Fantastisch toernooivoetbal gespeeld, maar o zo Duits. Wij Nederlanders blijven altijd kritisch, ondanks een onverwachte finaleplaats. Nederland stond altijd bekend om het oogverbluffende combinatiespel uit de jaren ’70. Onder leiding van grootheid Johan Cruijff en Willem ‘de Kromme’ van Hanegem werden alle tegenstanders vernederd en de rest van de wereld lag aan onze besmeurde voetbalschoenen. Maar elke keer ontbrak er één ding: de eindzege. In ’74 en ’78 was Nederland gedurende het toernooi de favoriet voor het winnen van de wereldbeker, maar in de finale tegen respectievelijk Duitsland en Argentinië ging het mis. Een WK-trauma was geboren. Helemaal terecht natuurlijk dat de huidige bondscoach, Bert van Marwijk, heeft besloten om het over een andere boeg te gooien. Met voetbal dat niet om aan te zien was, werd eigenlijk met twee vingers in de neus de finale gehaald. En die zouden we winnen. Het was een abc-tje. Duitsland won in het verleden drie WK-titels met sober spel, Nederland stierf tweemaal in schoonheid in de eindstrijd. Dit WK waren de rollen omgedraaid. Duitsland speelde aantrekkelijk voetbal en verpletterde tegenstanders als Engeland en Argentinië, maar kende een mindere dag tegen de Spanjaarden in de halve eindstrijd. Nederland daarentegen speelde het gehele toernooi slecht, maar stond wèl in de finale.

Het kon dus eigenlijk niet meer misgaan. De mannen van Bert blaakten van het zelfvertrouwen, de trauma’s van ’74 en ’78 zouden worden weggespoeld met een zegetocht door de Amsterdamse grachten met die felbegeerde cup. Mijn jongensdroom zou uitkomen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Wéér verloren wij een WK-finale. Deze keer met een simpele reden: de Spanjaarden waren gewoon beter. Die verdomde octopus had weer gelijk. Het abc-tje die ik hierboven noemde kwam niet uit. De logica van een zeemonster met acht tentakels staat boven die van mij. *snik*

Categorieën: Sport

10 reacties

DACS1973 · 15 juli 2010 op 11:17

Welkom op CX!

Schrijftechnisch niks op aan te merken, vlotte schrijfstijl. Maar ik vind deze column iets te veel een opsomming van zaken die we allemaal al wisten. Ik mis de onverwachte twist, de originele invalshoek.

Pluiskop · 15 juli 2010 op 11:35

Vind het een prima stukje.
Niks nieuws inderdaad, maar leuk om te lezen. 🙂
Om toch ergens over te zeuren:
“Het abc-tje die ik hierboven noemde”
Dat, lijkt me beter.

Avalanche · 15 juli 2010 op 11:41

Ik sluit me bij de vorige reacties aan. Welkom op CX, trouwens.

Oogverblindende zaken ken ik, maar
[quote]oogverbluffende[/quote]? 😉

LouisP · 15 juli 2010 op 12:11

Plaaggeest,
leuk maar ik mis een wenkbrouwfronsertje, een Blattertje of een Webstertje, maar je stuk is wel realistisch….ze waren gewoon beter!

groet en welkom,

Louis

Mien · 15 juli 2010 op 12:28

Ja die wereldbeker blijft een nare plaaggeest. Hij wil maar niet in onze oranje handen komen.

Welkom, nice debuut @ ColumnX.

Mien

plaaggeest · 15 juli 2010 op 16:47

Beginnersfoutje zullen we maar zeggen. :oeps:

plaaggeest · 15 juli 2010 op 16:53

Mijn doel met dit stuk was ook niet echt om te shockeren/choqueren of om rel te veroorzaken. Ik dacht: mijn eerste column, ik doe het rustig aan. Haha!
Bedankt voor het hartverwarmende ontvangst iedereen!

plaaggeest · 15 juli 2010 op 19:20

Ik zie trouwens nu pas dat de redactie een heel stuk heeft weggelaten?! 😕

Mien · 15 juli 2010 op 20:21

@Plaaggeest:
Dan kun je twee dingen doen.
Via een mailbericht aan redactie@columnx.nl vragen of ze het alsnog willen toevoegen. Daar doen ze niet moeilijk over.
Of in een Reply op je eigen column het ontbrekende stuk toevoegen. Even wel aangeven waar wat ontbreekt.

Groet, Mien

Fem · 16 juli 2010 op 07:03

Goeie, voorzichtige binnenkomer!

Volgende keer ietsjes spannender… 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder