“Een liesbreuk huh. Kleed u maar uit en gaat u maar liggen. Zo, u bent niet dik. Dat zien we niet vaak meer. Ja, dat wordt wel een operatie, maar gezien uw lijn zal dat geen problemen opleveren. Het litteken kan zelfs wel wat kleiner, we zullen er goed bij kunnen.” Bovenstaande zinnen uitgesproken door mijn chirurg laten mijn grijze cellen gelijk twee meter hoog springen. Met de veranderende ziektekosten verzekeringen voor de deur en de ongetwijfeld hoger wordende premies heb ik genoeg voer voor negatieve gedachten.
[i]
Krijg ik dan korting omdat het makkelijker gaat? En wordt die korting ook verwerkt in mijn premie omdat ik zo goed voor mezelf zorg? Hebben mensen die hun lijf uitwonen dan ook een toeslag op hun premie om ze te motiveren gezonder te leven? Moeten we mensen niet dwingen gezonder te leven en uit hun luie welvaartsstoel te klimmen? Ten einde de wereld letterlijk leefbaarder te maken door wat te doen, al dan niet voor elkaar en de gemeenschap.
[/i]
“Hoe blijft u zo slank?”
“Gezond eten en een actief leven!”
[i]
Haal eens een bejaarde op en duw die rolstoel eens tien kilometer door een mooi herfstbos. Loop eens achter de fietsjes van je kleine kinderen aan, complimenten roepend dat ze zo goed kunnen fietsen. Ren eens 5 kilometer met een vlieger achter je aan gierend van de pret omdat het ding niet boven wil blijven en je kinderen de staart vast houden. Ga eens fitnessen met je familie. Help om het even wie je vraagt met verhuizen, verbouwen, repareren, onderhouden of wat dan ook. Verban de televisie en je computer uit je privé leven als ze meer dan een uur per dag in beslag nemen.
[/i]
Ook al word je van bovenstaande dingen niet slank. Het geeft je in ieder geval een voldaan gevoel en meer energie dan een paar uur televisie kijken of achter je computer zitten. Als je tenminste niet vergeten bent hoe je genieten moet.

Categorieën: Maatschappij

16 reacties

pepe · 5 oktober 2005 op 07:40

[quote]Als je tenminste niet vergeten bent hoe je genieten moet.[/quote]

Een column, zo een van: ‘met je neus op de feiten gedrukt worden.’
Heel herkenbaar, het leven is om van te genieten.

Ennuh Klungel, hier lezen (soms schrijven) is toch ook wel genieten?

Geertje · 5 oktober 2005 op 09:05

[quote]Haal eens [/quote] enzovoort. Prachtige alinea! 🙂

Mosje · 5 oktober 2005 op 09:20

Nou, of je die operatie krijgt met korting, betwijfel ik. Maar vraag gerust om airmiles.
😛

Dees · 5 oktober 2005 op 09:23

Snuif de dag op, lees eens een mooi stukje…

🙂

wendy77 · 5 oktober 2005 op 09:43

Je zou een fitnessprogramma op kunnen zetten, valt geld mee te verdienen joh 😀
Verder sluit ik me aan bij Geertje. Ik vond dat ook een ontzettende goede alinea.

Shitonya · 5 oktober 2005 op 11:33

“Ook al word je van bovenstaande dingen niet slank. Het geeft je in ieder geval een voldaan gevoel en meer energie dan een paar uur televisie kijken of achter je computer zitten. Als je tenminste niet vergeten bent hoe je genieten moet.”

Het geeft je een voldaan gevoel? Waarop heb je dat gebaseerd? Sporten/bewegen geeft je lang niet altijd een voldaan gevoel en verschilt per mens. De één wordt er stukken vrolijker van, de ander blijft er onverschillig onder. Een ander kan weer meer genieten van een paar uurtjes tv of computeren dan van sporten. En genieten…dat kan op zoveel andere manieren dan enkel sporten. Je hebt ook nog mensen die nog wel weten hoe je moet genieten, maar het niet meer lukt.

En dat beweging meer energie levert dan tv kijken of computeren is logisch, een feit. Maar toch, sommige mensen zijn van wat uurtjes sporten bekaf en uitgeput en merken niks meer van de energie die ze achteraf horen te krijgen. En de meeste mensen sporten altijd helemaal of gedeeltelijk om in vorm/slank/fit te blijven en een voldoen gevoel komt pas op een tweede plaats meestal. Wij leven in een maatschappij waarin het slankheidsideaal wordt opgedrongen door de media en de mensen om ons heen, logisch dat men daarom dan voornamelijke gaat sporten.

Het mag dan misschien wel deels een voldaan gevoel geven, maar een voldoen gevoel komt ook vaak voort uit het besef dat ze weer wat vet kwijt zijn en er wat mooier uitzien wat bevorderlijk is voor hun sociale contacten. Want hoe mooier je eruit ziet, hoe meer sociaal contact, complimenten waaruit je weer voldoening haalt.

Door het slankheidsideaal voelt men zich gedwongen te sporten, om er goed uit te zien voor de buitenwereld. Dus als je erover nadenkt zou sporten helemaal geen voldoening horen te zijn, omdat beweging je wordt opgedrongen. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld sporters, zwemmers, turnsters, paardrijders, bodybuilders, aerobic instructrices en ga zo maar door. Ook op de werkvloer wordt veel van je uiterlijk verlangt omdat je het visite kaartje van je bedrijf bent.

Hoe dan ook, Volgens mij ben ik geinfecteerd door Bakema O_o Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen was dat ik het dus niet eens ben met de conclusie van deze column.
En dit is misschien eens een andere reactie dan enkel “saai, standaard, idioot etca” wat ik normaal gesproken altijd geef. Maar meestal heb ik geen tijd/zin om zo uitgebreid toelichting/argumentatie te geven waarom ik zoiets vindt, vandaar mijn korte reacties meestal.

KingArthur · 5 oktober 2005 op 11:37

…en zo is het maar net! Sterkte met de operatie.

Louise · 5 oktober 2005 op 12:42

Wat één enkel zinnetje soms al niet in gang kan zetten. Leuke variant op ‘pluk de dag’ 😉

Trukie · 5 oktober 2005 op 13:36

Bij mij zouden die grijze cellen twee meter hoog springen van de schrik.
Leuke gedachtensprongetjes maak jij er van.
Slaat de titel dus op die hupse cellen?

Wright · 5 oktober 2005 op 14:04

[quote]Haal eens een bejaarde op en duw die rolstoel eens tien kilometer door een mooi herfstbos enz…[/quote]
Volgens mij weet ik wel waar die liesbreuk vandaan komt, Klungel!
😛

Eddy Kielema · 5 oktober 2005 op 14:55

Sterkte, Klungel!

sally · 5 oktober 2005 op 20:32

Verder alles goed klungel?

Heel veel sterkte en een dikke kus van

Sally

KawaSutra · 5 oktober 2005 op 22:08

Een wijze les af en toe kan ook geen kwaad. Sterkte met de breuk.

melady · 5 oktober 2005 op 22:12

[quote]Verban de televisie en je computer uit je privé leven als ze meer dan een uur per dag in beslag nemen.[/quote]

Zeg es eerlijk moraalridder Klungel, hoe lang heb je over deze column gedaan?
Je hangt hier ook regelmatig rond in het café en ook op de chatbox zie ik regelmatig je naam. 😀 😀

Geinige column en succes met je Liesje.

WritersBlocq · 7 oktober 2005 op 16:49

Oeh, ik had leesachterstand! Leuke column Klungel, en de perfecte titel 😀 🙂 😉 😛 😎
En die “Haal eens…”-alinea vind ik ook top, effe met beide voetjes op de grond en bewegen! Dan maar met 1 voetje op de grond, natuurlijk, of allebei van de grond, heerlijk!
Groetje, Pauline.

klungel · 10 oktober 2005 op 12:25

@Pepe, ik weet niet meer wat niet genieten is. 😀
@Mosje, aj, vergeten te zeggen dat het niet persoonlijk was.
@Wendy, hebben ze allemaal dezelfde cellen als ik dan?
@Shit, ’t zijn mijn grijze cellen en dus hoef ik het nergens aan te checken of op te baseren dan op mijn cellen. We kunnen er ofline wel even een discussie aan wagen hoor 🙂
@Trukie, yessss
@melady, al eens naar mijn onlinetijden gekeken? Valt erg in ma, di, do, vr 0800-1700 zakelijke tijd duss 🙂

Verder allemaal bedankt voor de reacties, het maakt het zeer de moeite waard.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder