Het is vrijdagmiddag op de poli Gynaecologie. Een middag van weinig spreekuuractie en van veel telefoon. Zijdelings houd ik de spoedlijn in de gaten, want de OK kan mij zo bellen. De telefoon gaat, ja hoor, ik mag Erheen, met een hoofdletter E. Ik mag er eentje zien, eindelijk en jawel, een keizersnee. Een sectio caesario, in vaktaal. Op de poli zie ik weinig “live”. Onze dokters hebben altijd, samen met de verpleegkundigen, stoere praat over fijne, hilarische, ontroerende maar soms ook verschrikkelijke horrorverhalen over baby’s die er niet uit willen en toch moeten. Nu mag ik ook eens live en direct.

Daar ga ik, in blauw, met een mutsje op waarmee zelfs mijn moeder me niet meer zou herkennen. Onwennig de gang door. Ik schrik van het aantal gangen en dito operatiezalen. Was dat altijd al zo? Tja, normaal kom ik hier nooit natuurlijk. Tien jaar geleden wél, voor ook een keizersnee en later nog een klein navelbreukje, maar eenmaal weer beter en opgeknapt vergeet je dat gauw.

OK3 gaat open en daar ligt een zwangere mevrouw. Ze heeft een mutsje op, net als ik. Ze heeft een enorme buik en ze ligt op een smal operatiebedje. Eerlijk gezegd ben ik bang, dat ze er zo af valt, maar het gaat goed. De anesthesist is druk bezig met naald en draad, een spuit en een wattenstaafje én met roze vloeistof. De rug van de patiënte wordt helemaal roze geverfd, vóórverdoofd eigenlijk. Daarna komt er werkelijk een enórme naald tevoorschijn en ik moet even slikken.

Nieuwsgierigheid wint altijd, dus ik blijf kijken. De naald verdwijnt helemaal in de rug van de aanstaande moeder, samen met een draadje. Nu komt de naald er weer uit en zie daar, ze heeft een anti-pijn antenne. Daarmee krijgt ze verdoving en straks als de baby eruit is, pijnstilling. Na de keizersnee schreeuwt de baby niet meer alleen, maar ook de moeder als we geen pijstilling geven.
De anesthesist is klaar, bekijkt de klokjes en de meters en het is in orde. De gynaecoloog komt binnen. Ik werk vaak met hem, maar in deze setting ziet hij er toch anders uit. Plechtig. Hij geeft de mevrouw een hand, vraagt hoe het gaat en knijpt even in haar been. (verdoving checken?) De aanstaande moeder voelt het niet, zegt ze.

Laag voor laag wordt de zwangere buik voorzichtig en met vaardige handen opengemaakt. De laatste laag wordt geopend en er wordt flink aan de wond getrokken. Oh, wat wordt er getrokken. Gaat dat altijd zo? En…was dat bij mij ook zo, tien jaar geleden? Aha, dan weet ik nu ineens, waarom het nooit meer goed is gekomen met mijn buikspieren. Dat worden later Pilateslessen voor de mevrouw, ik weet er alles van.

Daar ineens zie ik een hoofdje! Ik wil tegen de collega’s schreeuwen dat ik een hoofdje zie, maar die zien het natuurlijk ook. Wat gek, wat ontzettend gek! De rest kijk niet op of om, ze vinden het normaal en dat is het bij een zwangere mevrouw natuurlijk ook. Bij een man zou het pas echt heel gek zijn. De dokter trekt aan het hoofdje van de baby, maar het hoofdje komt niet verder. De anesthesist zit op de buik van de mevrouw en duwt uit alle macht om zo een lancering van de baby te bewerkstelligen, wat niet lukt. Vermoeid meldt hij, dat floepen geen optie is.

Tot mijn schrik wordt het hoofd van het nieuwbakken kindje gewoon teruggeduwd. De wond moet groter. Voorzichtig wordt de snede iets groter gemaakt en weer komt het hoofdje tevoorschijn. Ik maak me op voor een volgende sessie van duw- en trekwerk. Het helpt allemaal niks, de baby blijft zitten. Dat wordt later wat met die kleine, op school.
Er komt een vacuümpomp aan de pas en uiteindelijk zelfs een verlostang. Dat is een tang die uit twee lepels bestaat, die om het hoofd, rond het oortje van de baby worden gelegd waardoor je de baby eruit kunt lepelen. Dat is niet fijn, zeker niet voor de baby. Maar als baby moet je geboren worden, of je wilt of niet.
Gelukkig lukt het, de baby eruit te lepelen. De grootste verassing heeft de kleine man nog voor ons verstopt gehouden. De kleine stuntman –zo mogen we hem echt wel noemen- heeft een enorme knoop in zijn navelstreng gemaakt. Een kwestie van vroeg in de zwangerschap onder zichzelf door zwemmen. Een Godswonder dat dit kleine mannetje ongedeerd, levend en wel, roze en met een enorme schreeuw, ter wereld komt. Op de muziek van Robbie Williams, Angels. Toeval?
Toeval bestaat niet.


Odette

Overtuigd twijfelaar. Boetseert woordjes tot sprekende beelden.

11 reacties

Ingrid · 8 februari 2010 op 11:17

Maf om het inderdaad eens van de andere kant te bekijken. Ik begrijp wat je voelt.
Het blijft een wonder, hoe het er ook uit komt.
Mooi verteld.
Ing

pally · 8 februari 2010 op 11:44

Spannend verteld, deze sectio, Ont! Zelfs de slordigheidjes hier en daar, stoorden mij daardoor niet. Ik heb nu voor ogen hoe mijn beide kleindochters op de wereld geland zijn. :wave:

groet van Pally

Avalanche · 8 februari 2010 op 16:23

Mooi verslag! Met plezier gelezen.

Emiliever · 8 februari 2010 op 19:29

Wat een leuk verhaal! Leuk is niet eens het goede woord…het is vertedered, grappig en ontroerend. Maar ook leerzaam. Echt nooit geweten dat een keizersnede ook moeilijk kon zijn. Altijd gedacht dat het een kwestie van sneetje maken en hoppa was… Ben blij dat het bij ‘gewoon’ ging. Nu ik dit gelezen heb helemaal!

Ma3anne · 8 februari 2010 op 21:13

Knap hoe je de feitelijke gebeurtenissen mengt met je eigen beleving. Bovendien een boeiende mix van ernst, humor en informatie. Meelevend en afstandelijk tegelijk.
Met erg veel plezier gelezen.
Zo lust ik er nog wel een paar! Beloofd?

Ontwikkeling · 9 februari 2010 op 07:01

Beloofd, Ma3anne 🙂

Mien · 9 februari 2010 op 14:46

Een welgevallige bevalling op afstand.
Mooi uit je pen of toetsenbord gelepeld deze column.
Wat een ontwikkeling!

Mien (lepelt alleen uit zijn neus)

arta · 9 februari 2010 op 17:03

Heerlijk, deze praktijkverhalen! 🙂

trawant · 9 februari 2010 op 20:50

Tja, ik weet het niet, tot ‘laag voor laag’ en ‘openmaken’ heb ik het gevolgd.

Daarna heb ik m’n ogen dichtgedaan anders was ik
faluwgevallen. AAn mij heb je niks daar.
Is het allemaal goed afgelopen..?
Hoop van wel..

Anne · 10 februari 2010 op 09:21

Leuk stukje! Inderdaad, mooie vermenging tussen feiten en de observatie daarvan en je eigen visie daarop. Ik dacht heel even dat het echt een absurd verhaal zou worden toen ze de baby terug stopten. Zag ze de buik alweer dichtnaaien.

Ontwikkeling · 10 februari 2010 op 11:44

Het is echt gebeurd…Laat ik voorop stellen, dat ik van begin tot eind letterlijk met open mond heb staan kijken. Met de regelmaat van de klok werd ik aan mijn steriele jasje teruggetrokken, “weg jij, uit het steriele gebied”. Keizersnee in full color.

Het stukje is van augustus 2009, de gynaecoloog vond het een prachtige afspiegeling. Voor hem, zijn doktercollega’s en het OK-personeel is zo’n keizersnee natuurlijk “gewoon”. Dit stuk tekst was een eye-opener, (tenminste dat zei hij) dat nieuw leven nooit ” gewoon” is en het ook nooit mag worden.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder