Een jaar ofzo heb ik er een blog op nagehouden in de Volkskrant, en toen was het welletjes. Daar blijf ik niet tussen staan, dank u. Wat er allemaal niet een toetsenbord durft te hanteren vandaag de dag, is met geen pen te beschrijven. De tsunami aan bespiegelingen, belevenisjes, inzichten, rijmelarijen om maar niet te spreken van de kiekjes getuigt van een bangmakend gehalte aan zelfoverschatting. En dat inlikken bij elkaar. Wat heb je je passie met Marquez toch boeiend beschreven, geef me dat teiltje eens door. Die pikorde die er geleidelijk ontstaat walmt van de intellectuele pretentie. Alsof ze wat schrijven betreft ook maar tot aan mijn enkels komen, stelletje zielepoten.

Wat betekent “Papier is geduldig” vandaag de dag nog? Geduld is in ieder geval geen bloggersdeugd. Hoe deugdzaam is de totale democratisering van mediapublicatie? Het staat eenieder vrij de ander opmerkzaam te maken op zijn enggeestige, niet terzake doende, slechtgeschreven impulsiviteit. In hoeverre is dit allemansrecht een stap voorwaarts in de beschaving?

Schrijverij was voor het grootste deel van haar geschiedenis een kwestie van geduldige arbeid en beschavingsevolutie: het begon bij grotten onderkalken met plantensappen, evolueerde van kleitabletten volkrassen, papyrus beschilderen tot ezelsvellen beschrijven. De documentatie van historie en wetenschap hing eeuwenlang aan de strohalm van monnikenarbeid. Nou maak ik een hele grote stap en beland ik bij Jane Austens [i]Mansfield Park[/i], waarin het literair aangelegde assepoestertje Fanny Price zich aan het schrijven kan wijden, nadat een sympathiserende neef haar voorziet van een stapel o zo kostbaar papier. Schrijven is voor Fanny een kostbare, zorgvuldige en weloverwogen aangelegenheid en we spreken hier ±1820.

Hieraan moest ik denken toen mijn laptop het begaf, ik gedurende de cyberloze week een handgeschreven dagboek herbegon, en het inkt uit de weggooibalpoint rijkelijk liet vloeien in een hardcover schrijfschrift, zeer voordelig om de hoek verkrijgbaar, ooit een boom geweest. Voor het eerst sinds lang had ik de tijd tussen schrijven en openbaar maken niet meer zelf in de hand.

Doet mijn mening er wel toe? Is mijn gedachtengang het papier wel waard? Is er, nu ik het ten koste van een hoeveelheid wattuur en bytes wereldkundig maak, wel een rechtvaardiging voor het verspillen van tijd, ruimte en energie? Wie maakt dat uit?

Denk daar maar eens over na, pretentieus, zelfrechtvaardigend, ijdel, koketterend, tot vervelens toe reagerend, stampvoetend, fulminerend, bekrompen, subjectief, schools sekreet genaamd blogger.

Categorieën: VC-Vanlidt

16 reacties

Prlwytskovsky · 1 juni 2008 op 00:27

Dat lucht zeker op? Had je eerder moeten doen. 😆

Ma3anne · 1 juni 2008 op 00:28

Daar sta ik dan met mijn bijna affe column over de waanzin van het ongelimiteerd publiceren op het internet. Ik kom qua niveau nog niet tot jouw enkels met mijn verhaal, zielepoot die ik ben.
Durf amper te reageren. :oeps:

Dit is de column van de maand juni, wat mij betreft. 😉

arta · 1 juni 2008 op 10:08

[quote]Denk daar maar eens over na, pretentieus, zelfrechtvaardigend, ijdel, koketterend, tot vervelens toe reagerend, stampvoetend, fulminerend, bekrompen, subjectief, schools sekreet genaamd blogger.[/quote]
😆 Helemaal goed dit stuk!

Dees · 1 juni 2008 op 16:17

Jij moet niet op VK-blog schrijven, maar eigenlijk ook niet hier. Geweldige column. En jij een erg begenadigd columnist die er zijn brood mee zou kunnen (moeten) verdienen. VN ofzo.

pally · 1 juni 2008 op 16:25

Heel fraaie scheldpartij op bloggers die elke scheet virtueel willen delen en zelfs in die korte onhoorbare scheet nog taalfouten weten te maken!
Trouwens zeg het woord bloggen maar eens een paar keer hardop : het klinkt alsof je moet kotsen…

groet van Pally :wave:

WritersBlocq · 1 juni 2008 op 20:02

Helemaal juist, en erg goed geschreven.

En maak van VK CX [b]*[/b]en je hebt wéér helemaal gelijk…

Groetje, Pauline.

[b]edit
* het CX van tegenwoordig[/b]

Li · 1 juni 2008 op 21:32

[quote]Trouwens zeg het woord bloggen maar eens een paar keer hardop : het klinkt alsof je moet kotsen…[/quote]

Precies! Zo kotst mijn kat haar haarbloggen uit :slik:

Fantastische column Van Lidt!

Li

Anne · 1 juni 2008 op 21:51

Oei…ik durf het bijna niet te zeggen….ik heb een VKblog….Maar ik schrijf alles wat ik blog eerst uitgebreid op in mijn dagboeken. Met vulpen. Wat ben ik nu. 😀

Leuke felle column, maar jammer dat er zo agressief over bloggen wordt gespuugd in de reacties. Het smaakt naar vooroordelen. Juist bij het VKblog zijn veel erg goeie blogs, altijd met inhoudelijke, interessante thema´s, spelfoutloos, ver voorbij gaand aan het puur persoonlijke en slechts subjectieve. Die zitten er ook tussen, natuurlijk, maar om alles over een kam te scheren is mij te makkelijk. Nogmaals, ik maak daarbij een verschil tussen de column en de reacties. Want de columnist van Lidt weet waarover hij het heeft, en hij gebruikt overdrijving als stijlmiddel , en daar stoor ik me niet aan.

Niemand is verplicht bloggen te lezen. Maar om er dan zo makkelijk een oordeel te geven over een heel fenomeen. Klopt niet.

Troy · 2 juni 2008 op 18:42

Mijn welgemeende excuses, heer VanLidt, maar dit ‘schrijfsel’ welke u onder het product ‘column’ tracht te verkopen is wat mij betreft ook echt niet veel meer dan een zeer goed geschreven ‘blogseltje.’

Just teasing, hij is weer zo raak als een zijlingse Cassius Marcellus Clay mokerslag.;-)

pally · 2 juni 2008 op 21:08

Effe nuanceren: het is zeker niet zo ik alle blogs shit vind. Er zijn precies zoals Anne zegt ook juweeltjes bij die absoluut niet voldoen aan dat beeld. Laten die er alsjeblieft wel blijven! :oeps:

Dees · 3 juni 2008 op 13:07

Tsja, ik had nog niet eens gespuugd Anne, maar dat ga ik nu toch doen, want ik gruwel ook van blogs en van hyves. Dat laatste fenomeen lijkt een soort race om de meeste ‘vrienden’. Brrr.

Dat eerste fenomeen stuurt inderdaad vreselijk veel bagger de wereld in. Dat er leuke en goede blogs zijn ontken ik niet, maar eigenlijk vind ik het ook jammer dat mensen met talent hun energie dan juist in zo’n blog steken. Jij ook. Start een eigen site! Je werk is te goed voor een blog.

Ik had ook ooit een VK-blog, maar het gehalte pretentieus geleuter was vreselijk hoog (zie Marquezquote in Vanlidt column :-D) en dan ondertussen nog al die onderlinge oorlogen onder bloggers. Vreselijk! Mensheid op zijn allersmalst.

Neemt niet weg dat ik in het verleden vaak met plezier op jouw blog keek, Anne, maar het fenomeen zelf brengt m.i. echt veel meer zooi dan vreugd.

Wat betreft CX, ik vind CX veel componenten bevatten die doen denken aan blogs, maar tegelijkertijd dat hele samenraapsel van eerste inzending, duizendste inzending, talent, talentloos, zinvolle reacties, steken onder water en volstrekt zinloze kreten maakt dit toch een soort veilige en leuke proeftuin voor amateurschrijvers. En zo kan ik de meeste blogs in ieder geval niet kwalificeren.

Dat CX een dorpsplein is klopt overigens ook…

Ik stap weer van mijn zeepkist af 🙂

Anne · 3 juni 2008 op 14:55

Ik ben blij met de nuanceringen. Ik haak bij deze graag nog even verder in op Dees’ woorden. Wat maakt een blog minder aantrekkelijk dan een eigen site: Dat elk blog als zodanig, bij voorbaat, doordat er vooral bagger het net opgeslingerd wordt over diezelfde kam wordt gescheerd? Inderdaad. Zodat ook de goede blogs ten onrechte lijden onder die betekeniserosie? Dat klopt. Maar ik blijf erbij: dat doen we zelf. Dat zijn toch dus die vooroordelen waar ik het over heb. Het is niet moeilijk flutblogs te vermijden: gewoon niet lezen.

Aan de andere kant heb je wellicht gelijk Dees en doe ik mezelf daardoor dus te kort, omdat die negatieve kijk op blogs niet te vermijden is. Maar het bouwen van een eigen site ligt helaas niet in mijn vermogen, noch qua eigen technische kundigheid, noch qua financieen, als ik het zou moeten laten doen.

Over Hyves, tja dat klopt natuurlijk, die race om zoveel mogelijk vrienden. Dat staat mij ook tegen. Maar ook Hyves zou je vooral kunnen gebruiken om gelijkgestemde zielen te ontmoeten, er is bijvoorbeeld een hyve met “artistieke chaoten” die elkaar attent maakt op projekten en evenementen en zelf probeert dingen op te zetten. Op die manier kan het toch nut hebben.

En ja, wat van Lidt zegt klopt natuurlijk, en jij weet er dus ook alles van Dees, die onderlinge oorlogen zijn vreselijk, en het geslijm, allemaal waar. Maar voor mij is het grote voordeel van het hebben van een blog: de vrijheid die ik heb om fouten achteraf te kunnen herstellen, hetzij herfraseringen aan te brengen en de mogelijkheid om te kunnen wissen. Dat mis ik op deze site. Te vaak gebeurt het me dat ik een foutje over het hoofd zie, dat ik niet meer kan repareren. Heel erg vervelend.

In ieder geval, ik vind dit een leuke discussie, ik hoop meneer van Lidt dat u zich niet stoort aan het gebruik van uw reactieruimte :oeps:

KawaSutra · 3 juni 2008 op 18:41

What’s in a blog?

Kees Schilder · 4 juni 2008 op 12:11

Wat een onzin allemaal.Ik bedoel;je hoeft er niet aan mee te doen.En dan daarbij.Je hoeft toch ook geen profvoetballer te zijn om toch als amateur te kunnen voetballen? Laat mensen lekker doen wat ze zelf willen zonder al dat gezeik omdat je denkt dat je zelf zo’n grote meneer bent.

vanlidt · 4 juni 2008 op 20:46

dat ben ik ook.

Kees Schilder · 5 juni 2008 op 08:59

Kijk aan; dan begrijp ik het beter

Geef een reactie

Avatar plaatshouder