Het gesnuif en gedraaf dat ik achter mijn rug hoorde deed me verstijven. Alle alarmbellen gingen rinkelen: Hond in aantocht! En dat is niets minder dan een ramp als je op je gemak zit te lezen op een rustig plekje bij het water. Hond plus open water betekent dat het volgende scenario afgewerkt wordt: hond het water in, hond het water uit, hond schudt zich uit en verspreidt de liters water die zijn vacht heeft opgenomen over de wijde omgeving. Dat betekent dus een ongevraagde douche met niet bijzonder schoon water dat er door het contact met de hondenvacht kwalitatief niet op vooruit gaat. Mijn verwachting werd binnen de kortste keren werkelijkheid. Alleen door te vluchten wist ik te voorkomen de volle laag te krijgen.

Een hond maakt altijd deel uit van de twee-eenheid baasje-hond. Het komt nogal eens voor dat zo’n baasje bij de aanslagen op andermans levensvreugde door zijn alter ego, de handen in onschuld wast. Wat hij van deze aanslag dacht, vroeg ik het bijbehorende baasje dat al klaar stond om een stok in het water te gooien waarmee een herhaling onvermijdelijk werd. “Ist ganz normal, hunde machen das” Mijn dappere poging om in deze vreemde taal uit te leggen dat ik niet het gedrag van de hond maar de houding van het baasje bedoelde, bleek vruchteloos. Grijnzend hield hij zijn al dan niet voorgewende onbegrip vol. Ik had natuurlijk kunnen vragen of het beest, dat immers in staat is de verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden te dragen, in de “Heimat” soms ook “wahlrecht” heeft. Maar die vraag schoot me natuurlijk te laat te binnen. Niet dat het er iets toe doet. Baasjes en honden uit de Heimat zijn niet anders dan waar ook ter wereld.

Een hond doet alleen wat van het baasje mag. Daar is het baasje het baasje voor. Anders was de hond het baasje (en het baasje de hond). Honden weten vaak beter wat ze allemaal mogen dan het baasje zelf. Als een hond dingen doet die niet zoveel waardering oogsten laat het baasje het graag zo voorkomen alsof het beest op eigen houtje handelt zonder goedkeuring van het baasje. Maar dat is een misvatting. Honden kunnen de gedachten van baasjes lezen. Alles wat niet consequent verboden of onmogelijk gemaakt wordt door het baasje is in de praktijk toegestaan. Dus als een hondje stout is dan is eigenlijk het baasje stout. Honden die wildplassen of -poepen, in hardlopers- of fietserskuiten bijten (“hij bijt niet hoor”), janken, keffen, loeien en kwijlen doen dat met goedvinden van hun baasjes.

Een hond beschikt dus over fysieke mogelijkheden en een benijdenswaardige onbeschaamdheid waar mensen alleen maar van kunnen dromen. Misschien is dat het antwoord op de vraag waarom sommige baasjes zoveel goedvinden van hun trouwe viervoeter. Want misschien is het wel meer dan goedvinden. Bekijk een hond eens als een multifunctioneel vijfde ledemaat van het baasje. Met afstandsbediening. Die in handen is van het onderbewuste van zo’n baasje. En dus bediend wordt door de meest primaire drijfveren en gevoelens van dat baasje. Dat extra superledemaat is nog het best te vergelijken met die beruchte “handjes die nogal los zitten” waar impulsieve mensen over beschikken. Een hond is dus een uitkomst voor mensen die wat geremd zijn en zelf niet beschikken over losse handjes. Om die leemte op te vullen nemen ze dan een los(lopend) hondje. Zodat ze hun eigen handjes in onschuld kunnen wassen.

Categorieën: Maatschappij

6 reacties

Godspeed · 14 oktober 2003 op 14:47

Daarom laat ik de hond ook alleen uit gaan.
Poort open en een half uur later komt hij vanzelf terug.
Heb dan ook geen last van wandelaars of boeklezers die zich bedreigd voelen.:-D
[quote]fietserskuiten bijten (“hij bijt niet hoor”), [/quote]
Als je een beetje doorfietst heb je daar geen last van.;-) Bij 40 km/h geven de meeste hondenrassen het op. Moet voor jouw geen probleem zijn, lukt mij zelfs nog.

Ik heb trouwens nog een leuk speeltje, waar een zeer hoge toon uitkomt(zeer irritant voor honden), gegarandeerd geen honden bij jouw in de buurt.

Beetje voorzorg kan geen kwaad.;-)

viking · 14 oktober 2003 op 14:59

[quote]Een hond is dus een uitkomst voor mensen die wat geremd zijn en zelf niet beschikken over losse handjes.[/quote]

Ik heb twee honden. Wat nu? 😕

Godspeed · 14 oktober 2003 op 15:03

[quote]Het vijfde ledemaat van de mens[/quote]

Bij vrouwem mischien, maar bij mannen is de hond toch wel het zesde en voor Viking ook het zevende ledemaat.:-D

Kees Schilder · 14 oktober 2003 op 16:14

Mauritzz, ik heb een pitbull, tot op het bot afgericht.Ik hoef hem alleen maar aan te kijken.
maar waar het om gaat is dat een hond je altijd trouw is.Dat kun je van veel mensen niet zeggen.

Maurits · 14 oktober 2003 op 21:34

Beste Godspeed, Je stipt een grappig onderwerp aan. Er is best een overeenkomst tussen de hond en een lul (in jouw definitie het vijfde ledemaat van de man) Beiden doen ze dingen die de eigenaar soms liever ontkent maar die hij (deels) onbewust wel wil. Ik hoop voor jou dat jouw vijfde ledemaat net zo goed snapt wat jouw onderbewuste wil als jouw hond. En dat jij 40 km per uur kan fietsen daar geloof ik geen reet van. Hooguit 40 km in 2 uur.

Beste Keezz, Elke hond is perfect afgericht. Alleen sommige honden moeten gedachtenlezen om te weten wat de baas wil. Maar jij maakt het de jouwe gemakkelijk

MBB · 15 oktober 2003 op 17:10

Ik weet niets van hondenpsygologie, maar het klinkt aannemelijk.
En zelfs al was het niet waar, het baaasje blijft verantwoodelijk, hij.zij had een leeg stuk gras kunnen ouuitzoeken of niet bi het water moeten komen.

En het kan volgens mij geen toeval zijn dat honden zich [i]altijd[/i] bij iemand anders uitschudden en nooit bij het baasje!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder