‘Er is meer te verdienen dan geld’ predikt Larry Burkett in zijn bestseller ‘Business by THE BOOK’. Tot voor kort had ik nooit van deze man gehoord, maar na een beetje onderzoek lijkt mij dit de Amerikaanse succesvolle equivalent van onze eigen Balkenende. Maar in plaats van zijn geloof op landelijk niveau toe te passen in de politiek, ‘gebruikte’ hij het in de zakenwereld.
En wel op zo’n goede manier dat zijn geloof zijn handelswaar werd. Miljoenen exemplaren van zijn boeken vliegen over de toonbank in het über-Christelijke Amerika. Vertalingen zijn over de hele wereld te verkrijgen evenals lidmaatschappen van zijn eigen directeurenclubje met afdelingen in bijna elke natie waar geld te halen valt. Dit gebeurt uiteraard non-profit, maar het is wel weer goed voor diezelfde boekenverkoop…
…en je houd er natuurlijk leuke vriendjes aan over!

Met dit directeurenclubje doel ik op de Crown Companies waar ‘de eigenaar of directeur wil leren hoe hij de onderneming waarvoor hij/zij verantwoordelijk is, kan ontwikkelen tot Gods eer’. De Crown Companies hebben zelfs hun eigen 10 geboden. Fantastisch toch??? (Hoewel de negende, “Wij baseren onze mening op feiten, want iemands goede naam besmeur je toch niet met roddel en halve waarheden”, door hen volgens mij nog niet in verband is gebracht met hun eigen handelshandleiding: de Bijbel.).
Mooier word het nog als je de bijbelteksten op hun website leest. Deze zijn “vrij vertaald voor ondernemers” en refereren naar ‘de grote Baas’.

Ja, die Larry Burkett had het mooi voor elkaar. In zijn boeken, die werkelijk bol staan van de anekdotes, weet hij menig lezer te boeien en te laten geloven in het hogere doel. Wijd je leven aan God en you’ve got it made. Je zult er misschien niet rijker van worden (al krijg je wel dat gevoel als je zijn levensstandaard eens bekijkt), maar je zult je wel beter voelen.
Nu vraag ik me alleen af, of alle zwaargelovige ghetto-bewoners-met-geen-cent-op-zak daar ook zo in blijven geloven na het lezen van zijn werk, of toch maar weer naar de drugs grijpen?


5 reacties

Trukie · 2 februari 2006 op 11:59

Mmmmmm goeie vraag.
Welkom.

Mosje · 2 februari 2006 op 15:13

Kun jij een geheim bewaren? Niet verder vertellen hoor.
Columnx is een buitenpost van de hemel. Alle schrijvers hier wijden hun leven aan God en gebod, zonder het zelf te weten overigens.
Maar nogmaals, mondje dicht.

Zo, en nu ga ik weer even blowen.

Dees · 2 februari 2006 op 15:15

Ik zie bijbels voor me in heroinespuiten.

Of bedoelde je dat niet?

Het jammere aan de column vind ik dat je niet heel duidelijk uitlegt waar het boek over gaat. Uiteindelijk is het wel een beetje duidelijk, maar dat maakt het wat minder uitnodigend om te lezen.

SpaZ · 2 februari 2006 op 23:23

Wellicht is een beetje uitleg hier wel op zijn plaats. Dit ‘bussiness by the book’-boek kreeg ik van een personal coach met de opdracht hier een column over te schrijven. Vandaar dat het wat vreemd is opgebouwd. Geen echte goede hamvraag en idd wat te weinig uitleg over het boek (waar volgens mij sowieso niemand te veel woorden aan wil vuil maken). Excuses. Ik heb drie weken met deze opdracht geworsteld,waarvan een week zeer actief (voor de computer zitten, word starten en hopen dat er nu wel iets gebeurt). Uiteindelijk in de laatste week kwam er dit uit mijn toetsenbord. Ik heb het toen eerst hier gepubliceerd om te kijken hoe de reacties zouden zijn. Ondertussen ben ik alweer bij die coach geweest en mag ik nog een column schrijven, dit keer over een onderwerp naar keuze… Binnenkort dus meer!

Ma3anne · 3 februari 2006 op 06:32

Nou, ik ben benieuwd.
Leuke avatar heb je. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder