[img]http://qlrc.cgu.edu/MikeCedricMountainClooudsBlueSock.jpg[/img]
Deze man is waarschijnlijk gelukkig. Hij heeft een onuitspreekbare naam (Csikszentmihalyi), een buikje en hij is hoogstwaarschijnlijk druk in de weer – en toch is hij naar alle waarschijnlijkheid een gelukkig man. Hij heeft er een theorie voor, de zogenaamde flow-theorie. Als ik het heel kort samenvat: je voelt je het gelukkigst als je zo veel mogelijk opgaat in wat je doet. Je probeert vooral niet teveel tegelijk aan je hoofd te hebben en je probeert het zo goed mogelijk te doen. Belangrijk is voorts dat je daarbij een uitdaging hebt die net niet te moeilijk is. Het makkelijkst is het daarbij natuurlijk om op te gaan in iets waar je plezier in hebt en waar je talent voor hebt – hoe meer je je talenten erin kwijt kunt hoe mooier de flow.

Ik denk dat ik ‘flow’ zou vertalen met ‘stroom’. En dan niet zozeer een stroom om in mee te gaan maar om inderdaad in op te gaan. En hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer ik voel dat het best eens zou kunnen werken. Niet zo vreemd wellicht, want de man op de foto is niet zomaar een wijsneus, maar een hoogleraar die er heel veel onderzoek naar gedaan heeft.

Het leuke is dat ik ontdekt heb een leermeester in de buurt te hebben: mijn zoontje van twee. Hij kan zodanig opgaan in zijn spel dat hij alles en iedereen om zich heen vergeet, met auto’s, in het zand, of krassend met krijtjes, zich overgevend aan waar hij talent voor heeft: zich ontwikkelen. Ik kan hem niet vragen of hij gelukkig is – wie weet projecteer ik alleen maar mijn eigen beleving – maar ik heb er toch wel een heel sterk vermoeden.

Is dat het ware geluk? Tsja, het helpt wellicht. Maar wat als je je vrouw en kinderen moet vertellen dat je ondanks alle flow je bedrijf niet draaiende kon houden en hopeloos failliet bent? Wat als je partner je verlaat – wie weet omdat er te weinig flow bij jou te vinden was? Wat als je zoon een zwaar ongeluk krijgt? Wat als je zojuist gezien hebt hoe iemand die je dierbaar was vermoord werd?

Soms vertaal je ‘flow’ misschien met ‘vlucht’.

[url=http://noorderlicht.vpro.nl/wetenschap/webdocs/index.shtml?3626936+3823365+10720669+10726907]Noorderlicht webdoc over flow [/url]

[url=http://qlrc.cgu.edu/mike.htm]Over Csikszentmihalyi (hier komt de foto vandaan)[/url]


9 reacties

Ma3anne · 23 maart 2005 op 08:35

Kan ik me helemaal in vinden. Ik denk dat ik vandaag maar eens lekker in de tuin ga flowen. 🙂

Bakema_NL · 23 maart 2005 op 10:41

Inderdaad, je kan nog zo ergens in opgaan, de realiteit/andere zaken komt/komen altijd wel weer even aankloppen.
Zelf heb ik het met lezen, een boek of wat meestal het geval is, een stripboek. Je lult maar een eind weg tegen me, maar als ik lees dan moet je me daar echt even vanaf halen anders hoor ik je gewoon niet of maar half………mijn vrouw weet er alles van. Dan zit ik echt even in een andere wereld. En die fantasie-verhalen zou je inderdaad als een soort vlucht kunnen zien, maar de realiteit verlies ik toch echt niet uit het oog. En na het lezen van een stripboek heb ik de uitdaging om die netjes op te ruimen……en geloof me, met meer dan 30 000 stripboeken is dat een uitdaging en iets waar ik helemaal in op kan gaan, bijhouden, completeren en gewoon van genieten. Zo zou iedereen iets moeten hebben waar hij/zij in op kan gaan, maar er zijn mensen die nergens voldoening in lijken te vinden. Deze prof heeft wel gelijk, maar met beide benen op de grond blijven.

Louise · 23 maart 2005 op 13:33

Ik geloof absoluut in die flow. Ook als de rauwe werkelijkheid je er even uit haalt. Het is een soort geloven in jezelf en dat kan volgens mij heel goed samen met relativeren.

pepe · 23 maart 2005 op 20:21

Heerlijk dat flowen, ik ben vanmiddag in een hele grote zandberg gaan flowen(spelen) met een stel kinderen. De rest van de wereld was even weg voor mij.
En ja daarbij voel ik me super-happy! De rest van de wereld mag me voor gek verklaren, zit ik ook niet mee.

Mooi verhaal/column Massau!

Mosje · 23 maart 2005 op 21:05

Je hebt gelijk. Ik ga maar eens doen waar ik heel goed in ben, volgens sommige vrouwen op deze site dan.
😛

pepe · 23 maart 2005 op 21:56

[quote]Ik ga maar eens doen waar ik heel goed in ben, volgens sommige vrouwen op deze site dan.[/quote]

Ben jij ergens goed in?

Ja volgens sommige vrouwen… 😛

sally · 23 maart 2005 op 22:30

erg leuk om te lezen
en erg waar.
Vanaf vandaag wordt mijn leven één groot feest.

Tjemig, die man op de foto is dat niet de man waar melady het over heeft in haar column?
😀
liefs Sally

KingArthur · 24 maart 2005 op 21:54

Er zit heel wat in dit stuk. Ik geloof in de kracht van jezelf. Dat zou je kunnen vertalen met de flow waar je het hier over hebt. Het is en blijft wel moeilijk in jezelf te ontdekken wat nu precies je kracht is. Je sluit af met een hoop verschrikkelijke dingen die een mens kan overkomen. Maar geloof in jezelf en je kracht kunnen je helpen dit te overkomen. Om flow te vertalen met vlucht vind ik een negatieve insteek.

Mup · 25 maart 2005 op 15:01

[quote]Ik denk dat ik ‘flow’ zou vertalen met ‘stroom’[/quote]

Ik ga voor ‘drijven’ en ik drijf wat af,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder