We leven in een opmerkelijk tijdperk. Polariteiten zijn er natuurlijk altijd al geweest en compleet veranderende normen en waarden in bepaalde tijdperken zijn heel normaal als je de geschiedenis erop naslaat. En toch heb ik het gevoel dat het nu op een extreme manier anders is. Alsof alles sneller gaat. Hypes worden in een mum van tijd tot een ware cultus en zijn even plotseling verdwenen als ze gekomen zijn. Maar vooral bij agressie onder jongeren, of zelfs al onder kinderen sta ik vaak even stil. Gezag is ouderwets en niet meer van deze tijd. De media staan er bol van. Kinderen slaan erop als volwassen gezagsdragers dingen zeggen of doen die ze niet aan staan. En als je niet uitkijkt komen ook de ouders nog even verhaal halen. Soms met grof geweld, zoals ook onlangs weer gebeurde in Helmond.

Als ik vroeger eens stiekem spiekte of kletste terwijl de meester ook aan het woord was, leverde dat een flinke berisping op. Wanneer ik mijn praatgrage mondje desondanks nog niet dicht kon houden stond ik even later op de gang. Dat was heel erg, want je kon erop wachten dat je ouders er ook van zouden horen en dan kreeg je thuis ook nog eens een flinke berisping met alle gevolgen van dien. Er waren toen ook al wel kinderen die zo enorm brutaal waren dat ze vanaf de gang, glurend door een smal raampje naast de deur, gekke bekken gingen trekken die vooral geadresseerd werden aan meester of juf. Andere kinderen verraadden de held in kwestie door besmuikt of expres hardop te gaan zitten lachen om de capriolen van de onverlaat, zodat deze zich alsnog kon gaan melden bij het hoofd van de school of de onderdirecteur.

Kwam je uiteindelijk bij de concierge terecht, dan kon je je lol op. Dan liep je terwijl je je bekeken wist door zo’n twintig andere tieners op het schoolplein rond met een prikker om alle papiertjes en de door de herfst afgeworpen boomblaadjes in de afvalbak te krijgen. Dat was pas erg! Gênant gewoon.

Ik had nog niet zo lang geleden voor mezelf de conclusie getrokken dat de ouders van een onhandelbare of agressieve tiener geen idee hadden wat hun koter uitspookt. Die conclusie blijkt niet altijd juist te zijn. Zo kwam ik een tijdje geleden een paar kinderen tegen op de fiets die papiertjes en lege blikjes op straat gooiden, terwijl ze zojuist een afvalbak waren gepasseerd. Toen ik ze vertelde dat er speciaal een afvalbak was geplaatst en vroeg of ze thuis ook gewend waren om hun rotzooi gewoon op de grond te gooien, werd ik achterop gereden door de vader van de jongens. Hij kwalificeerde mij als een ‘stomme trut’ en ‘ik moest me met mijn eigen zaken bemoeien.’ Op zo’n moment voel ik me een buitenaards wezen die in de verkeerde tijd op een verkeerde planeet beland is.

Met heimwee denk ik op zo’n moment terug aan de tijd dat ik aan een klein tafeltje honderd strafregels zat te schrijven. ‘Ik mag niet praten tijdens de les. Ik mag niet praten tijdens de les. Ik mag niet praten etc.’ Aan dat tafeltje zat ik me al schrijvend heel schuldig te voelen dat ik iets had gedaan wat een ander had gestoord. Nota bene een volwassene!

Ik kan me er geen voorstelling bij maken wat er was gebeurd als ik in die tijd een wapen had getrokken en de ‘leraar’ in kwestie had bedreigd of iets verschrikkelijks had aangedaan. Dan had ik dit stukje vast vanuit de nor zitten schrijven. En ik weet wel zeker dat mijn vader nooit naar de leraar op school zou zijn gegaan vanuit een gevoel van wraakzucht. Nog los van de vraag of hij me überhaupt ooit nog zou vereren met een bezoekje terwijl ik achter zo’n ijzeren venster zou verblijven.

Het zal wel ‘ouderwetse’ nostalgie zijn, maar een stukje respect voor andere mensen en voor de natuur mag van mij morgen weer terugkomen in het rugzakje van de huidige generatie. De goeden niet te na gesproken natuurlijk. Een goed voorbeeld doet vast nog steeds goed volgen. Misschien moeten we daarom morgen en masse met papierprikkers de straat op, terwijl we strafregels scanderen: ‘Ik heb ontzag voor de natuur en voor al wat leeft, omdat ieder levend ding z’n waarde heeft’. Wat kan ons het schelen! Het is tóch al een gekke tijd..!


11 reacties

Kees Schilder · 12 mei 2004 op 08:53

Ben het met je eens dat je ogen uit je hoofd puilen als je soms ziet wat er gebeurt.
MAAR!!!! Op de lagere school waar ik zat, werd mijn linkerarm op mijn rug gebonden om mij te dwingen rechts te schrijven.Werd ik in een kolenhok gesmeten waar geen licht was maar waar wel de ratten over mij heen kropen.Werd mijn wang van boven tot onder opengereten omdat “de juf” daar met een scherpe ring overheen ging omdat ik het antwoord niet wist op een vraag.
Moest mijn schoolvriendje voor het front van de hele school vertellen dat hij een vies jongetje was omdat hij in zijn broek plaste.
Ik was toen 7!!
Dat waren toen de normen en waarden.
Niemand die er met een woord over repte.
In die tijd ligt volgens mij de bron van wat er NU gebeurt.

Shitonya · 12 mei 2004 op 09:58

De tijd wordt niet gek, de mensen worden gewoon steeds gekker, asocialer, brutaler en ga zo maar door…het is toch wat.
Goeie Column

Bakema_NL · 12 mei 2004 op 10:13

Ok Kees, dat gaat inderdaad ook te ver en dat is gelukkig al een tijdje achter ons gelaten. Maar ben je er uiteindelijk een slechter persoon van geworden? De oudere generatie word gezien als harde werkers en is hele andere koek dan die luie rondhangende lamstralen van nu (er zit natuurlijk ook wel goed spul tussen). En ik praat het niet goed he hoe het vroeger ging, want dat is het niet, het gaat (ging) gewoon te ver. Maar nu is het compleet de andere kant opgeslagen lijkt het wel. Ergens daar tussenin moet het toch aardig te doen zijn allemaal. Ik denk dat ik er tussenin zat. We haalden best wel eens wat uit, maar echt te ver ging het nooit en we waren toch altijd wel bedeesd voor de reacties en/of sancties van de leraar, hoe stoer we ons ook voordeden. Ik haalde het niet in mijn hoofd om een leraar uit te schelden, of fysiek geweld te gebruiken en dat had best gekund, mijn ouders gingen toch werkelijk nooit naar ouderavonden toen, dat vonden ze echt te onzinnig voor woorden nadat ze 1 x wel waren geweest.
Het lijkt er dus op dat straffen gewoon goed werken (de uitzonderingen daargelaten), ondanks dat velen beweren dat dat niet zo is, Irma haalt het al aan. Mensen hebben dat gewoon nodig, slap gedrag vraagt gewoon om uitbuiting. Het is nu alleen al zo ver gegaan dat het erg moeilijk word om het weer om te keren.
Ik begrijp niks van die asociale ouders, mijn zoontje leer ik dat ie gewoon troep in een prullenbak gooit en ik kan nou niet zeggen dat dat zo moeilijk aan te leren is. Zelf bezig ik best wel woorden als “kut” of “shit”, het is niet goed en hij praat het uiteraard na, maar ik vertel hem wel dat het eigenlijk niet goed is en dat begrijpt hij ook wel. Maar hij komt ook van school uit wel eens thuis met “vuile Jood” en diverse woorden waar “kanker” in verwerkt zit……..sta je toch wel even raar te kijken met een jochie van 5, leer ik hem ook meteen af natuurlijk.

Irma · 12 mei 2004 op 11:25

@Kees; daar word ik dus ook heel naar van! Verschrikkelijk. Hoe kleineer ik een kind en laat ik het sidderen van angst…! Niet normaal. Je zou inderdaad gaan denken dat dit de omslag ervan is. Er moet tegenover elke handeling of gebeurtenis een (polaire) handeling staan, vroeg of laat. Tegenwoordig zijn deze reacties vaak wel heel snel zichtbaar, maar soms duurt het een aantal jaren of een halve eeuw, inderdaad. Niets blijft zonder gevolg.

Ben blij dat het toch nog ‘goed’ gekomen is met je. Althans ‘aan de buitenkant’ 😉
By the way: heette een van de leraren soms ook Jansen? 😛

Kees Schilder · 12 mei 2004 op 12:11

Ja Irma, het is nog wel goed met mij gekomen alhoewel ik het behoorlijk heb afgereageerd op de Middelbare school.De connectie die je naar Jansen legt is er een om over na te denken 😀

Ma3anne · 12 mei 2004 op 12:31

Nou, ik ben het met Kees eens. Voor mij hoeven die goede oude tijden wat dit betreft ook niet meer. Als kind ben ik ook op school in een kolenhok gestopt, heb voor de klas ooit een pak op kont gehad, ben met mijn slobbertrui ooit aan een kapstok opgehangen, ondersteboven aan mijn voeten vast gehouden door een juf, totdat ik dacht dat mijn hoofd uit elkaar klapte, met boeken om mijn oren geslagen, geknepen en aan mijn oren meegesleurd… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Op de kleuterschool heb ik een non een pantoffel naar haar hoofd gegooid als protest voor een onverdiende marteling die ik kreeg en in de eerste klas de juf mijn tafeltje naar haar hoofd gegooid. We hadden net inkt in de inktpotjes, die in die tafeltjes zaten. Ik miste de juffrouw met de tafel, maar ik vond het geweldig om te zien hoe die inkt op haar gezicht en op haar kleren terechtkwam. Ja, dat pak voor mijn kont kreeg ik na dit voorval.

Was ik zo’n lastig kind? helemaal niet! Maar ik was enig kind en in de ogen van juffen en nonnen gaf dat risico’s dat ik een verwend kind zou kunnen worden en dat moest afgestraft worden.

Op de gang staan was ook vaste prik en ik was er één die inderdaad gekke gezichten ging trekken, mijn jas aantrok en naar huis ging, waarna ik weer door mijn vader aan mijn arm werd meegsleurd en naar school gebracht.

Ik heb er geen trauma’s aan overgehouden, maar wel een heel sterk rechtvaardigheidsgvoel. Ik wist als kind heel goed wanneer een straf terecht of onterecht was. Als het onterecht was, verzette ik me met alle macht. Dat ik altijd verloor tegen de grote mensen, interesseerde me niet. Er bleven nog genoeg grote mensen in mijn omgeving over die het voor me opnamen en me lief vonden… 🙂

Ik denk inderdaad, dat wij als generatie als reactie op onze opvoeding een beetje doorgeslagen zijn naar de te lieve kant en dat we daar nu de wrange vruchten van plukken. De waarheid ligt in het midden. En die moeten we maar eens gaan vinden zo langzamerhand.

Mooi geschreven column… het raakte me echt, zoals je ziet aan mijn reactie… maar ik heb dus geen heimwee naar de jaren vijftig, toen kinderen nog niks in te brengen hadden en waar gewoon maar op losgebeukt mocht worden.

Over gekke tijd gesproken… 😮

(Kwam er zomaar spontaan een hele column uitrollen! 😀 )

viking · 12 mei 2004 op 14:04

Tja, aan de ene kant beukt de leraar de leerling in elkaar en aan de andere kant de leerling de leraar.

Iemand al eens van een gulden middenweg gehoord?

Louise · 12 mei 2004 op 14:16

Zo op het eerste gezicht lijkt de gulden middenweg dé oplossing, maar waar het werkelijk om draait is respect. Respect voor elkaar. Vroeger had de leraar geen respect voor de kinderen en nu lijkt het omgekeerde het geval te zijn.

Respect van één kant blijkt dus duidelijk niet te werken.

Goed geschreven column; eentje om over na te denken.

Eftee · 12 mei 2004 op 20:58

Ik hoop dat m’n zoon het respect voor dieren en mensen, wat we hem bij proberen te brengen (en dat valt niet mee bij een PDD-NOSser met een verstandelijke handicap), ook toe gaat passen.
Goed geschreven weer!

Godspeed · 13 mei 2004 op 08:25

[quote]Iemand al eens van een gulden middenweg gehoord?[/quote]

Nee, wel van de Midden Peelweg:-D

Indien je zelf op school naar je eigen inzichten nu slecht/ongelijk/oneerlijk behandeld bent door leraren, of dit wel heeft meegemaakt in zijn eigen schooltijd bij andere leerlingen, dan zul je nu iets beter op de signalen van je kinderen letten.

Als je dan ook nog enig gezond verstand bezit, bel je de leraar of vraagt een gesprek aan, en bespeekt de problemen, en zoekt naar een oplossing.

Jammergenoeg zijn er enkelen die dat gezonde verstand niet hebben, en laten hun kind over aan het schoolsysteem of ze corrigeren het door de leraar te molesteren. Uiteindelijk krijgt het kind de rekening gepresenteerd.

Met een goed gesprek met de leraar maar zeker met het kind kun je al een heel eind komen.
Maar vergeet vooral het goede gesprek met het kind niet, want ze doen nog al eens erg onschuldig over hun aandeel in het conflict met de leraar.

sally · 13 mei 2004 op 22:31

,,Wat een ouderwetse school”hoorde ik van mensen uit het westen die het belachelijk vonden dat de kinderen nog in de rij naar binnen liepen.
En U tegen de meester moesten zeggen i.p.v. piet.jan of Klaas.Ik vond het een school met ,,de gulden middenweg”streng maar rechtvaardig.
Hulde aan de strenge hoofdmeester (met een knipoog)
Samen met onze strenge (met een knipoog) opvoeding
zijn er drie evenwichtige fijne kinderen uit voortgekomen. Het bestaat nog!
leuke column!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder