Vooral als ik op zaterdagmorgen brood wil halen bij de warme bakker bij mij in het dorp overkomt het me regelmatig dat het bijna onmogelijk is om de winkel binnen te komen. Niet dat de winkel vol klanten staat. In de zaak staat breeduit een massief voertuig met grote wielen en brede banden geparkeerd. Het geval lijkt nog het meest op een uit de kluiten gewassen motormaaier. Duidelijk is in ieder geval dat er niet mee te spotten valt. Het indrukwekkende gevaarte staat strategisch opgesteld. Alleen iemand die onverschrokken en niet voor een kleintje vervaard is waagt het, zich langs het de winkel dominerende gevaarte te wringen. Het voertuig herbergt een inzittende die, zeker vergeleken met de oversized afmetingen van zijn vervoermiddel opvallend klein van stuk is. Hij of zij zit, soms met een speen in de mond, meestal ongeïnteresseerd om zich heen te kijken of voor zich uit te staren.

Kinderwagens zijn niet meer wat ze geweest zijn. Het ergst zijn de twoseaters. Dat zijn de Hummers (een buitenproportioneel model soort legerjeep) onder de kinderwagens. Die zijn zo enorm dat ze in een middelgrote warme bakkerswinkel als een soort wegblokkade functioneren. Het verkeer staat meteen aan alle kanten vast. Je moet ten koste van alles vermijden dat zo’n blokkade tussen jou en de toonbank in staat. Als je dat laat gebeuren kan je voorlopig wel vergeten aan de beurt te komen. De begeleider van de kinderwagen kan er zijn of haar voordeel mee doen. Omdat het min of meer in het belang van de andere klanten is dat de tank zo snel mogelijk weg is mag de bestuurder soms even eerst. Na diens vertrek kan de staat van beleg opgeheven worden en zijn alle produkten op alle rekken weer bereikbaar. Op dat moment gaat een gemeenschappelijke mentale zucht van verlichting door de zaak.

Ik herinner me nog een tijd dat een kinderwagen een bescheiden bakje was, gedragen door een licht onderstel met dunne wieltjes waarin een tevreden zuigeling door een trotse vader of moeder werd voortgeduwd. Af en toe boog een belangstellende zich over het prille nieuwe lid van de samenleving om “koetsjie, koetsjie, koetsjie” te zeggen. Maar de tijden zijn veranderd. Wachten tot je aandacht krijgt is uit de tijd. Aandacht is een eerste levensbehoefte geworden, dus een recht en een recht kan je opeisen. Aandacht eis je tegenwoordig op door ervoor te zorgen dat ze niet om je heen kunnen. Een tank in de winkel van de warme bakker, daar kan je niet omheen. Aandacht verzekerd. Papa en mama weten dat de levensles die ze hun nageslacht meegeven werkt. Ze passen hem zelf ook toe. Ze hebben zelf een tank voor de deur staan, 4 wheel drive noemen ze hem. Ook daar kan je niet omheen. Afgedwongen aandacht heeft wel een nadeel. Het is niet dezelfde aandacht. Een tank nodigt niet uit om je er overheen te buigen om “koetsjie, koetsjie, koetsjie” tegen de inzittende te zeggen. Wie wil het risico nemen om vanuit het interieur een Kalasjnikov in zijn gezicht geduwd te krijgen?

Categorieën: Maatschappij

10 reacties

Kees Schilder · 2 oktober 2003 op 17:19

Koetsjie?? Dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen.Wel poelepoele want dat genereert minder rondvliegend speeksel.Probeer het maar eens.
en over die tanks gesproken.Steek gewoon een stuk anti-tankgeschut in je zak en blaas het zaakje tussen de krentenbollen.Dan krijg je zelf ook eens aandacht Mauritzz want ik bespeur een zekere jaloezie in je column.Komt dat omdat er geen koetsjie koetsjie over jou is uitgegoten toen je een baby was? 😀

Kees · 2 oktober 2003 op 18:54

Ja, de moderne mens heeft aardige strijdwagens voor de puppies bedacht. En het ergste… ze verkopen nog ook! Nou heb ik wat vale foto’s van rond 1964 in mijn bezit en echt klein was die van mij ook niet! Groot, wit en monsterlijk.

Maurits · 2 oktober 2003 op 19:18

Keezzz jongen voorzichtig. Ga nou niet de psychologie loslaten op columns van anderen. Denk je eens in wat er los zou kunnen komen als jouw columns onder de psychologische loep gelegd worden. Dan ben je voorlopig nog niet klaar.

En Kees, toegegeven, kinderwagens zijn natuurlijk altijd al ondingen geweest. Maar dan had ik nu geen column gehad.

Kees Schilder · 2 oktober 2003 op 23:54

Mauritzz, je moet mij nooit serieus nemen.En je hebt gelijk, als je mijn columns onder de loep legt dan zie je door de bomen het bos niet meer.
groet
Keezz

Godspeed · 3 oktober 2003 op 09:58

Maurits,

[quote]Af en toe boog een belangstellende zich over het prille nieuwe lid van de samenleving om “koetsjie, koetsjie, koetsjie” te zeggen.

Ze hebben zelf een tank voor de deur staan, 4 wheel drive noemen ze hem. [/quote]

Zouden die mensen nu ook klagen over jouw fiets die dan bij de bakker voor de raam hebt staan?

Het land bestaat nu eenmaal voor een groot deel uit gezinnen met kinderen en de daarbij behorende hulpmiddelen.

Mischien dat je ooit de ware tegen komt en ook een gezinnetje gaat stichten, en dan sta jij ook met zo’n tank in de winkel, als die dan in de mode is.

Jij fiets nu toch ook niet meer met toeclips, en hebt ook de laatste snufjes op je fiets.
Nou dat hebben moeders dus ook, die willen indien de beurs het toelaat ook het laatste model kinderwagen met bij behorende MPV.

Dus niet zo zeiken, dat ze meer aandacht krijgen dan jij in je wielrennersbroek.

Godspeed:pint:

Kobus · 3 oktober 2003 op 11:44

[img]http://home.hetnet.nl/~columnx2/IMG/kinderwagen%2520groot.jpg[/img]

Bedoel je nu dit soort kinderwagens ?
Anders zie ik het probleem niet hoor.
Zul je ook wel problemen hebben met rolstoelen.
Met de vergrijzing worden dat er steeds meer.
Arme, zielige, Maurits.

R@@F · 3 oktober 2003 op 11:52

Tja……het is wel ff wat anders dan een fiets Maurits. Maar misschien ooit, ooit zal jij ook misschien iets bezitten met meer dan 2 wielen 😉

R@@F
hij is weer leuk je column!!

Clueless · 3 oktober 2003 op 16:13

Een kinderwagen is wel iets anders dan een rolstoel, Kobus. Ik erger me ook regelmatig aan kinderwagens! In de winkel oké, maar je hebt ook van die types die hun enorme kindertank met botsbumper en extra brede banden meesjouwen naar de zaterdagmarkt of ‘m vlak voor het einde van een roltrap parkeren om daar een gezellig keuvelkransje te houden met andere kinderwagenbezitters. Grrr!

Leuke column trouwens, Maurits. Met humor zelfs! Zo zie ik ze het liefst 😉

Maurits · 3 oktober 2003 op 20:13

Godspeed, gelukkig hoef ik niet zulk zwaar materieel in te zetten om aandacht te krijgen. Ik heb niets te klagen wat dat betreft.

Kobus, rolstoelers kunnen er niets aan doen……

R@@ff, heb dank.

Clueless, uit onverdachter hoek kan support niet komen. Wat denk je trouwens van kinderwagens in de lift? Of stel, je gaat naar de bakker, het regent en je moet buiten in de rij staan, terwijl binnen 2 moeders (of vaders, die zijn tegenwoordig net zo erg) over elkaars tank gebogen, elkaars babies staan te bewonderen. Terwijl ze hun weekvoorraad gezinsbrood al lang in de tas hebben. Dan ga je echt over molotovcocktails nadenken.

viking · 9 oktober 2003 op 10:50

Kinderwagens, fietsen, het maakt allemaal niets uit. De consument is helemaal van god los en kan niet zonder overbodige debieligheden op een op zich zinvol produkt. De gebruiker van al deze onzinnigheden gaat gelijk als een topvertegenwoordiger in de verdediging indien aangesproken op zijn verspilde geld. Probeer het maar eens. Wanneer iemand in je kennisenkring een kinderwagen met cetrifugaalgecorrigeerdedifferentiatievering en voorzien millieuvriendelijk energiebesparende-integraal-gemonteerde bagageruimteverlichting en flessenwarmhoud- c.q. maaltijdopwarmvoorziening je huis probeert binnen te komen. Gelijk wijzen en vragen ‘wat doet dat monsterlijk ding in mijn huis?’ Wanneer hij of zij refereert aan de genen van de partner even corrigeren en toelichten dat het om de kinderwagen gaat en niet om de inhoud daarvan. Hoe dan ook, gesprekstof genoeg voor een gezellige zondagmiddag. Hè, gezellig!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder