Vandaag was weer de eerste schooldag na twee weken revalidatie-vakantie, de kerstvakantie.
Veelal waren kreten te horen als: ‘die twee weken gingen veel te snel, waarom geven ze ons geen drie weken vakantie?’. Het aanschouwen van een dergelijk onuitstaanbaar geblaat heeft mij aan het denken gezet. Wat voor een vooruitgang biedt de school in de praktijk? Leerlingen op het VWO behoren honger te hebben naar kennis, begeerte naar de wijsheid van het leven, maar dat is niet meer zo. Kennis heeft slechts een beperkte waarde in het leven van een potentiële doorstromer naar het intellectuele gedeelte van de samenleving. Kennis geeft kennelijk geen bevredigend gevoel meer. Het geld heeft deze plaats ingenomen. Geld erotiseert meer dan ooit, een leven zonder is niet meer voor te stellen. Hoe commerciëler hoe beter, hoe rijker hoe wijzer. Alles wijst erop dat de kredietcrisis het einde van een tijdperk inluidt, het tijdperk van de zeven vette jaren, daar waar nu de zeven magere ons te wachten staan.

De school is een ontmoetingsplaats geworden waarin puberale adolescenten hun social life op peil houden. Leraren zijn niet meer de kennisbronnen, maar de bronnen van onwetendheid en ongedisciplineerd denken. Discipline is volledig ontschoten in het hedendaagse onderwijs. Daar waar vroeger de leraar gezag uitstraalde, straalt hij nu machteloosheid uit, als een witte wand zonder contrast. Een autodidact is veelal slimmer in zijn wetenschap dan een hoogleraar. Nee, kennis komt niet meer uit hetgeen wat wij leren op school. Wij zijn moreel verplicht voor de instandhouding van een intellectuele samenleving onze kennis te vergaren in de boeken die we zouden moeten lezen, de literatuur en de levenswijsheden die men vroeger in acht hielt.

Een hongergevoel naar kennis laat ons eten totdat we overvol zitten. Tot die tijd lossen we de honger met mate in voor voedsel, want te gulzig eten is nooit goed. Anorexia is een groot probleem aan het worden…

Categorieën: Maatschappij

18 reacties

lisa-marie · 26 januari 2009 op 18:26

[quote]Een hongergevoel naar kennis laat ons eten totdat we overvol zitten.[/quote]
Over dit en de rest even nagedacht en ik denk dat hier de kern in zit.
Ze zitten overvol,lopen over moeten in een korte tijd al zoveel en ja dan heb je aan twee weken vakantie niet genoeg dan ben je net bij gekomen. 🙂

maurick · 26 januari 2009 op 18:46

Haha. 51 weken vakantie zou net voldoende moeten zijn 😀

axelle · 26 januari 2009 op 19:44

Mmm er staan me nog grote problemen als juffrouw te wachten, als ik jouw stukje zo lees.:p

Maar het is wel degelijk waarheid wat je schrijft, je le sens moi-même. Vroeger was er school en iets wat ik ‘de rest’ zal noemen. Nu hebben we sportschool, muziekschool, cinema, computer, tv, … De interesse voor school is omgekeerd evenredig met het aantal nevenactiviteiten. Gek hè!

Axelle

maurick · 26 januari 2009 op 20:03

Haha.

Misschien kan jij het tij keren?

Succes!
😀

Siebe · 26 januari 2009 op 20:58

Ah jee, wat een baggerstukje.

‘Vroeger was alles beter’.[quote]Leerlingen op het VWO behoren honger te hebben naar kennis, begeerte naar de wijsheid van het leven, maar dat is niet meer zo. [/quote]

Onzin natuurlijk. De maatschappij is gewoon veranderd, veelal complexer geworden ook en met alleen ‘rosa, rosam, rosae’ en nog een stuk of twee andere naamvallen die ik zelf allang weer vergeten ben, redden kinderen het niet meer. Waarmee ik overigens niets ten nadele bedoel te zeggen over de waarde van dergelijke rijtjes maar dat is een ander verhaal. Kinderen dienen te worden opgeleid voor de toekomst en niet om in het verleden te leven. Dat hebben anderen vóór hen namelijk al gedaan.

[quote]Het geld heeft deze plaats ingenomen. Geld erotiseert meer dan ooit, een leven zonder is niet meer voor te stellen. [/quote]

Alsof dat ‘vroeger’ niet zo was, kom zeg…

[quote]Daar waar vroeger de leraar gezag uitstraalde, straalt hij nu machteloosheid uit, als een witte wand zonder contrast.[/quote]

De leraar deelde vroeger lijfstraffen uit. Het is zo gemakkelijk om angst met gezag te verwarren.

[quote]Wij zijn moreel verplicht voor de instandhouding van een intellectuele samenleving onze kennis te vergaren in de boeken die we zouden moeten lezen, de literatuur en de levenswijsheden die men vroeger in acht hielt.[/quote]

En vroeger schreef men dat ook met een ‘d’ maar dat terzijde. Wie net zo wil leven als de mensen vroeger moet dood gaan. Dat deed men vroeger namelijk nogal eens.

Als je nou nog eens een pleidooi voor kennis en intellect wilt houden: be my guest, maar zeg alsjeblieft niet dat vroeger alles beter was. En als je het wel doet gebruik dan in ieder geval fatsoenlijke argumenten. Dat te zeggen getuigt m.i. aan een schrijnend gebrek aan kennis. Ik weet niet in welke tijd je je onderwijs genoten hebt, op enigerlei wijze zal het wel een vorm van vroeger zijn en daarmee acht ik mijn stelling voldoende bewezen.

Vroeger, hou toch op zeg!

Gezeur, dat is het.

Begrijp me goed, ik heb in beginsel geen problemen met niemandalletjes dus schrijf wat je wilt, maar met een broodmager niemandalletje over [i]nota bene[/i] ‘kennis’ en ‘intellect’, dan vraag je erom hoor.

Succes met de volgende.

Gr,
S

maurick · 26 januari 2009 op 21:45

Haha.
Ik zit op ’t moment in mijn examenklas VWO! :hammer:
’t is gewoon een feit dat het onderwijs niet veel meer voorstelt. Vroeger nam men de kennis meer in acht dan nu. Je had aanzien als leraar, je behoorde tot de intellectuelen van het land. Nu is dat allang niet meer zo.
Ga alsjeblieft niet zeggen dat ik dan niet weet hoe ’t vroeger in elkaar stak, want dat is zulke pauperpraat.

[quote]Kinderen dienen te worden opgeleid voor de toekomst en niet om in het verleden te leven. Dat hebben anderen vóór hen namelijk al gedaan.[/quote]

Haha. Zonder de geschiedenis kom je niet ver in de toekomst. Zonder het kennen van het verleden is het inzien van de toekomst onmogelijk.

Een schrijnend gebrek aan kennis? Ach, een realistisch tijdbeeld kunnen scheppen, zo noem ik ’t.

😉

Ma3anne · 27 januari 2009 op 06:29

Wat me steeds opvalt in jouw schrijfsels: je lijkt nogal overtuigd van je gelijk, zonder enige terughoudendheid. Wat vind je hier zelf van?

[code]Ga alsjeblieft niet zeggen dat ik dan niet weet hoe ’t vroeger in elkaar stak,
want dat is zulke pauperpraat. [/code]
Over pauperpraat gesproken… 🙄

maurick · 27 januari 2009 op 08:19

Hoezo dat dan?

Ik kan wel tegen kritiek, maar om nou gelijk te zeggen dat mijn hele column enkel uit onzin bestaat, vind ik nogal wat!

Ik ga er verder maar niet op in 😉
Hetgeen wat ik wilde zeggen, lijkt me duidelijk..

Mosje · 27 januari 2009 op 11:42

Weet je hoe ik jou ga noemen? Onze eigenste huisfilosoof. Ik twijfel nog over het voorvoegsel “pseudo” of het aanhangsel “van de onderste plank”.

Shitonya · 27 januari 2009 op 13:03

Ach, die gedachte(s) bezat ik al in de brugklas, toen ik begon met nadenken over alles.. misschien nog niet zo goed verwoord en zo overtuigd, maar de kern bezit elke scholier/student wel, omdat ze ook meer ‘buiten het systeem’ denken. Op zich kun je goed schrijven, maar of het nu zo interessant of uniek is.. dat valt te betwijfelen. Probeer eens iets totaal anders zou ik zeggen.

Ma3anne · 27 januari 2009 op 13:03

Behalve schrijven, is het ook wel handig als je wat basisvaardigheden lezen in huis hebt hier bij CX.

Ik zeg nergens dat je hele column uit onzin bestaat. Lees maar eens goed.

De opmerking onder de quote slaat op de quote en niet op de column.

Heb je eventueel de vraag die ik stelde nog kunnen ontcijferen? Of heb je die gemakshalve maar helemaal niet gelezen?

maurick · 27 januari 2009 op 14:52

Go for it.

maurick · 27 januari 2009 op 15:17

Ik zeg ook niet dat JIJ dat hebt gezegd 😉
Ik doelde op de reactie van Siebe.

En je vraag…
Een mening deelt meestal niet iedereen. Het is zó veel anders dan overtuigd zijn van een gelijk.
Het is gewoon mijn mening. Iedereen mag commentaar hebben op mijn mening, maar het blijft mijn mening. Als je een statement wilt maken, dan moet je dat niet met enige terughoudendheid doen, nee.

Het is niet mijn bedoeling om mensen hier op hun teentjes te gaan trappen, maar af en toe word ik een beetje moe van die cynische ondertoon die mensen voeren :stom:

Siebe · 27 januari 2009 op 19:38

In het licht van jij in een examenklas kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat je misschien niet eens hebt bedoeld te zeggen dat vroeger alles beter was, maar veeleer dat je je vooral beter voelt dan je klasgenoten. Dat is, for the record, niet eens een mening – slechts een indruk.

Ik ben overtuigd: vroeger was alles beter.

Veel plezier in je bubble.

Gr
S

Dees · 28 januari 2009 op 00:10

Ja jee, ik vind het achteraf gek dat het halen van een 5,5 het hoogste doel was dat ik kon bereiken op het VWO. Dan was ik geen nerd, maar had ik wel een voldoende. Made sense back then.

Middelbare scholen kunnen best lastig zijn als je anders wilt zijn, waant, of nu eenmaal bent dan je klasgenoten, maar troost je, er is nog leven daarna.

Fem · 28 januari 2009 op 09:28

…soms zijn de reacties vermakelijker dan de column…

Ik ben nooit verder gekomen dan de MAVO en heb dit zelfs niet afgerond. Toch dacht ik ook de wijsheid in pacht te hebben. Nu weet ik beter.

Mien · 28 januari 2009 op 15:46

@Maurick en @Allen:
Je column roept bij een aantal mensen vragen en reacties op. Dat is een goed teken.
Hij nodigt dus uit om te reageren.
Je bent gretig en fel en voor zo’n jonge gast ben je al goed bezig met meningvorming.
Dat mag ik graag en blijf dat vooral doen.

Toch kan het niet kwaad om ook af en toe lering te trekken uit de reacties.
Als je leraren dat te weinig doen willen wij wel helpen. :hammer:

Dus een gouden tip voor jou, gratis en voor niets. Hier komt ie.

Als je op reacties reageert van lezers of schrijvers die onder je eigen column geplaatst zijn of als je reageert op reacties van lezers of schrijvers onder een andere column gebruik dan (net als ik nu doe) even een @naamvandegeneaanwiejouwreactiegerichtis: en laat dan je reactie volgen.

Dat voorkomt misverstanden.

Vooruit, nog een tip:
Als je ‘off topic’ reageert, dus niet op de column zelf kun je ook volstaan met de melding in je reactie. Bijvoorbeeld: Off topic @ Mien

Eigenlijk had ik dat ook boven deze reactie kunnen zetten (Off topic @ Maurick) maar ik geef uiteindelijk ook een reactie op jouw column.

Ik zou zeggen doe er je voordeel mee en blijf schrijven en reageren.

Groet,

Mien

maurick · 28 januari 2009 op 16:02

Bedankt! Vind ik leuk om te lezen.

Ik zal ’t voortaan doen.

Groet. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder