Een slecht verhaal – Deel 6.1: www.columnx.nl/een-slecht-verhaal-deel-6-1/
———
‘Wat ben jij een klootzak, zeg!’ Sneert Tineke.
Onverschillig haalt Wathadje zijn schouders op.
‘Nou en?!… Alsof ik op jou indruk moet maken. Ik val niet op vrouwen.’
‘Oh, jij hebt dus ook een mountainbike?’
‘Nee, natuurlijk niet! Waarom?’
‘Want je valt op mannen; Helemaal goed toch?’
‘Wat lul jij nou, man?! Ik val niet op mannen.’
‘En je zei net dat je niet op vrouwen valt?!’
‘Nee, ik val ook niet op vrouwen.’
‘Dan ben je toch homo?!’…

‘Zo! Hier is de taart en limonade.’ Interrumpeert vader…
‘Uw zoon zei net dat hij homofiel is.’
…’Nou, dat ligt iets complexer, Tineke.’
‘Waarom? Mag dat niet van jullie?’
‘Natuurlijk wel, tuurlijk, tuurlijk… Wil je wat taart? Mamma is vergeten om de oven aan te zetten, maar in deze vorm is hij denk ik ook lekker. Het is een soort van appeltaart. Hier heb je een opscheplepel, een bordje, een vork, ennn, de… gre-na-dine. Zo!’

‘Meneer de Vries, u nodigt mij uit om serieus kennis te maken met uw zoon. En u gaf hoog van hem op. Daar heb ik het zelfs nog met mijn therapeut over gehad. De zoon van meneer de Vries en dit en dat. Wilt u dat horen?’ Vraagt Tineke, loerend naar haar telefoon.
‘Nee-neu-neu.’ Antwoordt vader achteloos.
‘En nu ik hier amper tien minuten binnen ben, vraag ik mij af of uw zoon wel helemaal spoort.’

Nee, dat begrijpt vader dan ook wel weer. Maar de moed niet opgevend pareert hij;
‘Het ligt dus wat gecompliceerder. Hoe kan ik dat nu uitleggen?… Wacht! Ook Wathadje schrijft, Tineke. Net als jij.’
‘Ik wil niet dat je iets van mij voorleest, pa!’
Zijn zoon negerend staat vader op, loopt naar het dressoir en pakt daar een schoolschrift uit. Al bladerend zegt hij; ‘Ik herinner mij een stukje van hem dat hopelijk wat duidelijkheid biedt. Even kijken… Nee,… Ook niet,… Ja hier. Het heet “Gazelle ma belle”.’ Vader zet zijn hoornen bril op het puntje van zijn neus en begint met voordragen:

Gazelle ma belle
Ze zeggen dat thuis de plek is waar je kunt zijn wie je bent. En het weinige dat iemand kan begrijpen altijd genoeg zal zijn om van iemand te houden.
Zo zag ik gisteravond onderweg naar huis een prachtige okergekleurde lucht boven de kim. In het grimmige wolkenpallet dat de linkerkant verstoorde, herkende ik mijn verleden. Een schril contrast met alleen al jouw stuur dat ik vasthield.

‘Hoeveel fietsen heb jij nog in zee staan?’ Vroeg ik licht knijpend.
Alsof je die vraag zelf verzonnen had, schakelde je spontaan terug;
‘Ach, vele zeker, maar het is vloed, dus zie je die niet.’ Vulde ik je aan.

Door het zand ploegend, tegen de lome bergwand trok ik aan je bel:
‘Ting!’ Zei je.
‘Maak je geen zorgen, lieve. Ik zal van alle de onze bergen.’
Onze vragen en antwoorden lopen zelden synchroon. Dat hoeft ook niet. ‘Nergens in blijven hangen.’ Ik hoor het mijzelf nog zeggen, terwijl je naast mij een roerloos profiel in het zandpad reed.
In het pad waarachter ons thuis ligt.
En ze zeggen dat thuis de plek is waar je kunt zijn wie je bent.”

Nou, daar begrijpt Tineke natuurlijk geen ene reet van.
‘Ben je nou homo of niet?’ Vraagt ze aan Wathadje.
‘Nee, Tineke. Ehhm, Wathadje heeft een lichte voorkeur voor fietsen.’ Antwoordt vader.

‘Fietsen?!’…

Categorieën: Vervolg verhalen

11 reacties

NicoleS · 6 november 2016 op 07:38

‘Het is een soort van appeltaart, hier heb je een opscheplepel.. hihi. Gazelle ma belle is een schitterend staaltje literatuur. Er zit zo veel in dit stuk. Echt knap Pierken

Meralixe · 6 november 2016 op 08:40

Heerlijk, heerlijk, heerlijk…
Schitterend hoe je er in slaagt van schrijfstijl te veranderen, toen als Tineke in aflevering haar mobieltje te keer ging, en nu, als de vader werk van Wathadje voorleest…
Prachtig hoe een eerder flauw verhaal via hoogstaande kwaliteit toch interessant blijft. Nu ja, ‘flauw’ vier totaal verschillende figuren aan één tafel zetten wekt natuurlijk nieuwsgierigheid op bij de lezer… Kunst!!!
Zo, mijn superlatieven zijn opgebruikt.:o

Nummer 22 · 6 november 2016 op 09:57

Pierken! Klasse. Pierken Pelle en de Gazelle. Ploegende door het columnxzand.

Ik heb genoten! Amai, amai!

Esther Suzanna · 6 november 2016 op 18:17

Is dit autobiografisch Pierken? Fietsen…

Het is aards en dartel tegelijk, zwaar en licht, luchtig en ongebakken..

Het is…ik weet niet. Alles en niks.

Mien · 7 november 2016 op 00:51

Vanouds goed. Michèle ma belle. Daar moest ik even aan denken. 😉

StreekSteek · 7 november 2016 op 10:02

Ik ken de eerder gepubliceerde stukken niet, maar dit deel nodigt uit ze snel op te zoeken.

Nachtzuster · 7 november 2016 op 10:09

@ Esther: indien het autobiografisch is, dan ga ik als de donder een tandem aanschaffen om zo Pierken goed in de gaten te kunnen houden. :-D. Maar uiteraard is de auteur de enige die daar antwoord op kan geven.

Pierken, heel knap hoe je al vele afleveringen in een consistente versnelling qua humor en absurdisme blijft boeien met Wathadje. Chapeau!

Ferrara · 7 november 2016 op 20:42

Waarom heet dit toch een slecht verhaal?

‘Door het zand ploegend tegen de lome bergwand, trok ik aan je bel. “Ting”, zei je.
Zo prachtig!

Pierken · 8 november 2016 op 01:13

Inclusief deze zijn alle voorgaande delen over een tijdsbestek van bijna 2,5 jaar geschreven. Ik kan me voorstellen dat de basis van het verhaal dan niet is blijven hangen of onbekend is. Delen 1 en 3 vormen eigenlijk de basis voor de overige delen. Voor wie die nog eens wil lezen (zoals StreekSteek); Zoek op ‘Slecht verhaal’. Nog één deel en dan is het rond.

@Nicole: Dank je wel!!
@Meralixe: Je hoopt natuurlijk altijd dat het ontvangen wordt zoals je het bedoelt. Wat tof om te lezen dat je dit absurdisme op die wijze leest.
@Nummer 22: In het rulle mulle… van CX. Thnks voor je gave reactie!
@Esther Suzanna: Nachtzuster doet er wel grappig over, maar het is idd autobiografisch. Nadat ik tot mijn 14e verliefd was op asfalt, heb ik tot ik haar leerde kennen een lichte hang gehad naar damesfietsen. Maar nu we allebei een herenfiets hebben, kan ik daar beter mee omgaan. Slecht verhaal, hè? 🙂 Het is dus natuurlijk allemaal flauwekul. En dat weet/wist jij als geen ander, neem/nam ik aan.
@Mien: Bijna goed, dus fout 😉 Het juiste antwoord is ‘Jimmy, etc. de eenzame fietser van Boudewijn de G.’ Thnks!
@StreekSteek: Dank voor je reactie! Zie hierboven…
@Nachtzuster: Ma Gazelle ma belle!
@Ferrara: Goeie vraag! Thnks! Daar kom ik nog op terug 😉 Van wat ik op jouw blogspot las zit een kerstkaart er niet in dit jaar 🙁 ?

Mien · 8 november 2016 op 09:39

Ach, Boudewijn. Al gehoord? Hij gaat samen met Herman van V. en Dicky D. optreden op TV bij Ali B.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder