De taal verandert voortdurend. Dat gaat meestal vanzelf en geleidelijk en niet door dwang. Je kunt af en toe nieuwe woorden bedenken, zoals Maarten Toonder (denkraam, minkukel) en Koot en Bie (regelneef, doemdenken) meer dan eens deden, maar je kunt niemand dwingen een dergelijk nieuw woord te gebruiken. Ik heb ook een nieuw woord bedacht. Iedereen weet wat koekeloeren is: gluren, loeren naar iets. Tegenwoordig doen we dat ook met Google of andere internet(on)dingen. Daarom bedacht ik het woord googleloeren. Of het standhoudt en in de Van Dale komt? Geen idee. Maar dat maakt ook niet zoveel uit. Het staat nu op het internet en dan is het toch net echt.

Het woord googleloeren kan ik er niet inhameren, als ik dat al zou willen. (En ja, dat zou ik willen!) Woorden weglaten kun je ook niet afdwingen. Neem het woordje ‘het’. Veel nieuwe Nederlanders hebben er moeite mee. Dat is begrijpelijk en veel Nederlanders snappen het zelf niet eens. Je gebruikt het vaak intuïtief: de paard en het koe in het stal klinkt nu eenmaal niet. Voor ons althans, maar voor veel mensen die Nederlands leren klinkt het gewoon en is dat rare onderscheid tussen het en de een crime.

De Engelsen hebben op dat punt een simpele taal: zij gebruiken altijd ‘the’. The horse and the cow in the stable klinkt voor hen heel gewoon.

Nu stellen mensen voor, het lidwoord ‘het’ te vervangen door ‘de’. Dat mag, maar ik betwijfel of zij zullen slagen. Taal laat zich, zoals ik al zei, niet dwingen. Wellicht dat het woordje ‘het’ uiteindelijk vanzelf zal verdwijnen. Daar hoeven we dan niet om te treuren, want het gebruik van ‘de’ zal dan gewoon en normaal klinken.

Tot die tijd vind ik de niet nodig om de woordje het door de woordje de te vervangen.

Categorieën: Diversen

8 reacties

Meralixe · 20 november 2011 op 08:27

Die laatste zin leest niet lekker!!! :hammer:

Libelle · 20 november 2011 op 09:05

Al de gegoogleloeren! Je moet nog googleloeren om een lidwoord te kunnen schrijven tegenwoordig. Zijn het echt mensen, die dit voorstellen?

Ferrara · 20 november 2011 op 14:51

Die laatste zin toont mooi aan hoe beroerd het gaat worden zonder het.

sylvia1 · 20 november 2011 op 19:32

Leuk bedacht, column plus nieuw woord. Googleloeren, ben benieuwd of ik het ga gebruiken 😉

Helmar · 21 november 2011 op 11:25

Laten we onze taal maar laten zoals het is. Er zijn al genoeg Engelse en Franse woorden in geslopen. Ondanks dat ik geen Belg ben vind ik die taal nog mooier. Elektieker ipv elektricien.
En onze taal gaat toch al zo achteruit: “Doe jij ook verhaaltjes schrijven?”

LouisP · 21 november 2011 op 13:36

Ik vind het wel grappig, een grappig stukske van Jan. Vooral die engelse voorbeelden, zijn leuk!
Nieuwe woorden, ook leuk!

vanlidt · 21 november 2011 op 18:16

Googleloeren vind ik teveel klinken als koekeloeren met een spraakgebrek, maar je hebt wel een punt. Voor loeren gebruik ik vooral mijn facebook-account onder pseudoniem: wat mensen allemaal niet over zichzelf op internet zetten, blijft me verwonderen 😀

Mien · 24 november 2011 op 02:23

Ik ben de er mee eens … :hammer:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder