Net verhuisd, sta ik momenteel in de wacht voor aansluiting van tv en breedband op de kabel. Zo’n beeldloze periode gaat altijd gepaard met de vraag of ik de tv blijvend de deur uitdoe teneinde mij te onttrekken aan de beschavingsverziekende manipulatie van de werkelijkheid en de mate waarin we geregeerd worden door de media, maar het is al te laat. De huisbaas had er nog een staan en daar lig ik weer. Een goed excuus is dat je er zonder tv toch niet aan ontsnapt en hier in Ierland al helemaal niet. Of je moet geen kranten lezen.

Ierse kranten zijn als Britse: [i]de Telegraaf[/i] is er heilig bij. De snelste manier om celebrity te worden is een misdaad plegen. Je hoeft nog maar ergens van verdacht te worden of je staat met naam, toenaam en foto in de krant en je hele familie erbij. Een man uit Ballymun die voor de rechter verschijnt omdat hij zijn vrouw zou hebben vermoord, staat wekenlang op de voorpagina van de Dublin-editie van de [i]Metro[/i] en de [i]Irish Independent[/i]. Met de uitspraak nog ver in het verschiet roept iedereen al: Guilty as hell. De media fungeren als een schaduw-jury.

Hoe hartverscheurender, hoe beter. Afgelopen maand werd een Ierse jongen met een borderline-stoornis tijdens een verblijf bij zijn zus in de VS door een politieagent doodgeschoten. De [i]Irish Independent[/i] schetst het beeld van een deerniswekkend, onschuldig moederskind dat door een dikke bruut van een politieagent onnodig werd afgemaakt. Voor alle zekerheid wordt ook nog breed uitgemeten dat die politieagent een zedenfeitenpleger is, alsof dat er ook maar iets mee te maken heeft. Inmiddels blijkt dat er wel eens sprake zou kunnen geweest zijn van noodweer. Voor een compleet plaatje had ik de [i]Irish Times[/i] erbij gehaald, een [i]Volkskrant[/i]-achtig orgaan, waarin we overigens evengoed kunnen zien, hoe die kinderlokker van een agent eruitziet.

En zo gebruik ik de media als waarheidsvinder. Wat is in het informatietijdperk nog waarheid? Kun je ook overgeïnformeerd raken? Volgens mij zijn we het allemaal al.

Volgende verhaal: drie dodelijke afrekeningen in het drugsmilieu in 1 weekend of hoe veilig is het (volgens de statistieken) veiligste land van Europa? De Ieren geloven daar zelf helemaal niet in, en er wordt hier inderdaad nogal wat afgerekend, daar lusten de honden geen brood van. Maar wie maakt hier de statistieken? In Rotterdam is het toch minstens zo erg: schietpartijen, elkaar overhoop stekende jongeren. In Holland leek het echter verder van mij af te staan. Hier heb ik de indruk dat alles om de hoek gebeurt. Het is dan wel zo dat we hier maar met z’n 4,5 miljoenen zijn, de media doen er alles aan om de consument op de kast te jagen.

Een spectaculaire afrekening vond niet zo lang geleden plaats in Finglas. Een 27-jarige man werd in het gat van zijn eigen voordeur doodgeschoten. Volgens de [i]Irish Independent[/i] betrof het een vergissing van de onderwereld. Niet dat het slachtoffer een lieverdje was: bekend bij de politie als een bloedlinke psycho die je maar beter kon mijden als hij wat ophad. Onlangs had hij nog een agent met een machete bedreigd. Zijn broer pleegde zelfmoord en zijn ouders hadden het loodje ook al gelegd. Alcohol, drugs, geweld, de hele mikmak. Bij wat er van de familie nog over was, werden onlangs vijf pitbulls in beslag genomen.

De rest van het artikel gaat over hoe geschokt de buurt toch wel is. Ik sla de pagina om en denk: opgeruimd staat netjes. En u?


8 reacties

SIMBA · 1 augustus 2008 op 08:58

De media heeft inderdaad veel invloed en niet alleen in Ierland. Goed stuk met een goedgekozen titel!

arta · 1 augustus 2008 op 20:49

Hele rake column, Van Lidt.
Helemaal mee eens. Zelf ben ik jaren geleden gestopt met de krantlezen en journaal kijken. Ik volg het via teletekst nu. Zonder plaatjes, zonder enge filmpjes. Droog en kort: Beter!:-)

Dees · 1 augustus 2008 op 21:16

Wat een heerlijke rechtsstreekse manier van schrijven heb je hier, zo heb ik je volgens mij niet vaak gelezen, althans, niet in een hele column. Maar het past je wel. Heb het graag gelezen!

WritersBlocq · 1 augustus 2008 op 22:34

Zo dan! Ik vind dit je beste ooit, echt supergoed geschreven en helemaal waar. Of… ben ik nu overgeïnformeerd 😎 😀

Prlwytskovsky · 2 augustus 2008 op 11:28

Maar ja, welke waarheid is dan waar? Die van de media? Van de rechtstaat, van de regeringsleiders of spreekt God voor mijn part de waarheid?
Een individualist als ik zou hieruit geen keuze kunnen maken.

Goed verhaal vanlidt, met een goed leestempo.

KingArthur · 2 augustus 2008 op 16:35

Met interesse gelezen. Balans en nuance lijken inderdaad steeds verder verloren te gaan in het geschreeuw om aandacht.

weathergir · 4 augustus 2008 op 20:57

Goed verhaaaaal, vl! :wave:

Mup · 28 augustus 2008 op 15:16

U ook.

Heb hier na de verhuizing toch met smart op de aansluitingen zitten wachten, ondanks gemopper op de bagger die er te zien valt, en zap er op los,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder