Even met het ministerie van Binnenlandse Zaken gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Mevrouw Ter Horst in de buurt?” Ze was er niet. Reces. Waarschijnlijk zat ze gewoon thuis in de tuin, met een paar goede flessen wijn onder handbereik. Jammer. Want voor het eerst in deze serie columns was ik van plan, iemand op te bellen zonder diegene te beledigen. Dat hebt u te danken aan trouwe lezeres Jeanne van Hoogeveen. Thuis zeg ik meestal “mam” tegen haar. Ze gaf aan dat ze het inhoudelijk bijna altijd met mij eens is, maar dat ze het zo jammer vindt, dat de betrokkenen door mij altijd zo ongenadig worden uitgescholden. En ach, ik ben ook de kwaadste niet. Bovendien is het veel te heet om te schelden!

Wát een mazzel voor Guusje. Want ook de Nederlandse politie ressorteert onder haar verantwoordelijkheid. En er ging heel wat mis deze week, in politieland. Zoals die politieman die in Didam een steen door de autoruit van een kennis smeet. Verschilletje van mening. Maar deze agent beledigen? Ikke niet. Of die vrouwelijke brigadier in Zuid-Holland Midden, die uit het korps is getrapt omdat ze haar echtgenoot had geholpen bij zijn belastingfraude, door zelfs allerlei belastende verklaringen af te leggen? Die wordt vandaag niet beledigd. Nee, ik ben sterk. Ik heb dat niet nodig, dat gescheld. Beledigen? Niet mijn ding. Dat laat ik aan anderen over. Zoals aan de politievakbond. Die vindt dat de politie als eerste moet worden ingeënt tegen de Mexicaanse Varkensgriep. Kijk, dát is nog eens een vileine belediging: brave burgers géén griepprik, maar vernielende en frauderende agenten wél… Daar kan ik toch niet tegenop met mijn grote bek?

Of neem nou zo’n Roel Driesvink. Een belediging voor iedere man. “Waar Dries is, is het geen crisis.” Heeft ‘ie helemaal zelf bedacht. Hoe enorm moet je de kluts kwijt zijn, als je jezelf uitroept tot meest begeerde vrijgezel van Nederland? Dat is toch een regelrechte belediging aan het adres van alle vrouwen? Ik vind het een schandaal, dat vrouwelijk Nederland zo’n apert slechte smaak in de schoenen wordt geschoven! Kan ik wéér niet tegenop met mijn grote bek. En ja, ik heb iets tegen volkszangers. “Waar een type als Dries is, is een culturele crisis.” Heb ík helemaal zelf bedacht. Belediging? Nee, cultuurvisie. Maar er is goed nieuws. Ik heb begrepen dat Driesvinks collega’s Gerard Joling, Jantje Smit en Frans Bauer ons land gaan verlaten. Want het Nederlandse Faunafonds heeft geconstateerd dat de vogelverschrikkers uit ons land verdwijnen. Mooi.

Ook uit ons land verdwenen, maar helaas slechts tijdelijk, is onze kroonprinselijke familie. Die hoef ik ook al niet te beledigen. Nee, die maken zichzelf wel belachelijk. Een beetje Associated Press voor de rechter slepen omdat die in Argentinië op respectvolle afstand en op openbaar terrein een paar vakantiekiekjes van de skiënde Oranjetjes hadden gemaakt. Prins Willem-Alexander vindt dat de pers maar genoegen moet nemen met een paar lullige fotootjes op een Wassenaars strand. Vind ik niet. We betalen met z’n allen miljoenen euro’s per jaar aan onze Koninklijke Familie, dus ze zijn gewoon openbaar bezit. Gluurders in bosjes of op privé-terrein wijs ik af, maar gewoon in openbaar gebied een paar vakantieplaatjes maken van ons toekomstige vorstenpaar? Niets mis mee. En het is zó enorm makkelijk om de Oranjetjes te beledigen. Maar ik doe het niet. Ik houd stand. Wist u trouwens, dat onze Kroonprins nog in Leiden heeft gestudeerd? Nu, jaren later, lukt het Leidse studenten wél om het Europees Kampioenschap debatteren te winnen. Kijk, ík hoef prins Willem-Alexander niet te beledigen: de bewijzen liggen op tafel!

Bewijzen. Sommige dingen vallen helemaal niet te bewijzen. Die zijn een kwestie van geloven. Zoals de gebeurtenissen die in de Bijbel worden beschreven. Zoals dat Jezus over water liep. Terwijl het dooide! De Evangelische Omroep had een aantal cabaretiers uitgenodigd om hun visie op het leven van Christus te geven. Om programma’s te maken onder de pakkende titel “Loopt een man over het water…” Vond ik een heel goede actie. Ga maar in debat met mensen die twijfelen. Discussieer maar met andersdenkenden. Maar nee hoor. Op de Veluwe vertoonde het ledental van de EO een lichte daling, en met één pennenstreek verdween het programma-idee weer in de prullenbak. De maker van het programma werd niet eens ingelicht: eerst werd het Reformatorisch Dagblad gebeld. Een omroep die zó te werk gaat, moet ík die nog beledigen? Nergens voor nodig! Geen ruggengraat, en de krant eerst bellen voordat je je personeel inlicht… Die zaak stinkt.

Weet u wat ook stinkt? Een wietplantage. Niet te harden. Dus ook de buren van de keeper van ADO-DenHaag zaten in de stank. Zijn wietplantage werd opgerold, en de keeper staat niet op doel, maar zit in de bak. ADO heeft in een reactie laten weten dat de keeper voorlopig geen deel van de selectie uitmaakt. Want dat is niet goed voor het imago van de club. Moet ík ADO en zijn spelers nu gaan zitten beledigen? Nergens voor nodig. Een club die zijn spelers zo beroerd betaalt dat ze met een wietplantage nog wat bij moeten beunen zet zichzelf wel voor schut…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

Prlwytskovsky · 9 augustus 2009 op 10:40

[quote]met een paar goede flessen wijn onder handbereik[/quote]
Een stille zuiperd? Guusje toch …

Maar Driek, Jeanne heeft jou helemaal in de hand, lees ik. Compliment voor haar. :wave:

DreamOn · 9 augustus 2009 op 12:39

Wat schoonmoeders al niet kunnen bereiken… 😉

Toch heb je met deze column maar eens weer bewezen dat je een geweldige schrijver bent. Ook zonder scheldpartijen weet je precies de vinger op de zere plek te leggen en is de boodschap meer dan duidelijk.

Ik vind het een topprestatie! :kus:

Mien · 10 augustus 2009 op 10:41

Nu snap ik waarom die keeper zijn doel zo lang schoonhield tegen VVV. Het grensweed gaf hem vleugels.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder