Hij mengt verschillende muziekstijlen tot een geheel eigen brouwsel van rock, disco, electro, funk, jazz en soul. Zijn eigenzinnigheid levert hem in de jaren ’80 de status van wereldster op, maar tien jaar later keert die eigenschap zich tegen hem. Zijn naam en libido doen vermoeden dat hij een kleinzoon van Prins Bernhard is, maar daarmee heb je de overeenkomsten tussen Prince en Bernhard wel gehad. Popster Prince woont aan de overkant van de plas en is geen lid van het Koninklijk Huis. Terwijl op het schoolplein groepjes kinderen lol trappen met elkaar, vermaakt de kleine Prince zich opperbest met zijn eigen muziek. Als de hele wereld eind jaren ’70 staat te swingen op discomuziek, heeft hij als 19-jarige al een contract bij een grote platenmaatschappij op zak. In Nederland blijft zijn muziek lange tijd onopgemerkt, maar in Amerika heeft men door met een bijzonder talent te maken te hebben. Hij mag zelfs het voorprogramma van de Rolling Stones verzorgen. Dat is niet zo’n succes, omdat de aanhangers van de Stones weinig moeten hebben van het funky mannetje in een lange regenjas met daaronder slechts een minuscule herenslip. Maar hij valt wel op en niet lang daarna raakt de hele wereld onder de indruk van de androgyne verschijning uit Minneapolis.

Vlak nadat Michael Jackson begin jaren ’80 de wereld verrast met ‘Thriller’, komt Prince met ‘Purple Rain’ waarmee hij in één klap de status van megaster verdient. In het vacuüm dat ontstaat na de disco, punk en new wave is de wereld rijp voor sterren die niet tot een bepaalde stroming behoren. Als aan het eind van het decennium hiphop en house de wereld in zijn greep krijgen, daalt de populariteit van Prince heel snel. Hij scoort nog slechts een grote hit in de jaren ’90, ‘The most beautiful girl’. Als vervolgens R&B-artiesten de hitparades gaan domineren, is er geen plaats meer voor Prince.

Hij komt in conflict met zijn platenmaatschappij die het niet ziet zitten om karrenvrachten met cd’s van hem uit te brengen. Ze proberen hem ervan te overtuigen dat het beter is om af en toe een cd af te leveren met alleen maar topnummers. Prince luistert niet en overvoert de markt met dubbel-, driedubbel- en zelfs vierdubbelcd’s. Zijn status van megaster verbrokkelt heel snel in die van een marginale artiest. Pers en publiek laten hem vallen als een baksteen. Zelfs zijn albums uit de jaren ’80 krijgen met terugwerkende kracht minder waardering.

Maar in 2004 lijkt er een kentering op te treden. Net als 20 jaar geleden lijkt geen bepaalde muziekstijl de boventoon te voeren. Prince wordt bij de uitreiking van Grammy awards door Beyoncé in het zonnetje gezet en met ‘Musicology’ lijkt hij zelfs weer een hit in handen te hebben. Het producersduo The Neptunes scoort op dit moment veel hits met muziek die qua benadering sterk aan Prince doet denken. Dus het wordt tijd dat de meester zelf weer eens iets van zich laat horen en uit zijn ivoren toren naar beneden komt.

Beste overzicht: The Hits
Beste nummer: When Doves Cry
[img]http://www.musicmatic.de/P/Prince_5a.jpg[/img][quote]Zijn naam en libido doen vermoeden dat hij een kleinzoon van Prins Bernhard is, maar daarmee heb je de overeenkomsten tussen Prince en Bernhard wel gehad. [/quote]


8 reacties

Kees Schilder · 13 april 2004 op 08:58

Heb nooit wat met dat omhooggeschreven ventje gehad.Na Purple Rain had hij wat mij betreft zijn mond verder mogen houden. Jezus, dat is toch geen muziek!!

Bakema_NL · 13 april 2004 op 11:17

Jij……….akelige Volendammer.
Hahahaha, nee, Volendammers hebben meestal niks met Prince, dat klopt. Ik kan het weten, heb met hordes Volendammers op school gezeten, mooi volk. Maar geen een had wat met Prince………ik daarentegen vind de man ver verheven boven de rest van muzikanten. Bekend werd hij bij mij met When doves cry, ik haalde de lp en werd compleet van mijn stoel geblazen, zoiets had ik nog nooit gehoord. De oudere lp’s ben ik als jochie ook gaan halen en jawel, ik was verkocht, dit was een artiest als geen andere. Ik noem mezelf nooit fan (dan zie ik gillende meisjes), maar dichterbij als fan zal ik niet geweest zijn wat Prince betreft. Ik zal de man zo’n 10 x live gezien hebben en na vele andere concerten gezien te hebben moet ik concluderen dat er qua entertainer geen gelijke is aan Prince. Muziek is smaak, je houdt er van of niet. In het geval Prince is er ook geen tussenweg, er zijn liefhebbers die hem adoreren en de rest kan hem wel schieten. Maar iedereen zal moeten toegeven dat de man een muzikant/performer/entertainer/schrijver eerste klas is. Zijn eerste lp speelt hij op 19-jarige vol in zijn eentje, hij bespeelt 27 instrumenten……………ik kan er nondeju nog geen 27 opnoemen zal ik je zeggen. Tijdens concerten zingt de man, speelt gitaar, bas, piano, drumt, danst……..en alles even makkelijk. Je kan lullen wat je wilt, maar dan heb je te maken met een genie, of je de muziek goed vind of niet. En dan nog het mixen van alle stijlen die je zowat kan verzinnen, rock, funk, soul, dance, psychedelica, jazz, blues……de man kan gewoon alles en kent geen kleur…genie.
Helaas raakte hij idd het spoor wat bijster, teveel in de ban van wat hiphop. Ik had altijd al gedacht dat hij stil zou verdwijnen om gewoon de rest van zijn leven te vullen met het spelen van jazz in clubjes en zo. Maar ook het gelazer met platenmaatschappijen had wat te maken met zijn vervreemding.
En jawel, het lijkt er op of hij aan het terug komen is, ik heb de cd Musicology al gehoord en het klinkt verdomd lekker allemaal. Geen idee of hij nog zo word als vroeger……lijkt me niet, hoeft ook niet…….maar lekkere muziek maken is hij dus nog niet verleerd.

Dus JA, hier is een liefhebber aan het woord, al zijn cd’s staan hier in de kast, bootlegs, 12″, je kan het zo gek niet verzinnen, alles van zijn protege’s….Sheila E, The family, The time, Jill Jones, Madhouse etc etc etc.
Zeker 10 jaar lang een beetje uit het oog verloren, maar niet vergeten, en nu is het gevoel weer aan het terugkomen. Lenny Kravitz had op zijn 5 album een track staan wat “Black velveteen” heette……ik viel er haast van om, dit was geen Lenny, dit was Prince wat ik hoorde…….zoals hij nog muziek had moeten maken. Prince heeft ontzettend veel invloed gehad op veel muzikanten, van een klasse die weinigen tot niemand zal overtreffen, een alles-kunner die doet waar hij zin in heeft, die misschien als geen ander “zwarte” en “witte” muziek verbroederd heeft………….ik vind het geweldig. Maar goed, dat is subjectief. 🙂

luckyleo · 13 april 2004 op 11:46

Niet vergeten dat hij ook nog tussendoor een hitje had met ‘1999’ he 🙂
Ook ik denk dat hij nu we weer aardig gaat scoren met zijn nieuwe nummer, zijn clip wordt in ieder geval al op de grotere muziekzenders gedraaid.

Kees Schilder · 13 april 2004 op 15:29

Even iets rechtzetten Bakema; ik ben geen Volendammer. Ik ben er niet opgegroeid en ben er zelfs nooit geboren.
Nu nog even over Prince.Ik geef toe, over smaak valt niet te twisten, maar het gekreun dat die knaap uitrochelt valt niet meer onder de noemer smaak te rangschikken. Dat hij 27 instrumenten bespeelt zegt mij niets. Ik ken mensen die er meer bespelen.
Kort samengevat is er veel werk en energie in die knaap gestoken door zijn platenmaatschappij. Net zo lang omhooggeschreven totdat iedereen ging geloven dat hij echt een genie was.
En dat is hij niet naar mijn bescheiden mening.
Dit kreunende Mr Arrogantje kan mij geen moment boeien. Zijn kinderachtige gedraai en gekreun komt het dichtst in de buurt van het loeien van een varken in barensnood.
Niettemin, smaken verschillen ,en komt mijn weerzin wellicht voort uit die weerzinwekkende fatterige kleding die hij draagt. 😀

Bakema_NL · 13 april 2004 op 15:42

Ah, ok, import-materiaal dus. 😛

Ook even iets rechtzetten………Prince is nu juist iemand die niet gemaakt is door een platenmaatschappij. Hij maakt een eerste cd….beetje disco-achtig, maar met al wat dubbelzinnige vunzige teksten die eigenlijk niet konden en een enkel nummer met loeiende gitaar. Tweede cd ook zoiets en toen was hij het zat een kant opgeduwd te worden en komt met een soort punk-achtige cd (lp nog toen) die handelt over het hebben van sex met je zuster en meerdere sexuele escapades/uitspattingen……….waarvan de platenmaatschappij achterover pleurde, daar waren ze niet blij mee. Daarna is het eigenlijk niet echt meer goedgekomen. Hij ging zijn eigen ding doen en dat bleek dus goed te zijn……..Purple rain, de film heeft hij ook op eigen kracht gemaakt, eigen investering, hij geloofde er in en hij had dus gelijk ook………niks platenmaatschappij. Later kreeg hij mot met de platenmaatschappij, net als een George Michael, omdat hij vond dat hij niet kon doen en laten waar hij zin in had en een plaat alleen kon uitbrengen wanneer de maatschappij dat wilde.
En ik geloof dat jij o.a. van klassiek houdt……..moet je eens kijken waar al die grootheden van toen in liepen……. 😀

Over smaak valt idd niet te twisten……..wat die kleding betreft, van mijn part staat ie in zijn blote reet, het gaat me om de muziek op de eerste plaats. 🙂

Kees Schilder · 13 april 2004 op 17:45

Mij gaat het ook om de muziek, maar die is er niet hier.! Dus ga ik op irrelevante zaken als kleding letten of niet ter zake doende snorretjes en ringetjes door oortjes.
Toch blijf ik erbij dat heer Prince omhooggeschreven werd. Niet dat dat bij andere ‘grootheden’ anders is geweest, begrijp me goed.Elke platenmij heeft een agenda, een draaiboek, kortom een route om de onbekende naar stardom te leiden met als enig doel,megaverkoop van cd’s.Niks op tegen hoor want 9 van de tien pseudoterren,zoals heer Prince, vallen vanzelf weer terug naar niets vanwege gebrek aan talent.
We kunnen nu eenmaal niet allemaal Mick Jagger heten.
Tegenwoordig nemen georganiseerde misdaadorganisaties zoals het Idolscircus de rol van de platenmij over, knijpen miljoenen euros uit de exploitatie van de aspirant ster en smijten hem na volledige uitknijping weer terug het niemandsland in.Maar dat is een andere discussie.
Het is niet mijn bedoeling om je te beledigen Bakema.Ik respecteer jouw voorliefde voor heer Prince echt wel. Ik draaf alleen af en toe een beetje te ver door ben ik bang.
groet
Kees

Bakema_NL · 13 april 2004 op 19:30

Geeft niks hoor……..ik quote mezelf… [quote]In het geval Prince is er ook geen tussenweg, er zijn liefhebbers die hem adoreren en de rest kan hem wel schieten.[/quote] ……..ik zei het dus al…jij behoort tot de laatste groep zeg maar. 😛

Ma3anne · 14 april 2004 op 08:56

Dan vind ik Prins Bernhard toch beter… 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder