij stuk. Dat er bij een landelijk onderzoek blijkt dat een meerderheid in ons land achter het standpunt van de minister staat vind ik in ieder geval positief.

Mevrouw Verdonk oordeelt over Salomon. Is dat een Salomonsoordeel in de zin van de bekende uitdrukking ? Met andere woorden: is het een spitsvondige uitspraak in een moeilijk geschil ? Ik geloof niet dat zij dat vindt, zo zeker lijkt zij van haar zaak. Het is een oordeel over Salomon maar geen Salomonsoordeel. Ik mag dat wel, iemand die voet bij stuk houdt ook al blijft het maar smeulen. Je moet niet te lichtvaardig met het nederlanderschap omspringen Sport aanvoeren om een staatsburgersschap van een ander land te verkrijgen vind ik onjuist. We hebben al een schaatsende Nederlandse Belg, een Deense en Nederlandse hardloper/-ster van afrikaanse makelij, daar hoeft geen Kalou meer bij.

Mocht u denken dat ik niet van voetbal hou dan hebt u het mis.Van mij mag Nederland het straks daar over de grens goed doen. Heel goed zelfs. Ik zal het met aandacht volgen. Maar zou dat niet even goed met gewone hollandse knullen kunnen ? Die kunnen ter toch ook w at van. Kijk maar hoe graag sommige buitenlandse clubs er hun welgevulde beurzen voor willen omdraaien !!!


2 reacties

Mosje · 9 maart 2006 op 21:53

Zonder Kalou bakken we er straks niets van tijdens de WK. Met Kalou trouwens ook niet. Dusse tja, wat zullen we er eens van vinden.
Even helemaal niets dus maar.

KawaSutra · 10 maart 2006 op 16:15

Beetje aan de lange kant maar wel weer een leuke titel. En ik ben het in grote lijnen ook wel met je eens.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder