Voor negen uur mag je in het openbaar vervoer niet met korting reizen. Ik had het de vrouw voor mij kunnen vertellen, maar dat zou betekenen dat ik dezelfde fout niet had gemaakt. Zoals Wubbo Ockels de gehele afsluitdijk wil bekleden met zonnepanelen om het eerste energieneutraal stuk weg te realiseren, was dit voor mij een opbrengstneutrale werkdag. Enkeltje Groningen-Assen, veertig euro aub. Tot mijn verbazing waren er meer mensen die leken te balen. Sommigen keken boos omdat in een volle trein niet fatsoenlijk hun Spits konden openen, en ondanks de tabloid aanstoot gaven aan ellebogen. Anderen geërgerd wanneer gekoesterde koffie niet in het maagzuur maar het witte overhemd verdween. Toch glimlachte hij lieftallig toen de dader hem aankeen, waarschijnlijk omdat hij buiten beleefde amicaliteit op de werkvloer feitelijk geen relaties onderhoudt, zelfs niet en ieder contact met echte mensen meer koestert dan zijn koffie – althans, zo oogde hij. Derden sliepen, waardoor ik niet kon zen of zij baalden. Toch tel ik ze mee, want een iedere forens die slaapt, was liever thuis gebleven. In bed. Nog koud van de tijdrit naar het station, kon ik de slaap niet vatten.

Een pantalon is kouder dan een spijkerbroek. Het zou een metafoor kunnen zijn. Wanneer ik moet werken, hul ik mij in kledij die minder fijn zit, die mij minder goed staat en tevens minder compenseert voor mijn evolutionaire ontharing. Deze broeken zijn het symbool van mijn schitzofrenie, op het werk en thuis ben ik twee verschillende persoonlijkheden voorkomend uit dezelfde persoon. H&M.

Ik zou bijna gaan denken dat ik manisch-depresief ben door de wijze waarop mijn humeur overgaat in een euforische glimlach. Het deed mij denken aan de bipolaire stoornis van de PvdA, met Wouter Bos en Job Cohen aan de uitersten. De vraag blijft, wie is de manie en wie de depressie. Een andere verklaring zou zijn dat ik zwanger geraakt ben, maar de onwaarhied daarvan lijkt mij evident.

Om mij heen zie ik slechts sombere forenzen. Ik ben geen lemming en besluit mij niet mee te laten trekken door de sikkeneur van de menigte. Het is tot nu toe een opbrengstneutrale, dat wil zeggen dat het nog niet verloren is. Met mijn pantalon als nieuw symbool: Heer & Meester.

[i]Cor Jan van Zwol[/i]

Categorieën: Diversen

5 reacties

lisa-marie · 25 maart 2008 op 09:35

Gelukkig reis ik al een tijdje buiten de spits 😀
Deze twee vind ik goed gevonden:
[quote]Deze broeken zijn het symbool van mijn schitzofrenie, op het werk en thuis ben ik twee verschillende persoonlijkheden voorkomend uit dezelfde persoon. H&M.[/quote]
[quote]Met mijn pantalon als nieuw symbool: Heer & Meester.[/quote]

Neuskleuter · 25 maart 2008 op 13:49

Ik voel de sombere forensische werksleur hier doorheen. Of komt dat door de hagel buiten mijn normaal zonovergoten raam?

Ik vind het leuk hoe je de treinreis als metafoor gebruikt voor wat andere dingen die je wil zeggen, zoals energieneutrale hypes. Maar het blijft vooral in die treinsfeer hangen, terwijl er misschien iets meer uit kan.

Let nog wel even op je spelling. Schitzofreen is toch echt schizofreen, zen moet zien zijn. Soms lijkt het of je een woord bent vergeten in een zin.

pally · 25 maart 2008 op 14:17

Het is een aparte blik die je geeft op jouw werkelijkheid, jammer van de slordigheidjes , hier en daar. Op de een of andere manier verdraagt jouw stijl dat slecht.
Toch, en vooral vanaf de broek vind ik het een originele column,

groet van Pally

Dees · 25 maart 2008 op 15:03

Ben fan van je stijl ook, het leest prettig, onverwacht, verrassend. Ik weet dat je te kampen hebt met wat genetische spelfouten, maar laat het dan door iemand ‘voor’lezen, want het is toch jammer, het stoort….

KawaSutra · 27 maart 2008 op 01:56

Het stoort mij niet, het irriteert, die taalfouten van jou. Ik kan er niks aan doen. Je schrijft prima, zelfs met een intellectuele ondertoon, dat wat je graag ambieert. Maar dan kunnen de fouten die je maakt echt niet. Het spijt me.
Gewoon slordigheid. Ik lees mijn columns soms wel twintig keer voor ik ze inzend. Wat let je om dat ook te doen. Je bent toch ambitieus?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder