Gisteren wist ik het nog. Vandaag ben ik het kwijt. Morgen begint de zoektocht opnieuw. Naar vraag en antwoord. Net als vorige week. Een week die een maand leek te duren. Met allemaal vragen en geen antwoorden. In het jaar van de halve eeuw. Ik zou toch beter moeten weten. Ik krijg geen antwoord. Wel steeds meer vragen. Waar zal ik toch eens zoeken?

Alle antwoorden waaien ergens rond, zo maar in de wind. Dat is me ooit verteld. Maar ja. In welke wind? Ik waai met alle winden mee. En ja, zo af en toe vang ik een antwoord. Een antwoord dat meteen weer nieuwe vragen oproept. Ik neem een wijs besluit. Ik stel alleen nog maar vragen. De antwoorden verzin ik zelf. Met behulp van een gemene mededeler. Mijn middelvinger.

Ik bombardeer hem tot mijn windvaan. Bij elke vraag die bovendrijft steek ik hem in de lucht en sluit mijn ogen. Ik bepaal de richting van het antwoord. Maar helaas, uit alle hoeken waait advies. Mijn windvaan raakt van de wap. Hij piept en hij fluit. Uit protest slaat hij mijn stortvloed aan vragen keihard in de wind. Opstandig houd ik hem strak omhoog. Hij is mijn boei, mijn baken. Totdat hij breekt. Verdomme. Mijn gemene mededeler laat me in de steek. Aan wie en hoe richt ik nu mijn vragen?

Ik heb geluk. Een klein antwoord blijft aan mijn vinger hangen. Een klein antwoord op een grote vraag. Het antwoord plakt en kriebelt aan mijn vinger en zucht diep. ‘Waarom?’ wil ik vragen, maar ik houd me net op tijd in. Het antwoord is amechtig. Hij moest eerst het noorden, oosten en het zuiden buiten westen slaan, om bij mij aan te komen. Een harde strijd en hele prestatie. Ik besef ook als geen ander hoe antwoorden vaak gebukt gaan onder de last van hun eigen inhoud. Sommigen dragen niet voor niets een kogelvrij vest. Immers, don’t shoot the messenger.

Over het algemeen hebben antwoorden een godsgruwelijke hekel aan vragen. Die zijn alleen maar lastig. Nodeloos en te pas en te onpas dringen zij zich op. Antwoorden houden graag een beetje afstand. Vraag en antwoord weten elkaar daarom vaak moeilijk te vinden. Antwoorden zijn ook lui. In plaats van zich snel te openbaren liggen zij veel liever ergens onder een boom in de schaduw lekker te broeden. Als een kip zonder kop op gouden eieren. Eigenlijk hebben ze niets op met vragen. Dat zijn maar druktemakers. Noodzakelijk kwaad. Bazige typjes. Ze roepen continu: ‘Ik wil nu antwoord!’ Ammehoela. Laat ze lekker kuchen.

Het kleine antwoord laat eindelijk los en glijdt langzaam van mijn vinger. Hij vertelt over de lange reis en de dingen die hij onderweg geleerd heeft. Aandachtig luister ik naar zijn verhaal. Het is veelomvattend en neemt mij helemaal in beslag. Wat een openbaring. Het kleine antwoord bundelt grote levensvragen en kleine ditjes en datjes in een helder relaas. Eindelijk tref ik een antwoord dat, hoe klein ook, groter is dan de vraag. Ik ontwaar een licht gevoel van euforie. Als vragen worden ingelost verandert onwetendheid in respect.


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

21 reacties

Libelle · 21 juni 2013 op 07:29

Omdat u zich altijd bedient van uitstekend Nederlands, hoef ik me daar niet in te verdiepen. “Amechtig” heb ik opgezocht, en de inhoud moet ik twee keer lezen om het goed te begrijpen. Maar dat zegt meer over mijzelf.
Vraag en antwoord kunnen niet zonder elkaar, ze hebben een haat-liefde verhouding. En dan is er ook nog de waarheid, daar heb ik respect voor. Ik ga hem dikwijls uit de weg. Wat is trouwens de waarheid? Dat is de vraag.

Yfs · 21 juni 2013 op 09:37

‘Ik besef ook als geen ander hoe antwoorden vaak gebukt gaan onder de last van hun eigen inhoud’

Die hakt erin Mien… de hele column trouwens.
Ik begon deze column te lezen zonder eerst te kijken wie hem had geschreven (raar, maar waar). Toen ik wilde kijken of het soms een nieuwkomer was die ik wilde feliciteren met een geweldig debuut, zag ik jou opeens staan en dacht…. tja… goede wijn behoeft geen krans!

Briljant geschreven Mien Vraagteken!

Spencer · 21 juni 2013 op 10:12

Eerlijk gezegd begrijp ik er helemaal niets van.. Op de meeste vragen is tegenwoordig toch wel een antwoord te vinden?

Blanchefort · 21 juni 2013 op 17:47

Geweldig goed verhaal.

Nachtzuster · 21 juni 2013 op 18:27

Wederom een pareltje van de hand van Mien. Ik begrijp niet waarom het zo lang geleden is dat jij CvdM bent geworden. Een column om even over na te denken en het dan nog niet weten. Wat Spencer ook beweerd. 😉

SIMBA · 22 juni 2013 op 10:13

Wat een geweldig stukje Mien, vooral de laatste alinea! Ik heb ‘m wel een paar keer moeten lezen, dit soort dingen landt niet direct bij mij, maar dat geeft niks, dat maakt het nog mooier.

Sagita · 22 juni 2013 op 13:18

Mooi uitgewerkte filosofie over vraag en antwoord. Alhoewel het antwoord op een vraag weer duizend nieuwe vragen oproep.
Ik blijf zitten met je slotzin:
‘Als vragen worden ingelost verandert onwetendheid in respect.’
Mijn ervaring is dat juist omdat één beantwoorde vraag, weer zoveel nieuwe vragen oproept, je ervan doordrongen raakt dat je eigenlijk maar heel weinig weet. Dat maakt klein, nederig, maar is dat het zelfde als respect?
Ik heb de pest aan dat woord gekregen sinds het zoveel misbruikt wordt. Wat ik jou hier zeker niet verwijt.
groet Sa!

arta · 23 juni 2013 op 11:10

Mooi…
Vraag en antwoord tot schitterende druppels ontleedt.

Mien · 23 juni 2013 op 21:51

@Allen: Grote dank!

Nachtzuster · 1 juli 2013 op 08:51

Mien, heel erg gefeliciteerd met deze zeer terechte keuze voor de CvdM! Het is je absoluut gegund met dit wonderschone verhaal! :rose: :yes:

Prlwytskovsky · 1 juli 2013 op 10:41

Mijn feli met je Cv/dM dat als een trein wegleest. En ja: de messenger wordt maar al te vaak neer gemept.

pally · 1 juli 2013 op 10:47

Feli, Mien, met deze terechte CVDM! Door vakantie had ik hem bijna gemist!
Prachtige en scherpe filosofische beschouwing over vraag en antwoord. Een soort essay eigenlijk.
Ik hou van je werk en veelzijdigheid, maar dat weet je.

Sagita · 1 juli 2013 op 11:23

Mien hartelijk gefeliciteerd met de uitverkiezing deze knappe column tot column van de maand! Helemaal verdiend!
groet Sa!

Yfs · 1 juli 2013 op 13:06

Gefeliciteerd Mien! Het is je van harte gegund!

arta · 1 juli 2013 op 13:09

Felies!
Hij is mooi!
:rainbow:

SIMBA · 1 juli 2013 op 16:10

Wat een mooie CvdM!!!! Ik heb ‘m gewoon nóg eens gelezen!

Pierken · 1 juli 2013 op 19:45

Gefelistreert Mienke. Weer eentje voor op je CV! Een mooie ook. Net als de hele maand juli :sun: . Geniet er van. Verdiend.

Mien · 1 juli 2013 op 23:16

Dank voor alle lof.
Echt tof.
Waar heb ik dat aan te danken?
Stop.
Ik had mezelf nog zo beloofd, geen retorische vragen!
Die zijn veel te groot.
Dit kleine succes stimuleert enorm in vertrouwen.
Nogmaals dank.
:yes:

Ferrara · 3 juli 2013 op 10:15

Mooier antwoord kun je toch niet krijgen. CvdM. Van Harte.

Dees · 10 juli 2013 op 21:24

Gefeliciteerd met je cvdm. Mijn favoriet is de voorlaatste alinea. Daar mag een hele column over

Harrie · 17 juli 2013 op 08:22

Het kleine antwoord. Wat leuk. Ik stel ook altijd een hele hoop vragen. Maar krijg bijna nooit een antwoord dat zint. Mijn vragen en antwoorden roepen steeds weer nieuwe vragen op. Best wel lastig. Maar ik geef niet op. Ik blijf ze stellen. Lekker puh. Mooie column. En ook nog gefeliciteerd. Ook al is het een beetje laat.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder