Er zijn heel wat mensen, in en buiten Nederland, die te kampen hebben met een zwaar gemoed. Ze lachen te weinig. Die stakkers krijgen van de dokter meestal een paar kilo Prozac voorgeschreven: dat klaart het gemoed, en de patiënt lacht weer wat af. Maar er bestaat een veel goedkopere therapie. Kijk eens een zondagje naar het programma van Harry Mens! Een wonderlijke uitstalling van kneusjes wordt op zondagochtend via kwaliteitszender RTL7 aan het volk gepresenteerd. Afgeserveerde politici van rechtse snit, een mentaal getormenteerde oud-societyjournalist met rabiate rechtse praatjes, en vooral een hoop “financiële deskundigen” die gewoon betalen voor de zendtijd. Het ziet eruit als informatie, maar het is gewoon reclame. Een van die “deskundigen” is onlangs lelijk tegen de lamp gelopen.

Een zekere Geert Schaaij vertelde dit voorjaar in het programma van Harry dat het een goed idee was, om aandelen in de beddenfirma DiCo te kopen. Maar later kwam uit dat zijn bedrijf in de voorgaande week zeer actief met DiCo bezig was geweest. Want Schaaij is directielid bij de vermogensbeheerder International Assets, die in de week voor de uitzending had ingetekend op een onderhandse plaatsing van aandelen Dico. De koersstijging die de promotie in het TV-programma teweeg bracht, leverde Schaaij een flinke bom duiten op. Dat heet marktmanipulatie. De beleggingswebsite Inveztor.nl ontdekte het gesjoemel en trok aan de bel.

De Autoriteit Financiële Markten, AFM, heeft aangifte gedaan tegen Schaaij. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of er spraken is van marktmanipulatie of handel met voorkennis. Onderzoek? Hoezo onderzoek? Als je intekent op een onderhandse plaatsing terwijl je weet dat er over een paar dagen flink reclame wordt gemaakt voor het aandeel (notabene door jezelf), tja, dan is het voorkennis, dacht ik zo. En van marktmanipulatie. En Harry? Die noemde de AFM van Arthur Doctors van Leeuwen al een keer een stelletje grapjassen. Toevallig gebeurde dat wel toen de AFM een poosje geleden een onderzoek tegen vastgoedfraude door Harry had ingesteld… Ik bedoel maar.

Maar ach, tegen het programma Business Class van vastgoedoplichter Harry Mens had ik nooit zoveel bezwaar. Ik vermaakte me wel met het aanschouwen van een collectie pathetische ijdeltuiten, met Harry voorop. Ik kon altijd wel lachen om de reclame van een timmerman die prachtige bibliotheken in elkaar schroefde met ambachtelijk gereedschap uit het jaar nul. Een echte nep-oude bibliotheek, terwijl de kijkers van het programma zelden een boek van dichtbij hebben gezien. Hij doet maar, die Harry. Maar wanneer een programma zich leent voor oplichterspraktijken, dan heb ik er ernstige bezwaren tegen. Bovendien moet het maar eens afgelopen zijn met het verhuren van reclamezendtijd die is vermomd als een informatie-item. Justitie moet dus niet alleen meneer Schaaij vervolgen, maar ook iets doen tegen RTL7 en het programma van Harry.

Harry noemde de ophef over de fraudezaak die onder zijn neus plaatsgreep “een storm in een glas water”. Maar als we dan toch een containerbegrip hanteren: ik vind Harry en zijn duistere vriendjes een stel palingen in een emmer snot!


18 reacties

Prlwytskovsky · 16 juli 2006 op 14:26

[quote]Het ziet eruit als informatie, maar het is gewoon reclame.[/quote]
Toneelspel dus, zoals zoveel dingen die de staat der Nederlanden profileerd. Toch verdenkt ik Driek van dit schrijfsel, gek he?

Mosje · 16 juli 2006 op 20:20

Ik geloof dtat ik de draad een beetje kwijt raak, en de tel ook.
Houd er nog iemand een tussenstand bij in het café. Wie al wat geschreven heeft en zo.
O ja, behalve de de draad en de tel, ben ik ook het spoor bijster.

WritersBlocq · 16 juli 2006 op 20:55

De stijl, de humor en de kennis van Eddy.

DriekOplopers · 16 juli 2006 op 20:59

[quote]De beleggingswebsite Inveztor.nl ontdekte het gesjoemel [/quote]

Iemand die veel op internet rondneust? Dees?

Driek Rondlopers

Troy · 16 juli 2006 op 21:00

Ik vind de introductie een beetje vergezocht. Verder denk ik dat deze column van Driek is 😕

Mup · 16 juli 2006 op 23:51

Archangel, die zijn vocabulaire vergemakkelijkt heeft?

Groet Mup.

melady · 17 juli 2006 op 00:15

Dacht Eddy

melady · 17 juli 2006 op 00:25

Laat ik nou net geen RTL7 kunnen ontvangen.
(dubbel)

Trukie · 17 juli 2006 op 00:51

Ik kan hier ook geen chocola in ontdekken.
Heeft Harrie Mens dat programma nog steeds?

sally · 17 juli 2006 op 08:50

Driek of Raindog die stiekum terug is van z’n wittebroodsweken.

Perfect beschreven hoe het in elkaar steekt!

En die Schaaij(Graai), ik vindt het een wonder dat iemand die man aan kan horen.Die stem…

groet
Sally

KingArthur · 17 juli 2006 op 09:33

Ik vind de brug van mensen met een zwaar gemoed naar je betoog ook vergezocht. Zeker omdat je er ook niet meer mee terugkomt.

Zelf heb ik ook wel een hekel aan dit soort praktijken en geef je inhoudelijk ook helemaal gelijk. Nu is enkel voor mij nog de vraag wie ik gelijk geef.

Weet je wat, ik gok op Prl…Prlskovsky(?)…nu ja, Pierlewiets dus.

Ma3anne · 17 juli 2006 op 09:47

Ja, heb wel eens een stukje van dat programma gezien. Ongelooflijk hoe serieus ze zichzelf zitten te nemen en hoe ze hun best doen iemand van aanzien te lijken. Zielig zootje.

EDIT: o ja. effe nog raden wie dit geschreven heeft.
Ton Teunis.

Eddy Kielema · 17 juli 2006 op 10:04

Die Mens is idd een bijzonder zielige figuur, evenals zijn gasten. De manier waarop Mens zich wil inlikken bij zogenaamd ‘belangrijke zakenmensen’ is werkelijk mensonterend. Ik ga voor Discoverme, hoewel me nog wel bijstaat dat er ooit eerder een column over Mens is geschreven, maar ik weet niet meer door wie. Ik dacht door Driek.

Li · 17 juli 2006 op 10:15

Welk mens zit hier achter:-?

Kawasutra :dunno:
Li

KawaSutra · 17 juli 2006 op 11:40

De speciale aandacht voor de bibliotheken zet mij ook op het spoor van Eddy. Een muziekcolumn zou nu eenmaal wat al te makkelijk raden zijn.
Goeie column, ook al zet je hiermee een plaatsgenoot van mij in de zeik. 😀

Eddy Kielema · 17 juli 2006 op 20:53

Hoe harder ik ontken, hoe meer de vingers mijn richting uitwijzen… 😉 Ik vind het verhaal ook wel een beetje in de stijl van Raindog, maar ik heb begrepen dat hij het niet kan zijn.

DriekOplopers · 17 juli 2006 op 21:14

Medecolumnisten!

Toen ik deze column schreef had ik geen spelelement in gedachten. Pas bij het insturen verzon ik dat ik wel voor een vermomming kon kiezen. Het is dus gewoon een levensechte Driekoplopers. Ik was als de dood dat iedereen in één oogopslag zou doorhebben dat deze van mij afkomstig was, maar tot mijn verrassing werd er druk gespeculeerd over mogelijke scribenten, terwijl Prlwytskovsky het al meteen bij het rechte eind had. Ook Sally en Troy hadden het door. Ik ben tevreden, het Driekzijn druipt er dus toch niet al te erg vanaf. Gelukkig maar! Dankjulliewel voor jullie betrokken deelname!

Driek

Eddy Kielema · 17 juli 2006 op 21:50

Ik dacht pas in latere instantie aan jou, Driek, dus je columns zijn zeker niet voorspelbaar!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder