Een briljant idee van minister Donner! Wederom.
Een wereldwijs man die Donner, en bovendien bij vlagen dus briljant.
[i]“Criminelen en wetsovertreders moeten kunnen worden veroordeeld tot
werken en verblijf in het bos.[/i] Een crimineel of wetsovertreder terugplaatsen in zijn natuurlijke omgeving is vanzelfsprekend licht krankzinnig. Een beetje [i]serial killer[/i] begraaft zijn slachtoffer in dertien delen in het stadsplantsoen. De inmiddels op vrije voeten zijnde Ferdi E. sneed als een vakkundig Albert Heijn slager, de pink van het gelijknamige familielid af. Waar? In het bos.
Stel: Paulus de Boskabouter is een vermeend vliegezwamdiefje. Dan mag Paulus na veroordeling zijn straf uitzitten in boomhut 13, ergens in de Gelderse Vallei.

Zondagochtendwandelingen krijgen een geheel andere insteek.
Een wandeling over de Utrechtse Heuvelrug ontaard in een uitstapje criminele aapjes kijken.
“Aaah, wat is dat daar papa?”
“Nou jongen, dat is nu een a-typische randcrimineel. Een soort dat vrij zeldzaam is in ons koude kikkerlandje. Dit specifieke specimen geeft zijn voorkeur aan willoze slachtoffers met een positief banksaldo en heeft kenmerkend vaak een behoorlijke sociaal-emotionele achterstand.” “En daar papa, kijk daar! Een parasitele paranoia paria! Wat zou die gedaan hebben papa?”

Sobere instellingen en bovenetages van een torenflat gaan het nieuwe decor vormen van strafinrichtend Nederland denkt Donner.
De vijfenzestig plusser die met zijn AOW-tje al sinds jaar en dag in een bovenetage van een torenflat zit, waant zich direct in een instelling. Om gek van te worden.
Zo denkt Donner dat je alleen de trap en de lift hoeft te bewaken.
En het heliplatform natuurlijk dat je er op het dak van je cel gratis bij krijgt..

[img]http://home.hetnet.nl/~columnx5/copyrightmartijn.jpg[/img]


8 reacties

Li · 7 februari 2004 op 13:11

Wellicht is een attractiepark een optie Martijn. Met een hek er omheen en ingedeeld per categorie. Zoiets als Bajes Zoo of het Donner Dievenpark.:-?

Li

Kobus · 7 februari 2004 op 14:42

Das ff slikken Martijn !
Dachten we hier juist op de goede weg te zijn door mensen met een taakstraf zich dienstbaar te maken aan de omgeving. Voorbeelden zijn er genoeg, waar dit elders al gebeurt. Weet ik wel dat het niet helemaal te vergelijken is met wat Donner beoogt, maar reacties geven wel de angst aan van de maatschappij om mensen met een strafblad in de omgeving toe te laten.

Hier zijn er een paar voorbeelden waar dit toch gebeurt:

————- Voorbeeld Tilburg ————-
[i]Sinds 1996 werkt Mooi zo Goed zo samen met de Reclassering Unit Tilburg. Een werkploeg van maximaal zeven personen werkt iedere zaterdag onder leiding van een werkmeester. Het zijn mensen met een taakstraf, die op deze manier maatschappelijk zinvolle projecten realiseren.

Het werk dat zij uitvoeren is voornamelijk ongeschoold werk als schilderen, slopen, opruimen, snoeien enz. De klussen die aangeboden worden, moeten wel voldoen aan Arbo-eisen. Per jaar worden een tiental klussen uitgevoerd, zoals: schilderen van een clubgebouw, snoei- en graafwerkzaamheden bij een volkstuinencomplex, een speelplaats speelvriendelijk maken en het snoeien van heggen.[/i]

————– Voorbeeld Arnhem —————-

[i]In 1996 zijn Rijnstad en Reclassering Nederland in Arnhem begonnen met een uniek samenwerkingsproject. Doel: het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in Arnhem. Doelgroep: jongeren tussen de 18 en 25 jaar die voor een crimineel feit veroordeeld zijn tot een werkstraf. Sinds die tijd vervullen per jaar ruim vijftig jongeren hun straf in het project Niet zitten, de wijk in.[/i]

Een korte column met veel stof om over na te denken. Zoals we gewend zijn !

Mosje · 7 februari 2004 op 14:53

Ach, ons Donnertje is wel gek, maar niet vluchtgevaarlijk, dus we hoeven hem niet op te sluiten. Balkje daarentegen vlucht weg in loze prietpraat, dus die mogen ze van mij permanent opbergen in het torentje. Bewaking is daar al aanwezig.

deZwarteRidder · 7 februari 2004 op 14:55

Helemaal waar…niet van deze tijd.. die Donner dan..en dan te bedenken dat zijn (dienst) fiets al twee maal gestolen is..vanuit de fietsenstalling… bij JUSTITIE… is er dan niemand meer die roept: hela gy snoodaart dat is het rijwiel van heer Donner gaat voort en spoed u henen gy crimineel!!
mOOIE COLUMN MARTIJN
Rich@Rd

Mup · 7 februari 2004 op 20:46

Zowel Donner als de criminelen de natuur in sturen, zou voor de natuur teveel van het goede zijn, crimineel goeie column,

Groet Mup.

viking · 8 februari 2004 op 11:15

Ik blijf erbij, Donner was, voor hij minister werd, stoffel de schildpad bij de fabeltjeskrant. Lijkt me duidelijk waar hij zijn ideëen vandaan haalt.

Eftee · 9 februari 2004 op 13:55

Ach ja, ze hebben allemaal een slechte jeugd gehad. Ze worden vast wel rustig als ze in de natuur bezig zijn….. 😉

Farfalla · 9 februari 2004 op 14:53

Wordt gezellig boeltje daar int bos dan

Geef een reactie

Avatar plaatshouder