Hou maar op met lezen want ik ben in een gaskamerstemming, dat wil je niet weten. Tien minuten verderop zit in Main Street een Roma-vrouw met een kind van nog geen 4 te bedelen. Ze laat godverdomme dat kind het geldbekertje vasthouden. Ze heeft van mij de politie op haar hoofddoek gestuurd gekregen: This is child abuse and I want to see it taken care of. Oosteuropeaantjes van nog geen tien bedelen en zakkenrollen in O’Connell Street. Moeders en oma’s met ingezwachtelde baby of een peuter zitten op stoepen, portalen en Liffey-bruggen. Shoppend Dublin loopt er voorbij en kijkt er niet naar. Zo af en toe worden ze door het gezag uitgedreven en afgevlogen; en een maand later zijn ze terug met verse babies.

Verrot schoppen wil ik ze; sterilisatieklinieken stichten. Nooit zagen deze vampiers hun arme bloedjes van kinderen terug als het aan mij lag. Ouders die het vliegtuig nemen om met hun kinderen te gaan zitten bedelen: het prikkeldraad kan me niet hoog genoeg. Sarkozy zegt dat het Ierse nee tegen Lissabon een uitbreiding van de EU tegenhoudt. Ja als dat zou kunnen…

De EU is als het songfestival: het wordt veel te groot en nou vindt Ierland er geen donder meer aan. Dat ze dankzij de EU lekker aan het shoppen konden, vonden ze wel leuk. De nadelen zitten ze niet zo op te wachten en hoe zou je zelf zijn? Het zit hier inmiddels vol met Europeanen uit nieuwe lidstaten o wat werken ze hard maar ze brengen van alles mee. Bedelende kinderen, daar moest je tot onlangs nog voor naar Gdansk.

Bedelen is legaal in Ierland; zouden ze het geroken hebben? De Roma brengen de Ierse bijstandsmoeders op ideeën en die staan hun vrouwtje als het om onbeschofte inhaligheid gaat: do you have a fiver for me and my baby? Wegwezen sloerie. Verkoop die buggy maar.

Om geld vragen, daar hebben Ieren verstand van. In diezelfde Main Street van daarnet staan twee scholieren iets wat je kunt opspelden te verkopen voor autistische of astmatische kinderen of iets anders waar geen Iers belastinggeld naartoe gaat. Bij Dunnes Stores staan padvinders, sportverenigingen, doven met een hesje aan en een spaaremmertje naast zich je boodschappen in te pakken. Zo raak je van je eurocentstukken af, want die hebben ze hier ook nog. Belastinggeld is hier iets, waarmee de ex-premier op de paarden wedt. Het kan niet anders of de Roma voelen zich als een vis in het water.

Goebbels, Göring, Wilders, ga je gang maar. Ik ben nog lang niet klaar. Wat komt er nog meer uit het Oosten behalve Roma? Boerenkinkels met dollartekens in de ogen, criminelen, huurjongens, wapentuig en kwekerij-eigenaars. En wat daar achterblijft, gooit met stokken en stenen naar homo’s; bijgevolg discrimineer ik vandaag tot ik erbij neerval. En doe er maar eens wat aan.

Europa wordt te snel te groot en daar zal dat Ierse nee echt niks aan veranderen. Het zal met deze nee zo gaan als met Franse en Nederlandse neeën: over twee jaar ligt er hetzelfde verdrag en dan vragen ze de Ieren nergens meer naar. Europa neemt een loopje met de mening van de meerderheid en voordat er nog een democratisch recht sneuvelt, zal ik zeggen wat ik ervan vind.

Voor het geval dat Lissabon onverhoopt alsnog in de shredder belandt, neem ik alvast een voortouw op de volgende versie met een zwik marshallhulp voor Oost-Europa, remigratiefaciliteiten om al die economische bloei op te vangen en een nieuw IJzeren Gordijn zolang als het nodig is.

En niet meer naar Ierland komen als je geen Engels kan.

Categorieën: VC-Vanlidt

4 reacties

SIMBA · 1 juli 2008 op 08:20

De gaskamerstemming heb je prima vastgehouden het hele stukje, fijn dat je eerst even waarschuwde!
😀

Dees · 1 juli 2008 op 14:46

Ik vind de eerste helft van je stuk sterk, de tweede helft rammelender.

Overigens als je het aan G&G zou overlaten, zou je toch nog tussen de Roma zitten… Weliswaar niet op straat, maar toch.

pally · 1 juli 2008 op 22:07

Jij was duidelijk boos, vanLidt, maar mij kreeg je niet mee. Misschien had ik een te goede bui of kwamen je argumenten niet goed over.Ik weet het niet.

groet van Pally

Troy · 2 juli 2008 op 12:56

Een ding is zeker: je columns zijn nooit en te nimmer saai en je hanteert een unieke stijl die moeilijk te evenaren is. Ik blijf het knap vinden hoe je talloze weggetjes inslaat en daarbij altijd die rode draad weet te behouden.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder