Ik luister naar het nieuws op de radio. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat het geen moer uitmaakt of je nou handsfree zit te bellen of gewoon, je maakt evenveel brokken in het verkeer. Da’s ook zonde van al die investeringen die bedrijven voor hun medewerkers in Nederland hebben gedaan. De stem van de nieuwslezer lijkt verdacht veel op die van Harm Edens, presentator en komedieschrijver. Ik ken hem van het zogenaamde satirische programma Dat was het nieuws, of Dit was het nieuws, daar wil ik vanaf zijn, waarbij hij erg zijn best doet om op de Engelse versie van dit programma te lijken maar bij lange na niet zo grappig is. Vooral het scheve bekje dat hij na elke zorgvuldig geconstrueerde punchline trekt, gaat me na twee keer al de keel uithangen. Bovendien is de humor ongelofelijk seksistisch, veel erger dan in de BBC-versie. Nu ben ik de beroerdste niet als het om schuine bakken, kroegentaal of dubbelzinnigheden gaat, maar het hele programma lang worden dergelijke bouwvakkergrollen gemaakt, werkelijk beneden alle peil.
Elke uitzending kent naast de twee vaste komedianten wiens namen mij ontschoten zijn, ook twee gasten. Laatst was Hans Dijkstal te gast. In het begin zat hij hartelijk mee te lachen, want ook hij is de beroerdste niet. Met Hans kun je immers best lol hebben. Maar na de zoveelste toespeling op Monika Lewinski’s zuigkracht veranderde zijn gulle lach toch wel in een zuur mondje. Ik had met hem te doen. Ik zelf kon het toestel immers gewoon uitzetten, terwijl hij gedoemd was het hele verdere programma uit te zitten. En dat niet alleen, hij verbond er zijn naam ook nog aan. Wat zal hij zich geschaamd hebben tegenover zijn vrinden bij de VVD. Misschien heeft hij er na afloop toch iets van gezegd tegen de programmaleiding. En aangezien de omroep geen boze gezichten wil bij de VVD, vooral nu het omroepbestel weer eens flink ter discussie staat, moeten ze ter plekke besloten hebben om Harm Edens de deur te wijzen. Ik heb hem daarna namelijk niet meer met het programma op tv gezien. Maar dat kan ook aan mij liggen. Nu werkt hij klaarblijkelijk bij de radio nieuwsdienst, zo te horen. Zulke mensen krijgen op de een of andere manier altijd wel weer een baantje. Hoe ze het doen, je weet het niet. Daar zouden de binnenkort ontslagen defensiemedewerkers nog wat van kunnen leren.
Toch werkt het niet, Harm Edens als nieuwslezer. Want toen hij dat bericht voorlas over dat Zweedse onderzoek naar handsfree bellen, kon ik dat echt niet serieus nemen. Sterker nog, er kwamen onmiddellijk associaties bij me naar boven, geconditioneerd als ik ben geworden door de stem van die man. En dan ook nog een Zweeds onderzoek.. Wat wil je nog meer. Dus ik wachtte met spanning na het voorlezen van dit bericht op de punchline: “Handsfree seks is in Zweden echter veilig verklaard”. En ik zag zijn scheve bekkie er meteen bij. Bah.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder