Eigen rechtertje spelen vinden veel mensen bittere noodzaak. De straffen in Nederland zijn toch veel te laag? Criminelen zijn in no time weer op vrije voeten, dus het is veel effectiever om ze zelf even een lesje te leren. De vakkenvullers van Albert Heijn en Dirk van den Broek kunnen er over meepraten. In de uitstekende film [url=http://mysticrivermovie.warnerbros.com/index.php]Mystic River[/url] denkt Jimmy (gespeeld door Sean Penn) er net zo over. Jimmy vindt dat de politie veel te traag werkt en hij stelt ze een ultimatum. Als de moordenaar van zijn dochter niet snel genoeg gevonden wordt, kruipt hij in de huid van Peter R. de Vries en gaat hij de dader zelf opsporen en berechten. Regisseur [url=http://www.imdb.com/name/nm0000142/ ]Clint Eastwood[/url] heeft daar in Dirty Harry verfilmingen veel ervaring mee opgedaan. Ook Dirty Harry stond boven de wet. Een gegeven waar Amerikanen dol op zijn. [url=http://www.imdb.com/name/nm0000314/ ]Charles Bronson[/url] verminkte in de Death Wish films inbrekers en moordde zelfs eigenhandig een hele wijk uit. Met rechtse praatjes die zo uit de mond van George Bush jr. leken te komen verantwoordde hij zijn praktijken. Volgens Bronson is er gewoon te weinig blauw op straat. En als je de politie nodig hebt, zijn ze alleen maar geïnteresseerd in papierwerk. Maar de vraag is of Jimmy in Mystic River het wel bij het rechte eind heeft. Loopt hij niet te hard van stapel?

[url=http://www.rottentomatoes.com/m/MysticRiver-1126042/]Mystic River[/url] opent met de ontvoering van Dave door een pedofiel die zich voordoet als politieagent. Een gegeven dat trouwens sterk doet denken aan de kidnapping van de Friese Lusanne van der Gun een aantal maanden geleden. Ook die dacht dat haar ontvoerder een politieagent was. Dave (Tim Robbins) komt zijn jeugdvrienden Jimmy en Sean (Kevin Bacon) die getuige waren van de ontvoering, na jaren weer tegen. Sean is inmiddels rechercheur en aan hem is de niet gemakkelijke taak om de moord op Jimmy’s dochter op te lossen. Al snel wordt duidelijk dat Dave geen waterdicht alibi heeft en als hij zich na de moord steeds verdachter gaat gedragen, wordt Jimmy achterdochtig. Maar rechercheur Sean kan zich niet voorstellen dat Dave iemand vermoord heeft. Sean en Jimmy worstelen daarnaast met een schuldgevoel, omdat destijds alleen Dave is ontvoerd en misbruikt. Zij keken toe en deden niets.

De vraag is wat je uiteindelijk bereikt als je zelf voor rechter gaat spelen. Je kunt er de waardering van Prins Bernhard voor krijgen, maar de vraag is of je daar blij mee moet zijn. De blik van Jimmy aan het einde van de film zegt eigenlijk voldoende.


4 reacties

MBB · 4 november 2003 op 19:53

Het albertHein-geval had toch helemaal niets met ‘eigen rechter’te maken? In alle artikelen die ik erover heb gezien staat alleen dat ze (bij gebrek aan beschikbare agenten) de verdachte wouden aanhouden (burgerarrest), die met een mes bedreigde en en (met buit) vandoor ging, waarna ze hem aan de politie hebben overhandigd voor berechting; als ze hadden gewacht totdat de politie er was was de verdagte vermoedelijk al weg geweest, er stond nks in over naspeuringen nadat de politie op de zaak gezet was.
😕 😕

Toch iets heel anders dan je andere voorbeelden.

viking · 5 november 2003 op 11:08

Ik ben een groot voorstander geworden van eigen rechter spelen. Mijn redenen zal ik in mijn volgende column ‘Ik, rechter en beul’ uitleggen.

Eddy Kielema · 5 november 2003 op 13:43

De vakkenvullers van de Albert Heijn deelden aan de dief een lijfstraf uit (in de vorm van een klap op zijn neus) nadat hij al was aangehouden. Met het aanhouden van een dief door het personeel is natuurlijk helemaal niets mis. Sterker nog, dat is alleen maar goed. Daarna voor eigen rechtertje spelen is op zijn minst wat dubieuzer.

Eddy Kielema · 5 november 2003 op 13:46

Voor het eigen rechtertje spelen zijn de vakkenvullers ook veroordeeld trouwens. Dit tot groot ongenoegen van Prins Bernhard. Maar het is de vraag of je blij met zijn waardering moet zijn…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder