Ik ben geen groot aanhanger van het schrijven over de perikelen der liefde. Daarentegen ben ik sowieso geen enthousiast bewonderaar van het fenomeen zelf. ‘Wat is liefde?’ vroeg een vriend niet lang geleden. Een tweede vriend sprong op ‘God is Liefde!’ riep hij, bijna te gedreven, in zijn blindheid. Er ontstond een niet te remmen verbale oorlog. In mijn woonkamer. Is dat liefde? Dan moeten God en ik toch echt eens een praatje maken. Verliefdheid, daarentegen, is een simpel te verklaren gesteldheid van het brein. Daar hou ik van. Geen gezever met kwesties als vrije wil en het completeren van de ziel. Pure chemie. Dat is liefde.
Verliefdheid is een verslaving aan de hormonen welke worden aangemaakt in de eerste drie jaren van de passie. Een heftige combinatie van Phenlethylamine, Dopamine en Noradrenaline bezorgen een euforisch gevoel. Alles komt eraan te pas, zwetende handen, slapeloosheid, gebrek aan eetlust, het gevoel dat je de wereld aankunt.
De bekende roze wolk doet haar intrede. Een wolk waar men enkel kan geraken door een gewaagde samenstelling van cocaine, cafeine en amfetamine. Een dodelijke combinatie. Maakt dat liefde dodelijk?

Mocht deze heftige verliefdheid, welke doorgaans drie jaar duurt, onderbroken worden. Dan is dergelijk liefdesverdriet te vergelijken met het plotseling en zonder hulp moeten afkicken van een ernstige verslaving.

Aanhoudende huilbuien, verminderde eetlust, gewichtverlies, slapeloosheid, labiliteit en verlies van initiatief zijn het gevolg.

Ben je een gelukkig man of vrouw en zit je de drie jaren uit, dan maakt de fatale hormonen cocktail plaats voor maar een enkel stofje in de hersenen: Oxytocine. Oftewel: het ‘ knuffelhormoon’.

Dus Liefde is knuffelen? Na drie jaar onvrijwillig een levensgevaarlijke combinatie van hersenactiveit te hebben doorstaan. Na drie jaar zweten, slapeloosheid, rennen, vliegen en honger. Na jaren idioterie ontstaat ineens de behoefte om te kroelen.

Doe mij maar gewone drugs. Dan doen we gek genoeg.


Assepjotster

In the depth of winter I finally learned that there was in me an invincible summer...

7 reacties

LouisP · 23 februari 2010 op 13:07

U-queen,

“Na jaren idioterie ontstaat ineens de behoefte om te kroelen.” Wat een leuke zin!

Dan we gek genoeg doen had je er van mij af mogen laten…
Ik vond het leuk om te lezen U-queen..

Louis

lisa-marie · 23 februari 2010 op 19:25

Zo had ik het nog niet bekeken vandaar dat verliefdheid beter te verklaren is dan liefde.
Geen wonder dat ik jaren geleden zo slank was en toen de liefde zijn intrede deed was het over 😉

genoten van deze orginele column.

Fem · 23 februari 2010 op 20:39

Geweldig gevonden! :wave:

Trukie · 23 februari 2010 op 23:52

Ik geloof meteen dat je een grondig vooronderzoek hebt gedaan. Ik ben het eens met Louis. Je had het bij kroelen moeten laten. Prima column.

SIMBA · 24 februari 2010 op 19:32

3 jaar verliefd?? Vermoeiend zeg 😆

Shitonya · 28 februari 2010 op 14:38

Zo mag ik ze graag lezen.

u-queen · 2 maart 2010 op 10:02

Heel erg bedankt voor de leuke reacties 😀 Ik word er helemaal happy van 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder