Wanneer de schaduwen langer worden, wanneer de wielerlappenmand rijker gevuld is dan de ren met frisse hoenderen, wanneer renners en bondscoaches nog twijfelen over het WK is er de Vuelta. Daarna worden nog wat wedstrijden verreden maar het is niet meer je dat. Het is herfst voor de wielerliefhebber. Het weer ruikt naar voetbal en cross. Voor fietsen is het te koud geworden. Vlamingen kunnen zich, net als Nederlanders wild maken in koers. Wij doen het van Omloop het Volk tot en met Parijs-Roubaix. Van de Kluisberg tot de Bosberg. Dan moet de riem er even af en Amstel Gold Race en Liège-Bastogne-Liège, daar zie je doorgaans geen Flandriens en dan haken de meesten af. Boogerd of Gilbert op de Kauberg of de Col de La Redoute, so what? De Tour, daar gaan we nog even voor zitten. Als Boonen meedoet en wint tenminste. Maar we hebben verlof en het weer is slecht en dus kijken we. Al is het maar uit nostalgie. Omdat het de Tour is en het circus dan altijd een beetje groter. Of omdat we dan toch de bergen gezien hebben.

In het najaar wil er nog wel eens een leuke wedstrijd op de fiets verreden worden. Na de drie weken in Spanje, in Plouay en in Lombardije bijvoorbeeld. Hoogdagen voor het wielrennen. Maar de neuzen staan niet meer in die richting. Plouay is niet meer dan een dorp waar de renners vijftien keer omheen fietsen en de Ronde van Lombardije? De openbare omroep zendt de wedstrijden nog wel uit. Het is niet hetzelfde. De heroïek is er niet en er is voetbal.

Voor het WK durven we ons ook nog eens te laten gaan. Zondagmiddag en niets op de buis. Gegarandeerd slecht weer in die tijden. Dan zitten we samen te kijken naar een draak van een wedstrijd waarvan de laatste ronde de samenvatting van de koers uitmaakt. Maar de kranten stonden er vol van en die Italianen hebben weer stoute dingen verteld over onze nationale ploeg. Er is geschreven en er is heibel, ook in het peloton, er is commotie en de wedstrijd lijkt op de ballen maar we zijn toch wielerliefhebbers, met zijn allen… Of, we houden van evenementen. Ook al zijn het non-events.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder