“En” zei de man. Zijn stem klonk wat luid, vragend. Twee lettertjes, maar veelbetekenend. Het kon een “en” zijn in de zin van “ben je klaar om mee te rijden naar het feest?” Dan het voor de hand liggende antwoord “Ja schat, we hebben nog alle tijd, de bus is er maar om negen uur.”
Deze “en” was het niet. Ze waren reeds vroeg wakker, hadden ruim de tijd om gezellig babbelend nog genietend van de warmte onder de dikke donsdeken de dag tegemoet te zien. Bijna fluisterend werd er gevraagd of het een goede nachtrust was maar langzamerhand golfde de inhoud van het gesprek naar de dagelijkse zorgen van het koppel.
De kinderen de deur uit, vandaag het doopfeest van de eerste kleinzoon……samenwonend.
Samenwonend, vroeger, nu, tweeverdieners, kinderopvang, prestatiedruk, zoektocht naar geluk, chaotische rusteloosheid, wisselende relaties, zucht ……..
Door het gewoel was er wat friste ontstaan. Dit werd opgelost door een dichter tegen elkaar kruipen. Men zou het kunnen een innige omhelzing noemen, een beweging die zelfs geborgenheid en bescherming inhield. Nog even hadden ze de tijd.

Op de badkamer was het routine, elk zijn (haar) ding. De man was het eerst klaar met als logisch gevolg dat hij verantwoordelijk was voor de koffie. De aroma’s zorgden er voor dat de huiskamer gevuld werd met een echt ochtendgevoel, een zondagochtendgevoel zonder krant, een gevoel dat aanleiding gaf tot praten, tot verder praten. ” Wat is er veel veranderd”

Niet de radio of de computer maar de rolluiken lieten de dag binnen. Nu pas kregen ze zicht op elders, de met auto’s vol geparkeerde straat, de gaten in het wegdek, de sporter met de mountainbike, de vrouw die de hond uitlaat. Nog geen kinderen te zien, die zaten voor T V, bleven nog even in hun eigen leefwereld, hun cocon van de zorgeloze fantasie.
De mountainbiker, eventjes weg van het bandwerk op de fabriek zoekend naar zingeving, de vrouw, weduwe van… Zou ze eenzaam zijn? Wanner gaan ze nu eindelijk eens die weg herstellen, de winter staat terug voor de deur.

“En” zei de man. Het was een “en” waarbij hij haar ogen zocht, waarbij het antwoord met een kruisende blik bevestigd werd.
Ze wist wat hij bedoelde. Ja, ze was er klaar voor. Misschien zou het allemaal nog wel meevallen. Die nieuwe vriend van de zoon, de dure keuken van de dochter, gekocht op afbetaling, de stoeferige elkaar overbluffende gesprekken…de…de…de…
Zijn “en” klonk ook vertrouwelijk in de zin van “wij samen.” Het was een wij samen in een vreemde wereld, een wereld van toneel, voorgekauwd opgeklopt geluk en verplichte vrolijkheid.

Gezwind stapten ze buiten, hand in hand richting bushalte. Nu ja, mensen van zeventig jaar stappen niet meer gezwind. Toen hij haar op de bus geruststellend op de rug streelde nam zij teder zijn andere hand in de hare en legde deze op haar schoot. Mensen keken er naar alsof het vies was. Op die leeftijd!!!


Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

9 reacties

Marja · 14 oktober 2011 op 17:08

Herkenbaar en ontroerend.

LouisP · 14 oktober 2011 op 18:30

Zijn “en” klonk ook vertrouwelijk in de zin van “wij samen.”
Is mooi Meralixe, ’t hele stuk vind ik trouwens. Vreemd, maar die paar foutjes, puntje vergeten, wanner, die storen me wat.

Ik voel bij, vooral, dit schrijven, ’n bepaalde schrijfgoesting, ’n schrijfdrijfveer, die me bevalt..

pally · 14 oktober 2011 op 19:18

Ik vind dit mooi beschreven, Meralixe: de sfeer van vertrouwdheid van een ouder koppel:het weinig woorden nodig hebben, de vanzelfsprekende gebaren. :wave:

groet van Pally

Ferrara · 14 oktober 2011 op 19:29

Fijn stuk. “En” die sukkels in de bus komen er vanzelf achter dat liefde op je 70e ook nog werkt.

Boukje · 14 oktober 2011 op 23:49

Meralxe,

Je hebt me diep geraakt met dit schrijven.
Het zijn de kleine dingen waar het om draait.

Boukje.

sylvia1 · 16 oktober 2011 op 11:37

Meralixe, ik vind de titel mooi, en het gegeven dat je als je oud bent en elkaar door en door kent aan een enkel woord genoeg hebt. Waar ik wat moeite mee heb is dat ik het ook een beetje arrogant geschreven vindt, twee oude mensen die om zich heen kijken naar een nepwereld waarin jongelui vluchtig geluk nastreven. Misschien is het onvermijdelijk, als je zeventig bent, dat je de wereld niet meer begrijpt, maar waarom haar zo afkeuren?
Verder staan er best veel foutjes in, wel jammer.

Meralixe · 17 oktober 2011 op 08:14

Aan allen mijn dank voor het reageren. Ik wilde eens een niet heftig of tot de verbeelding sprekend thema als onderwerp nemen en zien hoe sterk dit zou overkomen op de lezer.Voor mij is het meegevallen!
Ja, er zaten enkele (stomme) foutjes in en ja, de “vroeger was het beter”gedachte is een beetje binnen geslopen in het verhaal alhoewel dit helemaal mijn bedoeling niet was bij dit schrijven.
We zijn bezig, dat is het voornaamste!!

Mien · 18 oktober 2011 op 09:43

Ik had in het begin moeite om in de column te geraken. Mede door wollig, slordig taalgebruik en iets te lange zinnen. Misschien heb je heel lang over de beginzinnen nagedacht. Dat kan natuurlijk ook. Dan kunnen ze wel eens stroef gaan lopen.
Enfin, halverwege pakte de column me pas.
Frappant hoe net als de oudere mens ook de column even op gang moet komen.
Wel een hele lieve column.
Graag gelezen.

Mien

Meralixe · 19 oktober 2011 op 09:46

Slordig taalgebruik?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder