Het verhaal dat U gaat lezen, vertelt over De Liefde. Een schrikwekkend, angstaanjagend verhaal, over de vijf gezusters die de oceanen der aarde bedwongen, en letterlijk stormen doorstonden. Eén voor één gingen ze ten onder, en toen De Hoop ten onder ging, zette De Liefde door, en bereikte haar doel. Een veilige haven.. ..en die haven lag in Japan, op het eiland Kyushu (wat zoveel betekend als negen provincies, al zijn er nog maar acht tegenwoordig), gekenmerkt door de grootste actieve vulkaan van Japan – de Aso. Op 19 april 1600 bereikte dit galjoen als eerste Nederlandse schip Japan, in de baai van Usuki. Sinds 9 augustus 1945 is de bakermat van de Japanse beschaving vooral bekend door een modernere havenstad, Nagasaki. Terug naar het begin;

De Liefde, De hoop, de Geloof, De Trouwe en Het Vliegend Hart vertrokken op 27 juni 1598 vanaf Texel, met geschat zo’n kleine 500 man. De leiding van de expeditie stond onder Admiraal Jacques Mahu, welke stierf toen men op 23 september pas in Afrika zat. Simon de Cordes, kapitein van De Liefde nam het over, en scheurbuik brak uit. Pas in januari 1599 begint de oversteek van de Atlantische Oceaan, vernoemd naar het legendarische eiland Atlantis. Muiterij, gevechten met indianen en Spanjaarden.

De Straat van Magelhaes werd overgestoken richting Stille Oceaan (geen idee waarom die zo heet) en de Geloof en de Trouwe waren de eerste slachtoffers kwam de straat niet eens door, Het Vliegend Hart moest snel opgeven daarna. De Hoop en de Liefde staken tesamen de Grote Ocean over, maar enkel de Liefde bereikte uiteindelijk Japan.

Toen De Liefde haar ankers liet zakken waren slechts zes man die zelfstandig voet aan wal konden zetten. Een van hen, William Adams, mocht zich zelfs de eerste Engelsman in Japan noemen. Hollanders dat we waren wisten we de Japanners, geleid door Shogun Tokugawa Ieyasum, te overtuigen dat het enkel om geld draaide. Tot halverwege de 19e eeuw was de Nederlandse handel die hieruit voortvloeide het enige Europese contact met Japan.

De Liefde werd ingeruild voor geld, en niet lang daarna zonk het laatste schip van de expeditie. Het verhaal van ‘De Liefde’ wordt nog steeds verteld; het enige schip dat weigerde te zinken totdat de haven in bereik was..

Categorieën: Liefde

4 reacties

Dinah · 22 november 2004 op 16:00

Ik vind het wel interessant gescheven

Wright · 22 november 2004 op 16:34

[quote]het enige schip dat weigerde te zinken totdat de haven in bereik was..[/quote]

Even voor de geschiedkundige correctheid.
Als ik mij niet vergis is ‘de Geloof’ niet gezonken maar heeft als enig schip de thuishaven van Rotterdam weten te bereiken.
Naar mijn weten is alleen ‘de hoop’ gezonken en is de rest geconfisceerd door de Spanjaarden en Portugezen.
Verder ken ik het schip ‘Vliegend hart’ alleen uit een latere periode. Het vijfde schip was ‘De Blijde Boodschap’.(Correct me if I’m wrong)

Groet van Wright (die dol is op verhalen uit onze Vaderlandsche geschiedenis).
😉

sally · 23 november 2004 op 01:06

Eerlijk gezegt had ik nog nooit van dit verhaal gehoord.
Dus zo steek je ook nog eens wat op hier op Cx.
groet
Sally

KingArthur · 23 november 2004 op 22:31

Moraal: zorg dat je in de liefde geen doel hebt dan is deze onverwoestbaar?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder