Op feestjes kan ik er meestal niet omheen. Dan komt er steevast de standaardvraag: “Wat doe jij voor werk?” “Euhm…niks?” Dan is het net of ik letterlijk niets doe. Zal ik dan antwoorden: ‘Ik ben thuisblijfmoeder’? Dit impliceert in de volksmond toch meestal dat ik de hele dag binnen ‘zit’ – net of ik voortdurend al gravend in mijn neus op mijn gat vertoef en zelden het daglicht zie. Of moet ik gewoon zeggen: ‘Ik heb geen baan’? Dan zie je mensen toch al gauw medelijdend en bevooroordeeld denken: ‘Ach nee, daar heb je weer zo’n werkloze’. En dan ben je gewoon uitgeluld. Want wat is er nou interessant aan? Wie is er heden ten dage nou helemaal geïnteresseerd in het leven van een huisvrouw? Toch niemand?

Geraniummoeders hebben immers het stempel ‘dom’, ‘saai’ en ‘moe’. Ze kunnen alleen maar praten over huilbaby’s, spuitluiers en de aanbiedingen van de buurtsuper. Ze zijn niet geëmancipeerd, zijn conservatief, geloven niet in gelijkwaardigheid (is het mooie van de emancipatie juist niet dat vrouwen tegenwoordig een kéuze hebben?), teren op de zak van hun man (dat ik juist geld bespáár, op kosten als bijvoorbeeld kinderopvang en huishoudelijke hulp, en dat zowel mijn partner als ik daarvoor hebben gekozen, daar denkt men niet aan), ze zijn financieel afhankelijk (als ik morgen de pleiterik maak, kan manlief ook niet naar zijn werk), ze zijn enerzijds eenzaam, hebben geen sociale contacten (sinds ik ‘alleen maar’ moeder ben, is mijn sociale leven beter en drukker dan ooit), anderzijds zitten ze continu koffie te leuten, kijken voortdurend Dr. Phil, Oprah en The bold, ze ontwikkelen zich niet, oftewel onze hersenen stompen af. Dat ik dagelijks de krant lees en er over schrijf, dat ik hobby’s heb als fotograferen, tekenen en schrijven, dat doet er dan niet toe. Nee joh, want ik ben ‘gewoon’ alleen…Moeder. Ik ben de hele dag aan het niksen, want ’thuisblijfmoederschap’ (dat wil zeggen: onbetaald werk) wordt niet als werk gezien. En dan bén je dus…ehm…niets. En oh ja, ik vergeet nog wat. Ik loop de hele dag in een joggingbroek en verwaarloos mezelf. Er zijn namelijk mensen die vinden dat ik én mijn kinderen er altijd smetteloos uit moeten zien, want ik heb immers één grote vakantie.

Thuisblijfmoeders zouden ook geen spannend seksleven hebben. O nee? Typ eens huisvrouwen.nl in je browser en je komt terecht op een heuse vrouwensite met namen als ‘smulpoes’, ‘kissmyklit’, ‘hotangel4you’ en ‘hotlipss’. Hoewel ik een half jaar geleden de weloverwogen keuze heb gemaakt om zelf voor mijn kinderen te zorgen (en gelukkig héb ik de luxe om daarvoor te kiezen), word ik over het algemeen toch gezien als een parasiet van de maatschappij.

Maar weet je wat? Na de eerst volgende wat-doe-jij-voor-werk-vraag, antwoord ik voortaan gewoon bloedserieus: “Ik ben oproepkracht als kinderleidster, manager, entertainer, politieagente, psychologe, verpleegster/kinderarts, kapster, dierenverzorgster, kledingstyliste, taxi-chauffeuse (op de fiets!), diëtiste, babyverzorgster, kokkin en ja, óók werkster en ik heb zowel dag- als nachtdienst. Moet ik nog doorgaan?” Wedden dat ik dan opeens een antwoord krijg als: “Jeetje! Hoe doe je dat toch allemaal, heb je nog wel tijd voor jezelf?” Maar bovenal ben ik Opvoeder. Het mag dan wellicht de meest ondankbare, ondergewaardeerde ‘baan’ zijn die er is, maar ik heb wél de meest belangrijke, meest verantwoordelijke taak dat er bestaat – en of ik er nu wel of niet voor betaald word – ik zorg, überhaupt als ouder, letterlijk voor de toekomst. Die van ons allemaal. En daar mág ik niet alleen trots op zijn, ik bén het ook: Fulltime Moeder.

Yvonne van der Wal


12 reacties

Mien · 28 oktober 2008 op 12:27

Helemaal mee eens Von.
Moederschap is onbetaalbaar!
Ik vind dat alle moeders betaald moeten worden.
Recht moeten hebben op ADV en vakantiedagen, een 13e maand, onkostenvergoeding en een (winkel)wagen van de zaak!
Daarnaast moeten ze ook in de gelegenheid gesteld worden om op kosten van de zaak / overheid opleiding te kunnen volgen. Om zich verder te kunnen ontwikkelen en identiteitscrisissen te voorkomen.

Mien Mening

lisa-marie · 28 oktober 2008 op 12:38

De humor die ik hierin lees daar heb ik hartellijk om zitten te lachen. 😀

Ach ja ik weet nog dat ik op feestjes ook oninteressant was want ik was fultime moeder en dan zou ik vast alleen maar over kinderen praten.
Dus werd ik niet aangesproken en waar hadden de dames het zelf over juist ja over alleen maar over kinderen.

Gelukkig behoort dat tot het verleden want ieder mens is interssant wat diegene ook voor werk doet en iedereen moet zelf weten wat voor keuze die maakt.
En naar die feestjes ga ik gewoon niet meer.

Ma3anne · 28 oktober 2008 op 13:01

Meid, lekker laten kletsen allemaal en genieten van de keuzes die je zelf hebt gemaakt. Full time moeder zijn is wel degelijk een baan!

Ik zie dat je in je stukjes telkens zinnen tussen haakjes plaatst. Ik daag je uit je teksten zo te schrijven, dat dat niet meer nodig is. 😉

Fem · 28 oktober 2008 op 14:13

sinds ik zelf niet meer werk heb ik zo’n drukke agenda dat ik weleens verlang naar de rust die een betaalde baan te bieden heeft…

Als collega huismoeder sluit ik me aan bij je functie-omschrijving 😀

SIMBA · 28 oktober 2008 op 16:56

Als er weer eens iets moest gebeuren op school, scouting of sportclub en niemand het op zich nam, zei ik vaak:(héél cynisch) “Ik doe het wel, heb toch niks te doen en koffiedrinken kan erna ook nog.”
😀

Neuskleuter · 28 oktober 2008 op 17:52

Goed statement, want het werk van een ‘huisvrouw’ gaat eigenlijk altijd door. Eigenlijk is het ook net als in de horeca: op tijden dat anderen vrij zijn, ben jij aan het werk. Want er wordt toch wel verwacht dat je dan het eten kookt, serveert en afruimt, op verjaardagen de drankjes inschenkt en de hapjes maakt, etcetera. En twee vrije dagen per week zit er vaak niet in.

Vroeger, toen vrouwen nog aan het aanrecht hoorden volgens de maatschappij, werd het nog meer als een ambacht gezien dan tegenwoordig. En je column maakt wel duidelijk dat het nu heel anders is!

Aardig stuk en ik raad je aan om het advies van Ma3ianne ter harte te nemen!

Dees · 28 oktober 2008 op 19:35

Hmm, ik houd het toch nog maar even op Heleen Mees. Al durf ik dat hier nauwelijks meer te zeggen 🙂

Wel lekker geschreven trouwens.

pally · 28 oktober 2008 op 19:46

Je bent je wel heel erg (leuk) aan het verweren, Yvonne. Zo vurig dat ik even het idee had dat je er zelf nog niet helemaal in gelooft. Maar maak gewoon je keuze zou ik zeggen en laat anderen een andere keus maken. Zelf maakte ik ooit de ’tussenin’ keus: drie dagen werken.Ik vond dat prima, maar ik spreek ook voor mezelf natuurlijk.
Goed geschreven!

Groet van Pally

Yvonne75 · 29 oktober 2008 op 00:14

Bedankt voor de reacties en de tips! Ach ja, aldoende leert men. 😉 Thom Arisman gebruikt ook veel haakjes, en hij heeft er niet minder lezers om. 🙂

KawaSutra · 29 oktober 2008 op 00:18

Helemaal gelijk!

Anne · 29 oktober 2008 op 17:42

Ik suit me aan bij Pally, wat haar opviel gebeurde bij mij ook tijdens het lezen, en juist dat vermoeden van een innerlijk conflict bij de ik-persoon met betrekking tot dát wat hartstochtelijk verdedigd wordt zorgt er voor dat ik de column niet voldoende geloofwaardig vind. Hoe lovenswaardig je standpunt ook is. Ik ben zelf ook full-time moeder en weet dus precies waar je over schrijft.

Mup · 29 oktober 2008 op 17:55

Eens met anne, noemde mezelf altijd housemaneger.
Het was een luxe de keuze te kunnen maken, en heb me er nooit voor verantwoord,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder