Al heel lang geleden ben ik gestopt met het voeren van digitale discussies op verschillende fora om de wereld uit de nood te helpen. Sowieso heb ik me nooit schuldig gemaakt aan het vervuilen van webruimte door gesprekken aan te gaan met vreemden op ordinaire chatsites, maar hier en daar berichten plaatsen op fatsoenlijke nieuwsplatforms was ik niet te beroerd voor. Tot het moment kwam dat ik besloot om me te beperken tot het schrijven van columns op verschillende sites en af en toe mijn mening te verdedigen op een ander actualiteitenforum. Helaas overweeg ik het om ook daar maar eens mijn account te verwijderen. Te veel mensen die in het bezit zijn van een toetsenbord, een internetverbinding en een communicatievermogen waar je moedeloos van wordt, worden mijn idealisme nog eens fataal en dat heb ik er niet voor over. Bestond er maar een manier om aalmoes te geven aan de verbaal en communicatief minder bedeelden in de vorm van een ‘’brok woordenschat’’ of een ‘’kuub inzicht’’ of misschien zelfs een hectare ‘’inlevingsvermogen’’. Onlangs heb ik er eén die hier zeker voor in aanmerking zou komen welgemeend gecondoleerd inzake haar discussietactieken. Waardeloze cyberdebatjes houden door pagina’s lang inhoudelijk lowbudget-argumenten aan te voeren in de trant van ‘’onzin, met jou praat ik niet’’ of ‘’pffffff, rotallochtoontjes, dat doen ze altijd, what’s next’’ was namelijk de stijl en dat past niet in mijn straatje.

Af en toe lijkt het net alsof aan de andere kant van het scherm een stel gedrogeerde chimpansees lukraak letters in staan te tikken. Iemand zegt ‘’op vakantie gaan is duur’’ en je krijgt als response ‘’jij niet westerse moslimfundamentalist heb wat tegen reisbureaus’’ of jij verkondigt dat pedofielen niet thuishoren in de maatschappij en een ander concludeert daaruit dat jij geen respect hebt voor de medemens. De kroon was echter gespannen toen ik uitgemaakt werd voor schaamteloze landverrader omdat ik het gore lef had om te stellen dat ik best begreep waarom de Nederlandse autoriteiten strenge eisen stellen aan verse importpartners.

En nou hebben we het nog niet gehad over wannabe Godfathers die in werkelijkheid zes straten omlopen als er een dreigende puppie nadert, hun roeping misgelopen diplomaten die zelf niet in staat zijn om een spaarrekening te openen, en narcistische intellectuelen die nog altijd ‘’Einstein- de- dyslectische’’ als eeuwige smoes gebruiken omdat ze zelf de magische d/dt truuc nog niet helemaal uitgedokterd hebben.

Op zich heeft het soms (heel soms) wel wat…zoveel super-ego’s om je heen. Af en toe is het zelfs amusant, maar het rendement blijft jammerlijk laag als online redetwisten voor sommige nitwits net op overmatig alcoholconsumptie lijkt. Plots durft men veel meer dan nodig is. Een strotvloed aan vloekwoorden wordt vers van pers geserveerd en uitgerekend jij moet altijd oppassen dat je niet toehapt, want jij ‘’puntjepuntjedekeurige’’ wordt geacht oneindig geduldig en begripvol te zijn.

Voor de goede orde, ik heb niets tegen mega heftige dialogen waarin goed gefundeerde, of op z’n minst nauwkeurig geformuleerde, meningen keihard tegen elkaars virtuele gezichten gesmeten wordt. Ook is het fantastisch om lappen tekst te lezen van sarcastische leden die lichtelijk spottend hun overtuigingen en denkbeelden parkeren. Waar ik moeite mee heb zijn laffe, kortzichtige uitspraken van verzonnen karakters die eigenlijk alleen een account openen omdat ze niets anders te doen hebben. Dat soort lui zou gefiltreerd en bijgeschoold moeten worden. Om te beginnen gaan we iedere week een keer de krant lezen…en dan bedoel ik natuurlijk niet de Telegraaf, nee gewoon een echte krant..


9 reacties

SIMBA · 24 juli 2009 op 17:14

Maak je niet druk joh, dombo’s heb je altijd en overal ertussen. Geen energie aan verspillen.

[quote] Een strotvloed aan vloekwoorden [/quote]
😆

maurick · 25 juli 2009 op 02:52

Nisa,

Jij moet je groots voelen. Jouw levende lichaam staat statig op een platina voetstuk, ver verheven boven het volk.

Pocherige column, dat maakt het voor mij al walgelijk te lezen. Jammer, want je lijkt me intellectueel genoeg om een pakkende column in elkaar te zetten, hetgeen je nu niet gelukt is.

Groetjes, Maurick

Nisa · 25 juli 2009 op 11:35

Nou nou….pas op de teentjes hey 😉

En bovendien is het natuurlijk niet helemaal waar wat je zegt…ik deel mijn gouden mega troon bedekt met shwarowski steentjes gewoon met iedereen die niet uitgescholden wil worden vanwege ”andere maar nog altijd redelijke” opvattingen..

pally · 25 juli 2009 op 12:22

Ik ben het eens met de mening dat je jezelf wel erg op een voetstuk plaatst. Dat doet niet zo sympathiek aan. Al erger ik me ook weleens aan nitwitten op internet die er van alles uitkramen en dat nog vol taalfouten.
Maar eigenlijk heb ik er niet zo’n last van. Meestal lees ik ze gewoon niet. En vrijheid, blijheid. Internet is een podium voor iedereen. Zoek eruit wat je aanstaat. Het is net zoiets als het kiezen van vrienden.

groet van Pally

JanBontje · 25 juli 2009 op 12:49

Goed stukje: verontwaardiging, ironie, sarcasme, inzicht, rake opmerkingen, kortom: ik ben het met je eens.

Dees · 25 juli 2009 op 23:02

Dat voetstuk zie ik echt nergens. Eerder een maaiveld en een zeis. Nee, laat maar. Ik vind het een lekkere spuugcolumn en je hebt gewoon gelijk, het is niet de leugen die regeert, het is de domheid. En op internet wordt dat nog pijnlijker duidelijk dan op de televisie. Goeie column, valt me echt heel erg mee van een niet westerse moslimfundamentalist als jij 😀 😉

arta · 26 juli 2009 op 10:55

Ik zag wel de troon (de Swarovski-stenen zag ik echter over het hoofd) en die werd gaandeweg het lezen steeds hoger in mijn ogen.
Misschien lees ik over de ironie heen, omdat ik me niet waag aan internetdiscussies… die voer ik liever in het echie. Ik ben me er altijd van bewust dat, net als de uitknop op de tv, er een kruisje in de rechterbovenhoek staat… 😀

Dees · 26 juli 2009 op 11:19

Toch zou je eigenlijk eens een beetje rond moeten kijken op die fora. Of leuker nog, je als moslim neerzetten en kijken welke reacties je dan over je heen krijgt. Het is echt buitenproportioneel en deze column getuigt echt niet van overdreven arrogantie. Integendeel, hij is nog erg mild. It’s a jungle out there.

Mien · 27 juli 2009 op 11:17

Scherp columpie. Geef de mens brood en internet en de opiumteelt kan aan de boom gehangen worden.
De ene drug ingeruild voor de andere.

Wie had ooit gedacht dat het internet zo oer zou worden. Een beschaafd ras gaat op deze manier digitaal ten onder.

Maar het blijft van alle tijden. De redenaar die wint. Het woord zegeviert, wie schrijft die blijft. De waarheid ligt vaak in het midden.

Fok alle bagger! Stop de kruisverhoren! Wees selectief in taal, media en websitebezoek.

Zet de knop van brein en desktop af en toe aan en uit, aan en uit, aan en uit, en adem diep in, tel tot tien voordat je reageert op wat er in je beeldscherm verschijnt.

En niet onbelangrijk. Volg de internetetiketten en hoedt u om persoonlijke gegevens op het medium internet vrij te geven.

Mien Ook Soms Knetter Media Internet Gek

Geef een antwoord