Het razend populaire braadstomen blijkt niet alleen in de keuken, maar ook op allerlei andere plekken in onze samenleving tot onverwachte problemen te leiden. Het begon zo onschuldig. Marketingdeskundigen bij de firma’s Danone, Unilever en Maggi vonden dat het hoog tijd werd, een nieuwe culinaire trend te lanceren. De rieten mandjes van Indokok Lonny met kant-en-klare quasi-balinese gerechten bleken niet gezegend met een oneindige levensduur, het steengrillen werd nagenoeg uitsluitend nog bedreven door onbeduidende kantoorbediendes en winkelmeisjes en het fonduestel stond in de meeste Nederlandse huishoudens ongebruikt op zolder. Dus werd het braadstomen met tergend vrolijke reclamespotjes als nieuwe hippe kookmethode voor culinaire brekebeentjes-met-pretenties gelanceerd. Maar de gevolgen zijn dus niet onaanzienlijk.
De Nederlandse Bond van Sauna-ondernemingen schreef in een brandbrief dat in diverse saunasalons uiterst vervelende misverstanden waren ontstaan. Gasten die niet goed bekend waren met de etiquette in de branche verschenen ten tonele met barbecues, aanmaakblokjes en zakken houtskool, om in het Turkse stoombad hun meegebrachte etenswaren te bereiden. In een Hammam te Heerlen informeerde een argeloze bezoekster naar de verkrijgbaarheid van gebraadstoomde varkenshaasjes. In een sauna te Haasteren kwam het tot een handgemeen, toen een platschedelige bezoeker aan een van zijn medegasten had gevraagd of diens kippenborst hier ook met stoom werd gaargebraden.
Eveneens rumoer in kledingstomerij “In Den Schone Jas” op het dorpsplein van Weert. Daar verscheen een stel uitgelaten boerenzoons met een biefstuk en het verzoek of ze die in de zaak konden laten stomen. De uitbater kon dat niet waarderen en ontplofte toen deze man, tevens trotse bezitter van een plezierjacht, werd toegezongen met het bekende sinterklaaslied ‘Zie ginds komt de stoomboot’.
Ook de museumwereld was in rep en roer. De Museum Stoomtram Maatschappij te Emmen kon niet langer meer beschikken over rijvaardige locomotieven. Het Stoomwezen had geen tijd meer om de ketels van de historische trekkrachten te keuren. Men had de handen vol aan het testen van de drukvastheid van de plastic omhulsels, waarin diverse vleesproducten thans massaal worden bereid. De minister van Economische Zaken had hiertoe opdracht gegeven, nadat meerdere ovens ernstig beschadigd waren geraakt door ontploffende plastic zakken.
Tot woede van menig huishouden, besloot de Koninklijke Nederlandse Aardgas Leverancier (KNAL) het vastrecht op de energienota’s met enkele euro’s per maand te verhogen. Het toenemende gebruik van gasovens in de Nederlandse keukens leidde tot een forse stijging van de kosten van het beheer van het gasleidingennet in ons land.
Bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel ontstond grote verwarring. Van hogerhand werd een verbod op het zomaar meegeven van plastic tasjes uitgevaardigd. Overijverige caissières trachtten bij klanten de zojuist afgerekende braadstoommaaltijden te vernielen, met de mededeling “we mogen geen plastic zakken meer meegeven”, hetgeen leidde tot stapels klachten van woedende klanten. De Consumentenbond opende een braadstoomklachtenlijn en Milieudefensie bekladde het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo wegens de overbelasting die het zinloos verwarmen van lucht betekende voor het milieu. Een woordvoerder verklaarde dat volgens Milieudefensie het braadstomen onmogelijk klimaatneutraal zou kunnen geschieden.
Het Platform Lokale Openbaar Vervoerondernemers (PLOV) adviseerde de aangesloten busbedrijven het vervoer van winkelend publiek dat in het bezit was van braadstoomgerechten wegens explosiegevaar te weigeren. De drukverschillen in de bussen, die worden veroorzaakt door het automatisch open- en dichtgaan van de deuren, werden als een aanzienlijke risicofactor beschouwd.
De Amsterdamse restaurantcriticus Johannes van Dam hing definitief zijn Laguiolemes aan de wilgen, nadat hij nietsvermoedend in een brasserie in de Amsterdamse Kinkerbuurt een onder druk staande braadstoomzak had lekgeprikt. Met de mededeling dat hij “geen zin meer had in die moderne troep die was bedacht door lamlullen die nog geen teen knoflook van een langoustine konden onderscheiden” had hij het etablissement stampvoetend verlaten. Hoewel, stampvoetend… Gezien de door de rondvliegende ingrediënten verwoeste kleding van het culinair geweten van het Parool was de mededeling dat Van Dam was afgedropen misschien gepaster geweest.
En ook in Den Haag staat het braadstomen inmiddels op de politieke agenda. Marianne Thieme van de Dierenpartij informeerde bij de minister naar diens visie op het welzijn van dieren die uiteindelijk in de braadstoomzakken terechtkwamen, en naar diens mening over het ontbreken van vegetarische braadstoomgerechten. De minister, echter, deed de ophef af als zijnde gebakken lucht.
5 reacties
SIMBA · 16 januari 2011 op 12:10
😆
arta · 16 januari 2011 op 13:01
Erg leuk geschreven, L!
😀
sylvia1 · 16 januari 2011 op 18:13
Het braadstomen is nog niet in onze keuken doorgedrongen, maar ben nu een gewaarschuwd mens 😉
DreamOn · 17 januari 2011 op 17:55
Geweldig, waar haal je het vandaan? 😆
Mien · 17 januari 2011 op 23:51
Van dit soort columns mag je er meer bakken.
Helemaal goed.
Mien :duimop: