Zeer typerend voor de flitsende sociale netwerksites van deze tijd zijn: de miljoenen bewerkte foto’s die dagelijks worden geüpload, de ultrapersoonlijke weblogs aangekleed met allerlei overdrijvingen in een poging tot interessant zijn en natuurlijk ook het cruciale gastenboek, volgeklad met het meest onzinnige geleuter, dat enkel door iets als ‘de mens’ kan worden bedacht. Komt dit u bekend voor? Bent u ook zo’n onmisbaar persoon met 200 vrienden waarvan er 150 fake zijn en 30 onbestaand? Voel u dan gerust geroepen om u te laten onderdompelen in mijn confronterende waarheid over uw waarachtig maar helaas minuscuul bestaan. De laatste tijd stuit ik steeds vaker op de nieuwste vorm van anti-sociaal contact: Fakebook, een gigantisch universum van gezamenlijke zieligheid, in stand gehouden door voornamelijk mensen die hier trots op zijn, de zogenaamde Fakebookers. Als zwervers tussen het afval zoeken ze hongerig naar iets dat mogelijk hun talrijke behoeften bevredigd. Na het urenlang uitwisselen van ervaringen, maken van vriendjes, geven van positieve commentaren en het profiel-updaten kunnen ze met een goed gevoel gaan slapen: hun verslaving aan chronische Populariteit is alweer verzadigd. Deze eindeloze zoektocht heeft uiteraard alles te maken met het willen zijn en niets met het willen delen van.

Bent u ook in het bezit van een profiel, waarop meer dan 20 foto’s staan van niemand minder dan uw eigen ik, al fuivend of reizend, om aan anderen te laten zien dat elke dag in uw leven een feest is? Dat u op plaatsen komt, waar de anderen nog nooit zijn geweest? Post u dan ook wel eens zo’n geinige portretfoto, waarbij u rekening hebt gehouden met de compositie van het licht, kleurencombo’s en de beeldhoek , vissend naar complimentjes? Dan wilt u net als iedereen uniek zijn. Jammer genoeg moet ik u daarbij melden, dat u wanhopig op zoek bent naar bevestiging in een virtuele wereld waar u àlles, behalve uzelf kunt zijn.

Categorieën: Maatschappij

7 reacties

Mien · 12 maart 2009 op 07:38

Ik vind het wel grappig dat je jouw ergernis over de ijdelheid van het veelvuldig plaatsen van foto’s op social networks zo repetitief verwoord in je column.

Mien Picture

arta · 12 maart 2009 op 08:02

[quote]Voel u dan gerust geroepen om u te laten onderdompelen in mijn confronterende waarheid over uw waarachtig maar helaas minuscuul bestaan. [/quote]
Met dit, goed geschreven, stuk doe jij jouw naam wel eer aan!:-D
Overigens heeft de virtuele wereld nog veel meer dimensies, die hier niet belicht zijn…

maurick · 12 maart 2009 op 09:15

Erg goed stukje. Het is wat, de techniek. Je hebt helemaal gelijk.
Niet alleen Facebook, maar ook Hyves is een dergelijke bron voor fake-people.

Well done. 😉

pally · 12 maart 2009 op 09:53

Ja, pessimist, zo kun je het zien natuurlijk. En gezien je naam zul je wel van het halflege glas zijn. Dat heb je goed verwoord in dit stukje.
Zelf zijnde van het halfvolle glas, kan ik zo’n site relativeren en als een grapje zien, waar ik geen grote waarde aan hecht. En waar ik zeker mijn eigenwaarde niet aan ontleen.

groet van Pally

Neuskleuter · 12 maart 2009 op 10:52

Je bent vast blij te horen dat de aankomende trend op Hyves, maar ook op Myspace en Facebook ‘ontvrienden’ is? In de VS gaf Burger King een gratis Whopper in ruil voor 5 gedumpte ‘vrienden.’

Weet je ook dat Hyves de naam ‘vrienden’ verkeerd heeft gekozen? Als je dat leest als ‘netwerk’ kan het nog eens wat zinnigs opleveren. Het is toch al meer een netwerk dan dat het om vrienden gaat. Voor welk doel dat gebruikt wordt, is zelf te bepalen.

En ten slotte over de identiteit: het online sociale leven is een verlenging van de eigen identiteit en misschien zelfs wel echter, omdat het mogelijk is om daar te zijn wie je wilt zijn, zonder de angst dat anderen je misschien niet zo accepteren. Vooral jongeren zijn oprecht op zoek naar hun eigen identiteit. Generatieverschilletje met eerder, waarin identiteit geconstrueerd is, terwijl jongeren van nu pas respect hebben voor authenticiteit en oprechtheid.

Inhoudelijk dus een beetje een misser. Maar ach, lekker geschreven hoor 😉 (en ik vind het ook zeker interessant :-D)

LouisP · 12 maart 2009 op 23:37

D.P.
wat ik grappig vind van het stuk zijn de ‘moderne’ woorden over een ‘hypermodern’ onderwerp en dan

‘Voel u dan gerust geroepen om u te laten onderdompelen in mijn confronterende waarheid over uw waarachtig maar helaas minuscuul bestaan.’
Een stukje onvervalste ’tale kanaans’!

schitterend!

groet,
L.

Prlwytskovsky · 14 maart 2009 op 10:30

[quote]met 200 vrienden waarvan er 150 fake zijn en 30 onbestaand[/quote]

Dit zijn de enige soort vrienden waar een “uit” knop aanzit.
En mee eens, je beschrijft een virtuele wereld waarin mensen niets anders doen dan pochen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder