Arme Beatrix! Bijna zomervakantie, en het ging allemaal zo goed. De geopereerde knie doet het heel behoorlijk, zusje Irene staat niet de hele tijd tegen bomen te lullen, zusje Christina heeft al een poosje geen Kerst-cd opgenomen en zwager Pieter houdt sinds ‘ie is omgekocht met een bijzonder hoogleraarschap braaf zijn kop. De koffers gepakt, de werkster voor de komende tijd afgezegd, de vakantie kan beginnen… Helaas. Telefoon. Jan Peter. Gevallen. Nu had Majesteit bulderend van de lach op tv gezien hoe onze premier van een skate-board afflikkerde, maar dit telefoontje was veel erger… Jan Peter was toch al een zeer onwelkome gast op het paleis. Het wekelijkse overleg met hem stond in de agenda aangeduid met ‘corvee’. Het valt ook niet mee, om iedere week een serieus gesprek te voeren met een murmelende idioot. Ach ja, Jan Peter. Zijn eerste kabinet was geen lang leven beschoren. Hij had in dat kabinet een paar contactgestoorde idioten opgenomen, die er zowaar nog slechter aan toe waren dan Jan Peter zelf. Een would-be wetenschapper die een belletje meenam om lawaai te maken als de vergadering niet de gewenste richting opging, en een patjepeeër die met een platenlabel zijn fortuin had vergaard, en daarom dacht dat ‘ie een Fortuynist was. Meneer Belletje ontsloeg op zijn eerste werkdag de directeur van zijn ministerie, meneer Plaatje ontsloeg zijn chauffeur omdat die per ongeluk een keer jij had gezegd, in plaats van u. Ja, goede mensen om zich heen verzamelen, dat kon Jan Peter als de beste. Maar zijn tweede kabinet was amper een verbetering.

Balkenende, onze bespottelijkste regeringsleider ooit. Wat een drama. In zijn nieuwe regering was het al snel oorlog tussen het grote ego van de onderwijsminister en de grote bek van haar staatssecretaris. Een onderwijsminister die ‘intelligent design’ tot hoeksteen van het onderwijsprogramma wilde maken is natuurlijk sowieso een giller. Een wereldvreemde wielrijder als justitiebewindsman. Zelden lieten politie en parket zulke steken vallen. En een minister van Binnenlandse Zaken die nooit echt goed in staat was, zijn tanden te laten zien… Jan Peter kwam overigens een paar stemmen tekort om een meerderheidskabinet te vormen. D66 zou eerst niet meedoen. Die club-zonder-ruggengraat werd dus gepaaid met mooie ministersposten en fraaie beloften. Dus D66 ging om. Volkomen terecht wordt die club sindsdien hardnekkig aangeduid met ‘De Hoer Van Den Haag’. Maar het absolute dieptepunt was natuurlijk de aanstelling van Rita Verdonk, staatssecretaris van Deportatie. O, pardon: staatssecretaris? Dat was haar te min. Minister dus. Maar zonder een eigen ministerie. Wat een achterlijk, ijdel wijf! Trouwens, hoe heet een minister zonder ministerie? Juist: staatssecretaris. Maar dat heeft niemand ooit tegen Rita durven zeggen. Uiteindelijk kwam haar megalomaan gedrag haar duur te staan. Na een reeks van blunders vond ze het nodig om na een televisieprogramma Ayaan Hirshi Ali haar Nederlanderschap te ontzeggen. Dat kwam goed uit: Rita was verwikkeld in de strijd om de leiderschap van haar partij, dus een beetje spierballenbeleid stond wel goed. Jammer voor Rita dat haar besluit onterecht was. Ze haalde bakzeil en besliste nadat de Tweede kamer een onderzoek had geëist dat Ayaan toch Nederlandse was. Maar daar kwam de fatale fout: Ayaan moest wel eerst een heel kruiperig briefje ondertekenen: het was allemaal niet Rita’s schuld. En dat kwam uit.

Jan Peter stond erbij en keek ernaar. Een totaal gebrek aan leiderschap werd nu écht overduidelijk. Niemand luisterde in het kabinet nog naar onze Harry Potter. De Kamer luisterde wel. In ieder geval wel toen Jan Peter daar liet weten dat er een brief moest komen waar de minister mee kon leven. We zullen nooit weten of Jan Peter écht zo stom was, of dat het een welgemikte dolksteek in de rug van Rita was. Maar volkomen terecht trok D66 de steun aan het kabinet in.

Maar nu pas is het ware gebrek aan fatsoen bij Jan Peter aan de oppervlakte gekomen. Want wat is gebruikelijk als een kabinet valt? Verkiezingen. Als de gesmeerde bliksem. En tot de komst van een nieuw kabinet passen de huidige ministers op de winkel. Meer niet. Een demissionair kabinet heet dat. Maar Jan Peter denkt er anders over. Hij wil nog even op volle kracht doorregeren: de sociale zekerheid is nog niet genoeg uitgehold, de inkomensverschillen zijn nog niet groot genoeg! Dus moeten er nog wat maatregelen worden doorgedrukt.

Het gaat hem nog lukken ook, zo te zien. Billenknijper Ruud is aangezocht om de zaken te regelen. Het minderheidskabinet zal steeds bij de Kamer te rade gaan om voorstellen binnen te halen. Als het moet zal Jan Peter de hulp inroepen van de aanhangers van Wijlen De Kale Pederast Fortuyn, en anders van D66, de club die hem zopas nog liet struikelen. Gedoogsteun heet dat. Was niet een van de motto’s van ons roemloos ten onder gegane kabinet dat het maar eens afgelopen moest zijn met dat gedogen? En was fatsoen niet iets wat je moest doen? Nee, allemaal verleden tijd. Het nieuwe motto luidt “Schijt aan Dronken Naatje.”

Gedoogsteun bij clubs als D66 en LPF. Daarmee wordt Jan Peter ‘De Hoerenloper Van Den Haag’. “Wij mogen mensen niet op hun uiterlijk beoordelen, maar een hoerenloper: zo ziet Jan Peter er ook wel een beetje uit,” peinste Beatrix…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

8 reacties

Prlwytskovsky · 4 juli 2006 op 20:19

Ach Driek, die man doet toch ook gewoon zijn werk? 😛 😀 😀

WritersBlocq · 4 juli 2006 op 22:13

Vraagt laatst een buitenlander aan mij:
“Klopt het dat jullie kabinet is gevallen omdat iemand gelogen had dat ie gelogen had en daarvoor iemand naar huis werd gestuurd door de kleinste regeringspartij :-?”
“… ja…”
Is dat zeteltje niets voor jou Drieko?

DriekOplopers · 4 juli 2006 op 23:44

@WB: Welk zeteltje?

Dat vrijgekomen zeteltje bij de LPF? Over mijn lijk.

Zeteltje in het rampkabinet? Over mijn lijk.

Nee hoor. Ik lever mijn bijdrage aan een beter Nederland liever vanuit het maatschappelijk middenveld. Vandaag een onderzoek van Prins Pieter voor elkaar geblaft 😀

Driek

KawaSutra · 5 juli 2006 op 01:44

peinzen, peinsde, gepeinsd……DriekO! 😕

Doorregeren….zelfs Woutertje Bos heeft er mee ingestemd samen met een meerderheid van de kamer. Dus zo gek is JP nou ook weer niet. 😀
In feite komt het gewoon neer op een demissionair kabinet. Kan ieder zonder tijdsdruk weer een fantastische verkiezingscampagne op poten zetten.
De sprookjes zullen weer niet van de lucht zijn, linksom of rechtsom. Dan gaan we dus uiteindelijk weer recht door het midden……Rita?

Mosje · 5 juli 2006 op 08:20

Balkenende, wie is dat ook alweer?
😉

wendy77 · 5 juli 2006 op 14:17

Als de koningin het zegt, is het goed Driek 😉 (zie PB)

DreamOn · 5 juli 2006 op 19:56

Als ik koningin Beatrix was, dan zou ik de tijd nú rijp vinden, dat mijn lieve oudste zoon maar eens aan de bak moet.
“Sorry jongen, maar het is jouw beurt! Doe wat je goeddunkt, je weet veel van water, dus voor mijn part zet je de brandslang op het kabinet. Komt sommige kapsels misschien ook ten goede….”
💡 💡 💡

Chantal · 5 juli 2006 op 23:16

Goede column weer Driek!:-)

Enne Wen.. [quote](zie PB)[/quote] dat kan dus niet he! Dat is als fluisteren in gezelschap!! 😛

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder