Er zijn veel vooroordelen over Friesland. Zo is het onder andere ver weg of afgelegen, zijn de mensen er stug en niet zelden boers of achterlijk. Als trotse Fries zie ik het dan ook als mijn plicht om tegen dit soort uitingen te ageren en dat doe ik dan ook met overgave. Maar nu maken ze het mij wel heel erg moeilijk. Het Algemeen Dagblad publiceerde vandaag een landelijk onderzoek naar ziekenhuizen waarbij Talma Sionsberg in Dokkum als laatste eindigde.

Nu wil het toeval dat ik ergens ten noorden van Dokkum geboren en getogen ben. Afkomstig uit een van de vele kleine dorpjes boven Dokkum, vonden wij Dokkum vaak wat kakkerig. Gewoon een iets groter dan gemiddeld dorp met stadsrechten als historische vergissing. Mensen uit Dokkum kwamen ‘uit de stad’ zoals zij dat zelf noemden. Borden met daarop de tekst ‘Dokkum… een moordstad!’ prijkten langs de weg. Nee, daar kun je trots op zijn vonden wij. Stel je toch voor dat die Bonifatius naar Munnekezijl zou zijn gereisd! Overigens werd deze reclamecampagne snel beëindigd toen in een van de twee plaatselijke discotheekjes daadwerkelijk iemand vermoord werd. Daarmee werd meteen de oude doch jammer genoeg nimmer vèrouderde traditie in diepe treurnis hersteld. Je hoeft heus niet Bonifatius te heten voor een bloedstollende avond uit. Hier in Friesland mag je achternaam ook gewoon Roos, Tjoelker, Vaatstra of Fetter zijn.

Men veranderde de slogan in ‘Dokkum doet ‘t!’. Toch is het op zijn zachtst gezegd soms dubieus wat men in Dokkum en contreien doet. Kortgeleden was het een mannelijke stripper die Anjum aandeed en daar de nodige [url=http://www.niederlandistik.fu-berlin.de/woordvandedag/20040817.html]ophef[/url] teweegbracht. En wie herinnert zich de perikelen rond [url=http://krant.telegraaf.nl/krant/ditjaar/hetjaar1999/teksten/jaar99.oktober.asielzoekers.html]AZC Kollum[/url] niet? En bovenop dat alles haalde de streek een dik jaar geleden het nieuws met een landelijk onderzoek op scholen. Dokkum e.o. behaalde een eervolle vermelding met iets als ‘moeilijkst lerende kinderen’. In mijn ogen een eufemisme voor een vorm van achterlijkheid waarmee mijn strijd tegen de vooroordelen als die van Don Quixote tegen de windmolens wordt. Of dit misschien ook te maken heeft met de ‘inteelt-weersverwachting’ voor die streek zoals ik die enkele jaren geleden reeds voorspeld heb laat ik in het midden. Ook ik heb zo mijn vooroordelen. Bovendien woont één van mijn zusters er nog steeds alsook enkele van mijn vrienden en heb ìk geen behoefte om de volgende Roos, Tjoelker, Vaatstra of Fetter te worden.

De streek op zichzelf is trouwens prachtig. Weidse uitzichten, het waait er altijd, de luchten; nergens zijn de luchten zoals daar. En onderweg naar de zeedijk en het Wad rijd ik altijd even door mijn geboortedorp daar boven Dokkum. Toch heb ik er niets meer te zoeken. Het is zoals Neil Diamond zong. Waar ik nu woon ‘is fine but it ain’t home’, boven Dokkum ‘is home, but it ain’t mine no more’. Desalniettemin heeft het geen enkele zin je afkomst te verloochenen blijf ik trots vinden.

Op de website van Omrop Fryslân staat dat Talma Sionsberg onvoldoende gegevens voor het onderzoek had aangeleverd en daardoor zo laag geëindigd was in het AD-onderzoek. Dokkum had het deze keer dus nìet gedaan. Op de website van het ziekenhuis zelf staat een uitgebreide [url=http://www.talmasionsberg.nl/actueel/actueel.htm]verklaring[/url] waarin men de hoogst ongunstige classificering nader toe probeert te lichten. Tevens verwijst men naar het jaarlijkse onderzoek De Beste Ziekenhuizen (sinds 1996) van [url=http://new.else4.nl/index.htm]Elsevier[/url] en onderzoeker Peter Lagendijk waarin men nota bene vorig jaar nog als tweede eindigde.

Wie ondanks alle vooroordelen nog steeds niet wil geloven dat het in Friesland goed toeven is, interesseert wellicht hetzelfde onderzoek van Elsevier dat enkele weken geleden verscheen. Talma Sionsberg komt in dit onderzoek niet voor. Misschien wel om dezelfde reden als die acht ziekenhuizen die in het AD-onderzoek ongenoemd bleven; een gegeven waar Talma Sionsberg naar verwijst in haar verklaring. Echter, het Antonius Ziekenhuis in Sneek eindigde in het Elsevier-onderzoek op de eerste plaats als [url=http://www.planet.nl/planet/show/id=75098/contentid=509809/sc=0d300a]beste ziekenhuis[/url] van Nederland. Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten eindigde op een verdienstelijke tiende plaats van de beste middelgrote ziekenhuizen en de specialisten van ziekenhuis de Tjongerschans te Heerenveen tenslotte eindigden op een eervolle tweede plaats in de categorie Algemene Chirurgie.

Ik heb mijn Friese burgerplicht gedaan; na al deze negatieve publiciteit een schrale troost. Dat kàn het tenminste zijn voor wie bloedstollende avonturen in deze mooie provincie beleeft al gun ik dat niemand. Tenslotte gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat de echt precaire gevallen vaak rechtstreeks naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen worden gebracht. Want er gaat nu eenmaal niets boven Groningen zoals men daar graag meesmuilt.


11 reacties

ignatius · 18 oktober 2004 op 17:45

[quote]Wie ondanks alle vooroordelen nog steeds niet wil geloven dat het in Friesland goed toeven is[/quote]
Ben 2 keer in Friesland geweest, 1e keer met een vrijgezellenfeest en recentelijk vanwege een korte vakantie, en ik moet beamen dat ik me er prima vermaakt heb.

Ma3anne · 18 oktober 2004 op 18:32

Niks mis met Friesland, behalve het chauvinisme van de Friezen. Daarom alleen al een verademing deze column. Lekker leesbaar ook. 🙂

Li · 18 oktober 2004 op 18:34

Oant Moarn, deze column zit goed in elkaar! Je komt als een echte Fries; ‘goed beslagen ten ijs’.

Bovendien heb ik mijn twijfels bij dat onderzoek. Het meest matige ziekenhuis uit onze regio kwam als beste uit de bus. Alleen maar omdat ze alle vragen hadden beantwoord en teruggestuurd.:-?

En Friesland is oké hoor Raindog Het is alleen jammer dat er zoveel Friezen wonen:-D
Grapje:-)

Zwaai van Li

melady · 18 oktober 2004 op 20:00

Een lekker leesbaar column Raindog!

weet je wat één van de beste dingen die Friesland heeft?
Het is geel en gaat snel…

De trein naar Groningen..

Geintje…

Melady 🙂

pleuro · 19 oktober 2004 op 01:36

[quote]en de specialisten van ziekenhuis de Tjongerschans te Heerenveen tenslotte eindigden op een eervolle tweede plaats in de categorie Algemene Chirurgie.[/quote]

Hmm nu ga ik echt sterk twijfelen aan dat onderzoek. Mijn motormuisje is namelijk in dit ziekenhuis opgenomen met een gecompliceerde beenbreuk, en nu 2 maanden na dato blijkt dat zijn been er scheef aangezet is!!! Verder is het eten van dusdanige slechte kwaliteit dat een groot deel van de patiënten het eten van huis mee laat brengen. (ja ook ik bracht de maaltijden van huis mee)

Verder kan ik beamen dat het goed vertoeven is in Fryslân. Friezen kunnen stug zijn, maar ik ken tot op heden alleen hartelijke, warme, en zeer vriendelijke friezen waar je op kan bouwen in tijden van nood! “Fryslân Foppe!!!!”

Oant sjen!

Dees · 19 oktober 2004 op 19:41

Moet dat een veer voorstellen? 😉

Leuke mengelmoes van besmuikte trots en kritische blik, dat wel!

Raindog · 20 oktober 2004 op 17:10

Hey leute,

Dankjewel.

@Ignatius: Die zin van mij, die klopt niet eens he? Daar baalde ik achteraf zelf een beetje van maar gelukkig is niemand erover gevallen ;-). Fijn dat je zo’n prettige ‘Friese ervaring’ hebt gehad: welkom in mijn wereld hehehe….

@Ma3: zie bovenstaand ;-). Met wat minder gekheid; iets als ‘Friese identiteit’ voel ik wel degelijk zo. Dat hoeft niet perse chauvinisme te zijn maar ik zal het ook niet helemaal ontkennen hoor. Desalniettemin ben ik niet het type dat op de FNP (Fryske Nasjonale Partij) stemt. Aan Friezen die het bijvoorbeeld vertikken om nederlands te spreken tegen gesprekspartners die het Fries niet machtig zijn heb ik waarschijnlijk een even grote hekel als jij.

@Li: Dankjewel. Ik zou je bijna willen uitnodigen om de ziekenhuizen hier eens aan een onderzoek te onderwerpen. Net als jij: grapje! :-p

@Melady: jij speelt ook al met vuur! Zo weet ik er ook nog een paar. Breek me de bek niet open over Groningers ;-).

@Pleuro: mijn dank is groot! Namens ziekenhuis de Tjongerschans mijn oprechte excuses voor dat scheve been. (Zijn jullie van origine Groningers toevallig?)

@Dees: Strikt topografisch gezien gaat er in Nederland niets boven Groningen toch? Over de vraag of het al dan niet een veer was valt wellicht te discussiëren. Als een Friese boer met kiespijn Dees, als een Friese boer met kiespijn…. ;-).

Dag!

Raindog

pleuro · 20 oktober 2004 op 22:10

[quote]@Pleuro: mijn dank is groot! Namens ziekenhuis de Tjongerschans mijn oprechte excuses voor dat scheve been. (Zijn jullie van origine Groningers toevallig?[/quote]

Gelukkig niet! Mijn motormuis is een geboren en getogen “koele” frysk! Mijn roots liggen een andere kant op, maar ergens in Friesland speelt een fantastische club in het blauw/wit met pompeblêden waar we beiden ons hart aan verloren hebben! We bezitten beiden een seizoenkaart en behoren mede door onze contacten bij deze club bijna tot de jetset van Friesland (zo worden we inmiddels genoemd)

Inmiddels ben ik begonnen aan een cursus Frysk voor Nederlanders die vaderlief me geeft, aangezien hij een Fryske taalakte heeft. Dus over een aantal maanden hoop ik mijn eerste column in het frysk te mogen schrijven! 😀

Raindog · 20 oktober 2004 op 23:19

Ik snap wat je bedoelt Pleuro. Zelf ben ik òòk ontzettend fan van Cambuur :p.

Ik heb jammer genoeg niet veel met voetbal. Mijn directeur wilde dat ik de bedrijfsstoelen bij Heerenveen ook eens zou gebruiken om wat mensen mee naar toe te nemen. Ik zeg: hij doet het zelf maar! In een agressieve bui (die ik overigens zelden heb) zou ik nog wel eens met ADO mee willen maar dan moeten ze ook maar net spelen natuurlijk. Bij mijn collega’s zitten werkelijk enkele totale Heerenveen-freaks mag ik wel zeggen die dan waarschijnlijk ook wel tot de jetset zoals jij dat noemt zullen behoren.

Als je hier tenslotte een column in het Frysk publiceert zal ik je op z’n Heerenveens toejuichen!

pleuro · 21 oktober 2004 op 14:00

[quote]Als je hier tenslotte een column in het Frysk publiceert zal ik je op z’n Heerenveens toejuichen![/quote]

Hearrefeans! (grinnik) 😀 😀

Raindog · 21 oktober 2004 op 17:27

It Hearrefeans zul je bedoelen?? 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder