Ik ben er nooit erg goed in geweest, de exacte vakken. Het berekenen van coördinaten met cijfertjes is mij te droog en gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Mijn brein heeft behoefte aan uitleg en beeldvorming. Pas dan zie ik een probleem onder ogen en kan ik aan de slag met de oplossing. Wiskunde is nooit mijn ding geweest, maar natuurkunde daarentegen, zag ik wel zitten. Natuurkunde is tastbaar. Natuurkunde is het berekenen van logische uitkomsten, actie, reactie en gevolg.
In de medische wereld wordt veel gebruik gemaakt van cijfertjes en statistieken. Om arts te worden, heb je exacte vakken nodig, maar eenmaal in de praktijk is het allerminst een beroep waar de cijfers spreken. Een arts werkt met mensen en mensen passen nu eenmaal niet altijd in statistieken.

Uiteraard is er voor mij ook een referentie. Met een enorme exactheid is vastgesteld welke vorm van kanker er in mij huist en welke groei we verwachten kunnen. Volgens de wetenschap en de statistieken, ben ik moeilijk behandelbaar. Mijn kanker kent in de regel geen genade en laat zich niet makkelijk verslaan.

Nu ben ik wel vaker de uitzondering op de regel. Ik ben regelmatig geconfronteerd met uitspraken als ‘zeldzaam’ en ‘komt nooit voor’. Meestal was dit in mijn nadeel en soms zorgde zit voor hilariteit, omdat er geen einde aan leek te komen.

De statistieken zeggen dat ik ongeneeslijk ziek ben. Een exact feit, gebaseerd op exacte wetenschap. Maar hoe exact is die wetenschap eigenlijk, zolang er nog onderzoek wordt gedaan en er dagelijks nieuwe medicijnen ontwikkeld worden?

Voor mij geen wiskundige sommen, maar een realiteit die als een paal boven water staat. Ik zet een streep door de cijfertjes, door de aanval in te zetten en nu de aanval een succes blijkt te zijn, versla ik de statistieken. De strijd is natuurlijk nog lang niet gestreden en ik heb nog een lange weg te gaan, maar dit keer pakt mijn uitzonderingspositie toevallig een keertje wel gunstig uit.

Categorieën: Gezondheidszorg

Fem

"Today is a gift, that is why it is called the present"

9 reacties

Sagita · 5 juli 2012 op 10:16

Helemaal de taal van: de kans dat! Wat ik moeilijk vind aan het communiceren in statistieken is, dat het over grote groepen mensen gaat en niet is afgestemd op jou of mij. Zoveel procent dit, zoveel procent dat! Er is geen wetenschap die jou/mij vergelijkt met eerdere ontwikkelingen van je zelf. Dus goed dat je een streep zet door die cijferlijst. Het is gewoon 0 of 100% en uit je slotzin begrijp ik, dat je momenteel een behandeling ondergaat die aanslaat! :lach:

Yfs · 5 juli 2012 op 10:23

[quote]De statistieken zeggen dat ik ongeneeslijk ziek ben[/quote]

Om zoiets vanaf je toetsenbord naar je beeldscherm te transformeren, laat staan hardop uit te spreken..!

En dan blijkt uit je woorden dat niets jou er van weerhoudt om een boom te planten, zelfs niet als je wist dat morgen de wereld zou vergaan!

Dan denk ik : Wat een Fem(me) 😉

Meralixe · 5 juli 2012 op 15:43

Wiskunde IS de methode om iets feilloos te bewijzen.
Statistieken daarentegen zijn cijfers die iets gedeeltelijk proberen te bewijzen. Hier zit het grote verschil, bij een “kansberekening” is er steeds de uitzondering.
Helaas gaat het hier niet over hoeveel kans ik heb op mooi weer als ik volgende week met mijn caravan in Noord Frankrijk zit maar over mensen die hun lot gebonden zien aan de wetenschap die graag statistieken hanteert om kansberekeningen te maken.

Dat er achter deze column een “mens” zit die nu en dan lak heeft aan de wetenschap is meer dan begrijpelijk.
:eh:

WritersBlocq · 6 juli 2012 op 01:10

Inderdaad, zoals Yfs hierboven terecht zet: Wat een Femme!

Máák ze gek, die doktors, die statistieken en berekeningen!!

:hammer: :hammer: en ik neem er één op jou, op jullie :pint:

Sterk verhaal, van een sterke vrouw. Sterkte!

Fem · 6 juli 2012 op 07:41

Dank voor de complimenten aan mij als persoon :oeps:

Ik heb inderdaad de statistieken verslagen door twee moeilijk behandelbare tumoren te laten verdwijnen en zet binnenkort, vol vertrouwen, de aanval in op de restanten…

Fem 😀

Mien · 6 juli 2012 op 09:14

De mens is een uniek wezen.
Dat is exact wat je ons wil vertellen.
Onberekenbaar ook.
Soms maar goed ook.
Dat is ook wat het individu verheft boven de massa.
Onverklaarbaar?
Bende nou gek, let maar eens op.
Het Higgsdeeltje gaat binnenkort die massa verklaren.
Daarnaast zijn er altijd krachten als geloof (vooral in jezelf), vertrouwen en hoop die je sterk maken.
Komt allemaal goed!

Mien

Dees · 6 juli 2012 op 09:33

Statistieken worden ook maar gevormd door alle uitersten en alles in het gebied daartussen en in die zin kan een statistiek niet jou uitdrukken. Het gaat nu goed, lees ik. Mogelijk is dat veel belangrijker dan welke statistiek over morgen, volgend jaar, over dertig jaar dan ook.

Mup · 6 juli 2012 op 12:59

Dat is geen toeval Fem, dat is jouw kracht!

groet Mup

Ontwikkeling · 6 juli 2012 op 17:01

[quote]Mijn kanker kent in de regel geen genade [/quote]

Fem(me) fatale: heel veel kracht, sterkte. En win alsjeblieft?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder